Leder

Daglejerne

Debat
21. april 2016

Ikke meget slipper ud fra trepartsforhandlingerne, hvor arbejdsmarkedets parter netop har taget hul på diskussionen om at sikre flere praktikpladser til eleverne på landets erhvervsskoler.

Men i går meldte både LO og DA ud her i avisen, at de er villige til at ændre de helt korte praktikaftaler, hvor virksomheder kan tage elever ind i for eksempel en uges varighed, og som eleverne ikke må sige nej til.

En elev, der uddanner sig til møbelsnedker, kunne berette, at hun i den ene korte praktik efter den anden ikke blev oplært, men i stedet blev sat til at rydde op eller gøre rent hos de virksomheder, der burde tage ansvar for hendes oplæring.

LO’s formand Lizette Risgaard kaldte ordningen »uacceptabel«, og 3F’s forbundssekretær, Søren Heisel, nævnte eksempler, han karakteriserede som daglejerarbejde.

På trods af at LO og DA er enige om, at aftalerne skal ændres, og DA konkret meldte ud, at det ikke bør være muligt at tage flere af de såkaldte delaftaler på samme virksomhed, kan parterne ikke udadtil blive enige om at være enige. Af princip vil DA nemlig ikke kommentere på de igangværende forhandlinger.

Det er på tide, at parterne i første omgang imødekommer DA’s forslag om at forhindre, at den samme elev flere gange kan komme på den samme virksomhed. Dermed kan der blive dæmmet op for, at en virksomhed for eksempel kan slutte elevens kontrakt, når eleven i korte perioder er på skolebænken, for at tage den op igen, når eleven igen skal ud i praktik, og hvis der er ordrer i virksomhedens ordrebog.

Det ville klæde parterne, at de melder ud, at det er fælles ønske at ændre aftalerne, i stedet for at det ender som ren strategi ved forhandlingsbordet.

Praktikforholdene på landets erhvervsskoler kommer let til at stå i skyggen af debatten om en kommende gymnasiereform. Sådan bør det ikke være, og forholdene for eleverne på erhvervsskolerne bør komme frem i lyset.

Antallet af fulde praktikaftaler er faldet med omkring 7.000 siden 2013, mens de helt korte aftaler er tredoblet og i dag ligger på over 3.500 om året.

Den bedste praktik er den fulde praktik, hvor de kommende håndværkere oftest følger samme virksomhed gennem deres læreforløb. Der kan også være fornuft i, at virksomheder, der kun kan varetage en del af elevernes oplæring, udbyder praktik.

Men de helt korte, uforpligtende aftaler er det på tide, vi får ændret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her