Seks artikler på fem år. Det var, hvad de største danske dagblade havde skrevet om Marokkos årtilange besættelse af Vestsahara, inden Information besøgte området dette forår. Mediernes og det internationale samfunds forglemmelse er ikke uden konsekvenser. Da FN i 1991 forhandlede en våbenhvile mellem Vestsaharas folk, saharawierne, og Marokko, var det med løftet om en afstemning om selvstændighed. Men afstemningen er stadig ikke kommet, og Vestsaharas unge har nu mistet tålmodigheden og ser kun væbnet kamp som en sidste udvej til selvbestemmelse.
Selvom Vestsahara kan synes langt væk, er det ikke en konflikt, som er Danmark uvedkommende. Som Information skrev den 22. marts, har 15 danske pensionsselskaber og fem danske banker investeringer i selskaber, der udvinder olie og gas eller importerer fosfat fra området. Udvindingen er i strid med folkeretten, og så medvirker den ifølge iagttagere til at forlænge besættelsen.
Ligesom da Vestsahara var spansk koloni, må områdets naturressourcerigdom nu siges at være, hvad der motiverer og finansierer Marokkos besættelse. Og pengene kommer bestemt ikke kun fra Danmark. EU har i årevis haft handelsaftaler med Marokko, der har muliggjort Marokkos udsalg af Vestsaharas ressourcer, samt at europæiske fiskere kunne fange fisk langs Vestsaharas kyst – fisk, som saharawierne traditionelt har levet af, og som kunne have afhjulpet deres flygtningelejres store problemer med børns fejlernæring.
I december blev en vidtgående landbrugs- og fiskeriaftale kendt ulovlig af EU-Domstolen, da EU ifølge retten burde gøre det klart, at man ikke ville handle med Vestsaharas ressourcer. Men frem for at skrive det krav ind i aftalen, som USA for eksempel har gjort det, valgte EU i februar at anke kendelsen.
Efter dommen indstillede Marokko al kommunikation med EU. Og det er et pressionsmiddel, som landet i øjeblikket virker til at kunne tillade sig. Siden EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet har sydeuropæiske ledere frygtet, at Marokko ville forlange mere for at afholde flygtninge fra at sejle til Spanien. Spanske og franske interesser i fiskeri og handel har længe stået i vejen for EU’s og FN’s kritik af den marokkanske besættelse, men EU’s søgen efter venner til at holde flygtninge ude, kan nu blive en endnu større forhindring.
Da Ban Ki-moon i forrige måned under et besøg i de saharawiske flygtningelejre kaldte Marokkos annektering af Vestsahara for en »besættelse«, reagerede kongestyret også på en måde, som sjældent hører sig andet end stormagter til. 80 medarbejdere fra FN-missionen i Vestsahara blev udvist, og et af missionens militærkontorer blev lukket. Men da generalsekretæren forsøgte at finde støtte til en værdig kritik af Marokko i Sikkerhedsrådet, var det svært at finde opbakning blandt de europæiske magter.
FN’s mission i Vestsahara er én af de eneste i verden, der ikke har mandat til at overvåge og dokumentere menneskerettighedsbrud, skønt besættelsesmagtens voldsomme undertrykkelse af den oprindelige befolkning er veldokumenteret. Men selvom Amnesty International, Human Rights Watch, Den Afrikanske Union og USA har anbefalet et menneskerettighedsmandat til missionen, har Sikkerhedsrådet – som regel på foranledning af Marokkos tætte allierede, Frankrig – afvist det. Og når FN-mandatet skal genforhandles i slutningen af denne måned, forventer de færreste, at resultatet vil være en udsigt til flere rettigheder eller selvstændighed for saharawierne.
Selv hvis de europæiske lande prioriterer flygtningeskræk og økonomiske interesser højere end almen retfærdighed, folkeretten, menneskerettighederne og et koloniseret folks ret til selvbestemmelse, er der stadig grund til at ændre politik i forhold til Vestsahara. Det internationale samfunds mangel på handling kan nemlig resultere i en væbnet konflikt, der ifølge iagttagere kan sprede sig til nabolandene. Og så kan krig og nye flygtningestrømme afløse den dyrt købte stabilitet, som europæerne har fået ud af deres støtte til den marokkanske kolonimagt. Under alle omstændigheder minder EU’s legitimering og finansiering af besættelsen én om, at de europæiske lederes højt besungne idealer sjældent efterleves i praksis – ikke mindst, når det gælder mennesker uden for kontinentet. Det ville i hvert fald klæde EU, hvis politikken udadtil blev lettere at skelne fra fordums kolonialpolitik.
Fra link:
"I 2001-03 blev der opdaget betydelige forekomster af gas og olie i havet ud for Vestsaharas kyst i et 210.000 km2 stort område. Marokko indgik aftale med det franske Total Fina Elf og det nordamerikanske Kerr-McGee om udvinding af forekomsterne.
EU har indgået aftaler med Marokko om fiskeri i farvandet ud for Vestsahara. I starten af 2010 blev en hemmelig stemplet rapport fra Europaparlamentets Juridiske Kontor lækket til pressen. I rapporten stemples fiskeriaftalen med Marokko som værende i strid med folkeretten.
I oktober 2010 slog flere tusinde sahrawis lejr i Gdim Izik, få kilometer fra Laayoune, for at protestere mod marginaliseringen af den Vest saharianske befolkning samt manglen på jobs og boliger. Den 8. november slog marokkos sikkerhedsstyrker til mod lejren, der blev revet ned og dens indbyggere sendt på flugt. Mange indbyggere fik tæsk og fik deres ejendele ødelagt. Umiddelbart i forlængelse heraf udbrød der uroligheder i Laayoune. Mindst 13 blev dræbt. Besætelsesmagten arresterede omkring 200, der blev udsat for tortur og nedladende behandling. Der blev rejst sigtelse mod 145 for forstyrrelse af den offentlige orden og 20 blev overført til en militærdomstol i Rabat."
Link: http://www.leksikon.org/art.php?n=2948
Stammesamfundet i Vestsahara er muslimer og i hele EU stiger islamofobien, så der sikkert ingen reel opbakning at få.
Hvad menes der med det internationale samfund? Er det Rusland og Kina?
@Nikolaj Houmann Mortensen
"Det ville i hvert fald klæde EU, hvis politikken udadtil blev lettere at skelne fra fordums kolonialpolitik."
Man kan da kun være enig i ovenstående citat fra din leder.
Men ingen af EU's 28 medlemsstater - heller ikke Danmark - vil give Federica Mogherini myndighed til at formulere en fælles EU politik overfor Vestsahara.
Alle 28 lande skal være enige om alt, og hvert enkelt land - læs Spanien & Frankrig - forbeholder sig ret til at handle autonomt.
Jeg ville godt være med til at overføre autoritet og beslutningskraft på det udenrigspolitiske område til EU; men vi skal jo være 51% - i alle 28 lande!!
Så der er lang vej endnu - og det er vist klogt at forholde sig tvivlende overfor f. ex. Frankrigs lyst til at opgive sin vetoret i FN's sikkerhedsråd bare på områder, der vedrører Vestsahara.