Leder

Kopikongens revanche

Plagiatsagen blotlagde – som tidligere påpeget her i avisen – at der i dag er faglig uenighed om de faglige standarder, ph.d.-afhandlinger bedømmes efter. Når en række eksperter fra landets universiteter kunne gå så galt i byen, kan det delvist forklares med de uklarheder, som nuværende uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs snarest må se at få ryddet op i.

Plagiatsagen blotlagde – som tidligere påpeget her i avisen – at der i dag er faglig uenighed om de faglige standarder, ph.d.-afhandlinger bedømmes efter. Når en række eksperter fra landets universiteter kunne gå så galt i byen, kan det delvist forklares med de uklarheder, som nuværende uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs snarest må se at få ryddet op i.

Jens Henrik Daugaard

4. april 2016

Påstande om plagiat og videnskabelig uredelighed i forhenværende uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsens (V) ph.d.-afhandling endte i sidste uge med berettiget kritik af de kritiserende medier.

Anført af Danmarks Radio og Ekstra Bladet blev Venstre-ministeren i december hængt ud som ’kopikonge’ for i sit forskningsprojekt om N.F.S. Grundtvig at have skrevet af efter både sig selv og andre uden den fornødne kildehenvisning.

Og jo, jo, det var da lidt at komme efter i den undersøgelse, Københavns Universitets såkaldte praksisudvalg har gennemført. Lunde Larsen burde i en række tilfælde have henvist grundigere, og på et enkelt punkt udtalte udvalget kritik. Men det hele var i afdelingen for sjusk og bagateller, hvilket udstillede den oprindelige kritik som pinligt proportionsforvrænget.

Plagiatsagen blotlagde – som tidligere påpeget her i avisen – at der i dag er faglig uenighed om de faglige standarder, ph.d.-afhandlinger bedømmes efter. Når en række eksperter fra landets universiteter kunne gå så galt i byen, kan det delvist forklares med de uklarheder, som nuværende uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs snarest må se at få ryddet op i.

I så fald kan plagiatsagen i sidste ende med at få positive konsekvenser for andre end den nuværende miljø- og fødevareminister. For han har grund til større tilfredshed end den, han udtrykte efter frifindelse for videnskabelig uredelighed.

For mens de fleste danske medier diskuterede plagiat, blev en anden – og potentielt langt mere alvorlig – sag effektivt fortrængt i selvsamme medier.

Vi taler om den sag, hvor Esben Lunde Larsen i sin tid som lokalpolitiker i Ringkøbing-Skjern Kommune formentlig overtrådte basale standarder for habilitet i forbindelse med opførelsen af en vindmøllepark, hans egen familie viste sig at have økonomiske investeringer i.

Den sag står fortsat tilbage med en række ubesvarede spørgsmål: Byrådsmedlemmer i Ringkøbing-Skjern har tidligere afvist Esben Lunde Larsens påstand om, at han skam havde fortalt om sine familiære interesser. I den forbindelse hjælper det ikke – som Lunde Larsen har fremført – at selve godkendelsen af vindmøllerne først blev truffet, efter at Esben Lunde Larsen kom i Folketinget.

Plagiatsagen har alt for længe skærmet for en nødvendig undersøgelse af Lunde Larsens kamp for familiens vindmøller. Det må stoppe nu.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • erik mørk thomsen
  • Sup Aya Laya
  • Kurt Nielsen
  • Jørgen Steen Andersen
erik mørk thomsen, Sup Aya Laya, Kurt Nielsen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Jensen

Hov, var der ikke en eller anden avis, der skrev leder om sagen betitlet Klippe_Klistre_Minister?

Blæse være med det - det har læserne da glemt for længst!

Eller hva'?

Henrik Brøndum

@Torben Lindegaard

Hvis man driver avis - enten er man - eller også bliver man med tiden en lille vicevært Meyer. Der løftes moralske pegefingre for Gud og hvermand - og man nægter at have uret i noget som helst. Det kan du ikke bebrejde Christian Jensen - det vil svare til at være fornærmet over at en bokser slår.

Randi Christiansen

Det var da godt, at vi alle sammen blev klar over, at lunde larsen højst har sjusket med sit speciale - hvad værre er, at den fjerde statsmagt åbenbart har glemt en langt værre uregelmæssighed i ministerens bagkatalog. Men der er jo så meget at tage fat i af både stort og småt i boldgaden med politikeres og andre magtmenneskers uregelmæssigheder i deres administration, så nu må vi se, hvor meget christian jensen vil forfølge denne sag. Det pt værste administrationssvigt foregår i skatteadministrationen. Her bør ikke helmes, før de ansvarlige er fundet, stillet til ansvar og pacificeret.

Kurt Nielsen, Per Jongberg, Carsten Wienholtz og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Ergo Sum:

En erhvervs Ph.d. fra Teologisk institut på KU er - fagligt bedømt - verdens tyndeste kop the.

Torben Lindegaard

@Rasmus Knus

Men der var altså udvist videnskabelig uredelighed i udarbejdelsen af pågældende ph. d.

Det er det vigtige i denne sammenhæng.

Torben Lindegaard

@Rasmus Knus
Men der var altså ikke udvist videnskabelig uredelighed i udarbejdelsen af pågældende ph. d. Det er det vigtige i denne sammenhæng.