Leder

Lugten af magtmisbrug

Regeringen har tilsyneladende forsøgt at torpedere den demokratiske kutyme om embedsmændenes uafhængighed

Carsten Bundgaard

2. april 2016

For selv insiderne på Christiansborg stod det tilbage som et mysterium. Hvorfor eskalerede den politisk drevne Lars Løkke Rasmussen selv stridighederne om landbrugspakken med De Konservative, så han nær havde bragt sin egen regering til fald? Hvorfor tabte han hovedet?

Det var jo statsministeren selv, der i de dramatiske dage i februar gjorde den Konservative mistillidserklæring til forhenværende miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen, til et kabinetspørgsmål. Hvorfor? Fordi han havde bundet hele regeringen og dele af administrationen op på landbrugspakken.

Ingen har været i tvivl om, at Lars Løkke Rasmussen personligt var dybt involveret i landbrugspakken, der var de borgerlige partiers eneste fælles valggrundlag. Ingen var i tvivl om, at Venstre ville gå langt for at gøre livet sødere for landmændene, så landmændene ikke gjorde livet surt for partiet ved at gå til Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance. Alt det har længe været kendt.

Men først i de seneste dage er det kommet frem, at Lars Løkke Rasmussen ikke alene havde involveret en bred kreds af regeringens mest centrale ministre og deres ledende embedsmænd i den landbrugspakke, der ifølge uvildige eksperter er baseret på manipulerede regnemetoder, så udledningen af kvælstof I åer og vandløb fremstår mindre alvorlig.

Anonyme embedsmænd fra Miljø- og Fødevareministeriet har tidligere fortalt, at de følte sig under politisk pres. De seneste dage har Berlingske desuden fortjenstfuldt afdækket, at departementschefer og udvalgte embedsmænd fra Statsministeriet, Finansministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet samt Energi-, Forsynings og Klimaministeriet deltog i møderne.

Flere kilder har til Berlingske fortalt, at møderækken handlede om at presse embedsmændene til at favorisere landmændene mest muligt. Eva Kjer Hansen skulle ligeledes have været under pres fra regeringens centrale ministre.

Og ikke nok med det. Venstres gruppeformand, Søren Gade, kaldte i november de embedsmænd, der var involveret i landbrugspakken til møde med bl.a. tidligere formand for Landbrug & Fødevarer, Greve Michael Brockenhuus-Schack. Hvad lugter det af? Magtmisbrug.

De Konservatives mistillid ramte altså ikke alene Eva Kjer Hansen. Mistilliden ramte hele regeringen og bærende dele af dens embedsværk. Der kan forklare statsministerens dramatiske taktik, men det gør samtidig hans politik endnu mere kritisabel.

Sagen blotlægger den store risiko ved etparti-regeringer: Nemlig at regeringsmagt og partiinteresser sammenblandes. Embedsmændenes opgave er jo netop på vegne af Folketinget at sikre, at der lovgives og administreres i overensstemmelse med reglerne om god regeringsførelse. Det modsatte synes at være tilfældet i sagen om landbrugspakken.

Vi kender ikke de konkrete embedsmænds konkrete opgaver og handlinger, men det står klart, at landbrugspakken ikke alene efterlader miljøet med et problem. Regeringen har tilsyneladende også forsøgt at torpedere den demokratiske kutyme om embedsmændenes politiske uafhængighed.

I næste uge indleder regeringen forhandlinger om den såkaldte Naturpakke Danmark. I den forbindelse har De Konservative forlangt de miljøkompenserende tiltag, partiet ikke fik gennemført i landbrugspakken.

Søren Pape Poulsen fik væltet Eva Kjer Hansen, men ikke ændret indholdet af landbrugspakken. Nu står han med en ny minister, Esben Lunde Larsen, der tiltrådte posten med at varsle et ideologisk opgør med det, han har kaldt ’miljøtyranniet’.

Derfor må vi håbe, at Søren Pape Poulsen endnu en gang har viljens fasthed og det politiske klarsyn til at stå fast på mærkbare reduktioner af kvælstofudledningen.

De Konservatives formand er ikke alene oppe imod miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Han er ikke alene oppe imod Lars Løkke Rasmussen. Han er oppe imod hele Venstre-regeringen og flere ministeriers centrale embedsmænd.

Desto mere er der grund til at påskønne det nye ultimatum, Søren Pape Poulsen har givet regeringen. Inden fredag i næste uge skal Esben Lunde Larsen give en garanti for, at regeringen gennemfører en reduktion af kvælstofudledningen i det danske vandmiljø.

Foreløbig har han intet gjort. Det tegner til en spændende – og dramatisk – uge i dansk politik.

Rettelse: I første udgave af lederen var der bortfaldet et par ord, så sætningen "Anonyme embedsmænd fra Miljø- og Fødevareministeriet har tidligere fortalt, at de følte sig under politisk pres. De seneste dage har Berlingske desuden fortjenstfuldt afdækket, at departementschefer og udvalgte embedsmænd fra Statsministeriet, Finansministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet samt Energi-, Forsynings og Klimaministeriet" manglede den sidste tilføjelse "deltog i møderne". Det er nu rettet, og vi beklager forvirringen. Red.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lars Jorgensen
 • Mikael Nielsen
 • Tue Romanow
 • ingemaje lange
 • Jørgen Steen Andersen
 • Carsten Wienholtz
 • Nanna Wulff M.
 • Estermarie Mandelquist
 • Carsten Svendsen
 • Else Damsgaard
 • Søren Roepstorff
 • Kirsten Mindegaard
 • Niels Engelsted
 • Flemming Berger
 • Poul Anker Sørensen
 • Christian Curdt-Christiansen
 • Hans Larsen
 • Torben K L Jensen
 • erik mørk thomsen
 • Anne Eriksen
 • Slettet Bruger
 • Niels Duus Nielsen
 • Hans Kvisgaard
 • Birte Dahl
 • Hanne Koplev
 • Kurt Loftkjær
 • Dorte Sørensen
 • Einar Carstensen
 • Kurt Nielsen
Lars Jorgensen, Mikael Nielsen, Tue Romanow, ingemaje lange, Jørgen Steen Andersen, Carsten Wienholtz, Nanna Wulff M., Estermarie Mandelquist, Carsten Svendsen, Else Damsgaard, Søren Roepstorff, Kirsten Mindegaard, Niels Engelsted, Flemming Berger, Poul Anker Sørensen, Christian Curdt-Christiansen, Hans Larsen, Torben K L Jensen, erik mørk thomsen, Anne Eriksen, Slettet Bruger, Niels Duus Nielsen, Hans Kvisgaard, Birte Dahl, Hanne Koplev, Kurt Loftkjær, Dorte Sørensen, Einar Carstensen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Loftkjær

Ingen overraskelse

Har man fulgt 19 %-mindretalsstatsminister Løkke Rasmussens karriere og erkendt hans personlige egenskaber, så er der intet nyt under solen. Vi har formentlig ikke oplevet det værste endnu.

Venstres politik ligner på mange måder USA-republikanernes politikmetode. Når man har magten, bruges den til at lave ultrakonservative tiltag, hvor samfundet bringes årtier bagud på en række centrale områder samtidig med at de, der har så meget, tildeles endnu mere. Til ugunst for de svage og samfundet som helhed. Efterfølgende oppositionspolitikere kan herefter bruge årtier på at rette op på skævhederne og får aldrig mulighed for at gennemføre ny visioner. Oppositionen vil et rent oprydningshold.

Når dagen kommer, hvor Løkke Rasmussen tvinges til at træde tilbage som statsminister og formand for Venstre og forlade dansk politik, vil han prøve at fremstå som vinder med det dobbelte V-tegn, som da Nixon bl.a. pga. magtmisbrug vanæret måtte forlade præsidentembedet i USA.

Lars Jorgensen, Connie Brask Jensen, Vibeke Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Nielsen, Troels Brøgger, Tue Romanow, Søren Bro, Jørgen Steen Andersen, Carsten Wienholtz, Sune Olsen, Herman Hansen, Kirsten Mindegaard, peter fonnesbech, Bjarne Andersen, Erik Feenstra, Niels Engelsted, Pia Svendsen, Poul Anker Sørensen, Hanne Ribens, Hans Larsen, Arne Lund, Torben K L Jensen, John Victor Lorck, Torben Skov, Torben Bruhn Andersen, Janus Agerbo, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Landbrugspakken vil efterlader miljøet med et stort problem bl.a. med forureningen med kobber.
Mere læsning her: http://www.mayday-info.dk/forurening-med-zink-og-kobber-i-landbrugsjorde...

Forureningen med kobber rammer både mennesker og de vilde dyr.
Et rådyr kan være så forurenet med kobber, at man ved spisning af en portion stegt rådyr-lever får lige så meget kobber i sig, som ved spisning af ca. 75 vitamin-mineral-piller.
Det må man da synes må gøre indtryk, men desværre ikke mere end, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vælger ikke at svare på mine faglige spørgsmål.

Vibeke Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Sune Olsen, Kirsten Mindegaard, John Victor Lorck, Torben Skov, Helene Kristensen, Estermarie Mandelquist, Anne Eriksen og Birte Dahl anbefalede denne kommentar

Især spændende hvis man blot var beboer på en helt anden planet og kun fulgte med i de intergalaktiske nyheder om mindre udviklede 'civilisationer' andetsteds i universet. Gerne lidt fjernt og på afstand, tak!

Kurt Nielsen, Flemming Berger og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Mikael Nielsen

Mærkværdig hvor den frontkæmpende Peter Nielsen befinder sig... Tygger sig måske gennem den sidste kommentatoetråd der hed" Det lugter af embedsværk" tsk

Helene Kristensen

Hr. Pape forsøgte ikke engang at få ændret landbrugspakken, for han havde jo givet tilsagn om sit ja. Desværre tror jeg heller ikke han skal tages seriøst med sit ultimatum. Han ved jo godt, at ved næste valg vil hele højrefløjen få sådan en omgang tæsk.

Jeg må da nok være ærlig og vedgå, at en snarlig fjernelse af den flok pampere med tvivlsom moral, som nu sidder på magten, absolut er en del af min aftenbøn.

Calle Hansen, Jørgen Steen Andersen, Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Flemming Berger, Hans Larsen, erik mørk thomsen, John Victor Lorck, Torben Skov, Tue Romanow, Anne Eriksen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Endnu en regering, der endnu engang optræder utroligt utroværdigt og manipulerende.

I starten af 2000-årstallet startede der en proces i det danske folketing af manipulation og utroværdighed, og den har de efterfølgende danske regeringer helt uden selvkritik bygget oven på lige siden.

Næst efter en reel og totalt upolitisk forfatningsdomstol, trænger Danmark til en regulær regeringskrise over et par år. For det er nok det eneste, der kan bryde denne ubehagelige og temmelig kostbare tendens.

Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, peter fonnesbech, Bjarne Andersen, Erik Feenstra, Flemming Berger, Poul Anker Sørensen og Morten P. Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten P. Nielsen

Det er bemærkelsesværdigt at hver gang Venstre har regeringsansvar er der tilsyneladende en åben ladeport for visse ministeriers højtstående, højreorienterede medarbejdere til at pleje egne politiske interesser. Man skulle tro at Peter Loft sagen stod som et lysende pejlemærke for rigets topembedsmænd, men det ser ikke sådan ud. Venstres etik er under al kritik og en ny regering må gøre kort proces med de embedsmænd, der tydeligt har misforstået deres rolle her i landet.

Vibeke Hansen, Tue Romanow, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, peter fonnesbech, Bjarne Andersen, Erik Feenstra og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Lykketoft underdrev betydeligt, da han kaldte Løkke for en lille svindler.

Niels Duus Nielsen, Calle Hansen, Kurt Nielsen, Mikael Nielsen, Tue Romanow, Anne Eriksen, Henrik Leffers, Jørgen Steen Andersen, Carsten Wienholtz, Nanna Wulff M., Estermarie Mandelquist, Erik Feenstra, Peter Marckwardt, Herman Hansen, Flemming Berger, Poul Anker Sørensen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er der noget om, Leo.
Juridisk set er magtmisbrug når magten træffer ulovlige beslutninger, u-hjemlede, eller på baggrund af endnu ikke vedtagne folketingsbeslutninger, jf. begrebet "magtfordrejning", hvor man bruger en hjemmel til at opnå noget andet, end formålet er med hjemlen.
Man kan ikke sige, at landbrugspakken er udtryk for magtmisbrug eller magtfordrejning.

Hvad er årsagen til at Information endnu engang viderebringer myten om embedsværkets påståede politiske uafhængighed?

Troels Brøgger, Steffen Gliese, Søren Roepstorff og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Venstre er begyndt at tro de kan gå på vandet. Politik er gået fra åben og ærlig debat til manipulation og åleglat æres løs propaganda. Udemokratisk og ren magthaverisk. Punktum.

Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Så snart Adolf Hitler var blevet valgt som Richskansler i 1933 smækkede han fælden i over for det tyske folk.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror, C (K) har fundet sin rette platform for at skille sig ud fra Venstre.
Det opgør er ikke slut endnu. Senest næste fredag skal regeringen fremlægge kompensations-forslag i "naturpakken".

Det er korrupt og skulle have følger at man overskrider alle moralske og etiske regler, simpelthen...
Da det ikke sker, fristes man måske til at neddrosle til "drilleri"?

Michael Kongstad Nielsen

Leo Nygaard,
ja. men det gør han samtidigt med, at han ønsker at sætte sit præg på dens politik.Det gør alle de fire borgerlige partier jo. C har fundet en niche, de kan markere sig i.

Michael Kongstad Nielsen

Problemet er, at regeringen sidder embedsmændenes råd om, at landbrugspakken er i strid med EU-lovgivning overhørig. Men det er ikke magtmisbrug, efter min mening. Det er i værste fald dansk lovgivning i strid med EU´s regler. En sag for EU-domstolen vil tage mange år, og i mellemtiden har folketinget reddet masser af landbrugsejendomme fra konkurs. Det er formålet. Ikke at redde naturen. Og det er der, C adskiller sig ved større hensyntagen til naturen.

C vil gerne være større - imidlertid er det vand på planterne, at Pape indtager denne holdning.
Der er muligvis slet ikke noget parti, der brænder for et "smukt ideal", det er så der hvor de frivillige foreninger kommer til, for at presse.

Troels Brøgger

Anne, ER din kat politisk interesseret er har den bare fået profilbilledet for ikke at den skal blive sur over at du bruger tid på at skrive i stedet for at tage dig af den :) Komplet irrelevant, jeg ved det godt, det er bare min evige undren over dette forum, som gang på gang klager over manglende åbenhed alle mulige steder imens de fleste ikke skal nyde noget af at vise deres ansigt på profilbilledets plads.........ak ja nu får jeg nok høvl af flere, jeg har imidlertid ikke tænkt mig at holde op med at gøre opmærksom på fænomenet med jævne mellmrum :)

Troels, det er dig velundt :) - og jeg skriver nok for ofte...Der er nu ikke mange med et vellignende billede. Og navn?
De fleste kan bedst lide det de selv gør. Billeder har en stærk virkning på mange, hvad du også ser ved artiklerne - der nærmest virker manipulerende. Katten er ret velfungerende.

Michael Nielsen,

DN er en meget stor forening og rimelig dyr at være medlem af. Nej, jeg mente små foreninger, der drives af ikke-økonomiske int. - Der er mange store foretagender, der via indsamlinger og andet godt bevæger sig væk fra det, de siger, de vil. Desværre er folk så naive, at de tror, at størrelsen er ensbetydende med kræfter til at ændre.

Det er med at høre forskel på det falske og det, der er ment oprigtigt - de sidste er blevet færre...

Angående Landbrugspakken.
Prøv at høre Dagens Orientering.
Det står værre til med den manglende demokrati end min fantasi rækker.

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/orientering-2016-04-04#!/
17:08
Regeringen gav forskere forbud mod at offentliggøre resultater vedrørende landbrugspakken

Forskere på Aarhus Universitet var bundet på mund og hånd, da de sidste år blev bedt om at levere centrale tal og beregninger, som Miljø- og Fødevareministeriets skulle bruge i forbindelse med lanceringen af regeringens, siden så kontroversielle, landbrugspakke. Universitetsprofessorerne havde fået pålæg om ikke at offentliggøre de tal og oplysninger, de leverede til ministeriet, før 1. februar 2016 – det vil sige først efter regeringen havde indgået et forlig og sikret sig et politisk flertal for landbrugspakken. Det fremgår af en kontrakt mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Aarhus Universitet, som Orientering på P1 nu er kommet i besiddelse af. Medvirkende: Heine Andersen, professor emeritus, Københavns Universitet; Jørgen E. Olesen, professor, Aarhus Universitet.

Michael Kongstad Nielsen

Kontrakten er en standardformulering. Universiteterne tør ikke modsætte sig den, da opgaven i stedet kan gå til det private (Cowi, Rambøll etc.), Den uafhængige forskning har svære vilkår.

I Cowi´s rapport om kobber blev ordet antibiotika-resistens ændret til ordet kobber-resistent. Et ord, som ikke giver mening. Og vupti-vupti var en af landbrugets problematikker med antibiotika-resistens forsvundet.

Alle vidste hvad vi ville få, og tilstrækkeligt mange danskere ønskede præcis dette. Det er egentligt befriende at stå ved den skamløse villighed til at prostituere nationen, hvis bare lønnen er god.
Modsat fx den forrige regering, der ofte sagde det rigtige og lød kloge, men konsekvent handlede modsat og alligevel prostituerede os alle, for peanuts.