Leder

En rigtig gyllesejr

7. april 2016

Opmuntrende lyder det, når den konservative partileder, Søren Pape Poulsen, tweeter: »God dag for miljøet! Regeringen har i dag accepteret vores krav om yderligere kvælstofreducerende tiltag. Tilfreds!«

Hvor meget har Pape at være tilfreds med? Hvad får De Konservative ud af at stille V-regeringen »et ultimatum« om kvælstofbegrænsninger til afbødning af landbrugspakkens skadevirkninger?

Læs også: Regering bøjer sig for K – sænker udledning af kvælstof

Til TV 2 erklærer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen: »Jeg lægger mig hverken fast på antallet af ton, antallet af virkemidler eller økonomien – for der skal jo finansiering til. Det skal bero både på udspillet og forhandlingerne, og de foregår som bekendt bag lukkede døre.«

Nedgøring af De Konservatives »sejr« lyder også fra regeringens støttepartier. Liberal Alliances Mette Bock siger til DR: »Nu sætter vi os ned og prøver at se på, om vi kan gøre De Konservative glade.« Dansk Folkepartis Rene Christensen erklærer, at De Konservatives krav »slet ikke er det primære fokus i de kommende forhandlinger.«

Nærmest hjerteskærende er det, hvor beskedne De Konservative har været i deres krav om forbedring af vandmiljøet. De har forlangt en reduktion i størrelsesorden 600 ton udledning af kvælstof. Du almægtige algeopblomstring! Landbrugspakken vil allerede i år – ifølge Miljø- og Fødevareministeriets egne oplysninger – betyde, at landmændene tilfører markerne 50-60.000 ton ekstra kvælstof; de næste år endnu mere og i 2021 92.000 ton.

Hvor meget af den ekstra tilførte kvælstof-mængde, der går tabt til vandmiljøet, er et giftigt spørgsmål, som regeringen har søgt at presse embedsmænd og universitetsforskere om – for at få dem til at forklejne problemet. I Politiken har miljøprofessor Stiig Markager, Aarhus Universitet, imidlertid fastslået, at bare i forhold til EUís vandrammedirektiv udleder Danmark 15.000 ton kvælstof mere end tilladt. Og så forslår det sparsomt med 600 ton reduktion – hvis den bliver til noget.

Det er prisværdigt, at De Konservative har signaleret, at vandmiljøet ikke bare er noget, som landbrugslobbyen skal have lov til at rutte med. Knapt så opmuntrende, at selv minimale begrænsninger henstår dunkelt. Lige som landbrugspakkens tilblivelse, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen nægter at forklare Folketinget om sin tilsyneladende meget aktive rolle i regeringens numre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Birte Dahl
  • Dorte Sørensen
  • Kurt Nielsen
Birte Dahl, Dorte Sørensen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

PS. Hør P1s Orientering fra i dag, når den bliver lagt ud i aften. Her oplyses, at ministeriernes kontrakt med universiteterne kan binde forskernes ytringsfrihed - ja endda i det uendelige , hvis forskerne ikke får lov at ytre sig fra ministeriet.
Hvad er det dog for et land??? Skatteyder betalt forskning om samfundsudvikling osv må ikke lægges ud, hvis ikke ministerierne nikker ja. Jurister der har set på kontrakten mellem Miljøministeriet og Århus universitet mener ikke en sådan kontrakt er lovligt.
Sagen er helt som taget fra Franz Kafka.

Kurt Nielsen, Lisbet Christoffersen, Estermarie Mandelquist, Mads Berg, Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Randi Christiansen, Jørgen Steen Andersen, Niels Duus Nielsen, Christian Mondrup og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er nemt nok at sidde i Store Kongensgade og skose de konservative for med deres 6 mandater ikke at have krævet 1000 gange så meget kvælstofreduktion, men ikke fair. C er et ganske lille parti i dag, en lille irriterende myg, som de andre i blå blok hellere end gerne ville uskadeliggøre, men netop derfor skal de efter min mening ikke skoses, men roses, super godt, at C tager den værste brod af regeringens naturødelæggelse.

Kurt Nielsen, Tue Romanow, Anne Eriksen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Det er ikke ren gylle mere, snarere det rene cirkus!
OK, at vi kom så langt, men fremtiden er stadig meget uklar. Som skatteborger er man til grin og det må ikke være lovligt, at politikerne bruger forskning på den måde.
Få nogle facts på bordet og glem underholdningen. Dansk politik hører snart hjemme på Twitter eller Vild med dans!

Randi Christiansen

Trods dong gate og mørklægningslov forekommer der at være langt flere snuskede sager med blå blok? De går ikke reform amok - de går bare amok i tvivlsomme finter. Eller tror de virkelig, at de har den hellige grals ret til at jonglere med fællesejet efter forgodtbefindende? Det ser sådan ud - især var tiden med fogh slem, og den trækker lange spor efter sig - men løkke og co har også både kreative og kyniske metoder for afvikling af fællesskabets institutioner. De går til kanten og gerne udover den, bare det ikke blir opdaget.