Leder

Udsigt fra Lesbos

Debat
15. april 2016

Fra den græske ø Lesbos tager Det Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, i disse dage flygtningekrisens europæiske forpost i personligt øjesyn.

Alt for ofte udtaler politikere sig om en virkelighed, de selv er alt, alt for langt væk fra. Ikke mindst når det handler om flygtninge, migration og integration. Alene derfor er Morten Østergaards rejseaktivitet prisværdig.

Men mindre heldig er tilsyneladende den radikale leders evne til at aflæse de faktiske forhold på de græske øers strande og i de overfyldte flygtningelejre.

Morten Østergaard glæder sig ifølge Berlingske over, at »vi endelig har set de første skridt i retning af det, vi hele tiden har arbejdet for – nemlig at de europæiske lande i fællesskab tager hånd om den krise«.

Det er bestemt glædeligt, at EU langt om længe har indgået en aftale om at omfordele flygtninge til europæiske lande. Men problemet er blot, at den politiske aftale foreløbig ikke er omsat til konkret virkelighed for flygtningene på de græske øer.

Hvorfor? Fordi Grækenland – som omtalt her i avisen forleden – ikke er i stand til at levere den fornødne sagsbehandling. De græske myndigheder står således i en situation, hvor de både skal omfordele 45.000 strandede flygtninge og sagsbehandle de 7.000 flygtninge, der de seneste uger er ankommet til landet. Det kommer ikke til at ske.

Ansvaret for det græske kollaps falder tungt tilbage på de europæiske stats- og regeringschefer. Det påpegede en af hovedarkitekterne bag EU-Tyrkiet-aftalen – den tysk-østrigske tænketanksleder Gerald Knaus fra European Stability Initiative – i Information onsdag.

»Det forunderlige er, at en aftale, der så udpræget løser mange af problemerne på asylområdet, allerede 20 dage efter at den er indgået, behandles som et forældreløst barn af de europæiske ledere,« udtalte Gerald Knaus.

Det er ikke alene forunderligt. Det er dybt kritisabelt. EU-landene bør derfor øjeblikkeligt oprette en taskforce af sagsbehandlere, der kan rykke til Grækenland og yde assistance. Vi må håbe, at Morten Østergaard og resten af Europa for alvor snart får øjnene op for den kritiske situation.

For der skal handles. Nu. Hvis altså ikke den fælleseuropæiske aftale, Morten Østergaard og alle andre nærer deres håb til, skal løbe ud i sandet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

EU kunne opføre sig humant over for krigsflygtninge, ikke mindst skabt fra vores egne krige, istedet for at løbe fra ansvaret.

EU bygger på, at rige ikke skal betale skat, solidaritet en begrænsning af det enkelte individs frihed, enhver er sin egen lykkes smed, det er nødvendighedens politik, sådan fungere det internationale marked.

Læger uden Grænser formuler der sådan:

"We will not allow our assistance to be instrumentalized for a mass expulsion operation, and we refuse to be part of a system that has no regard for the humanitarian or protection needs of asylum seekers and migrants," Marie Elisabeth Ingres, the group's head of mission in Greece, said in a stinging press release.

Link: http://www.vox.com/2016/3/23/11291612/eu-greece-refugee-inhumane