Leder

Ugudelig hast

Debat
23. april 2016

Panik brød ud blandt danske politikere, da en TV 2-dokumentarserie afslørede, at nogle imamer på dansk grund prædiker, at den rette tro håndhæves med drab og vold. Venstre-regeringen hasteindkaldte Folketingets partier, og statsminister Lars Løkke Rasmussen erklærede sig villig til at »udfordre grænserne« for den nuværende tolkning af grundloven. Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder lagde ikke skjul på, hvem der var angrebsmålet: »Rabiate imamer, som spreder dødskult«.

I hastværket overså mange politikere, at der allerede er gennemført en række stramninger med samme formål – men som utilsigtet mest har ramt kristne migrantmenigheder. Imamerne er derimod gået fri, fordi deres menigheder ofte bare er organiserede som foreninger, der ikke ansøger om nogen offentlig status.

Yderligere indgreb end de allerede gennemførte kommer let i strid med grundlovens bestemmelse om religionsfrihed og Danmarks internationale forpligtelser til at respektere denne frihed.

På retssamfundets vegne må man drage et lettelsens suk, når Kristeligt Dagblad i torsdags kunne oplyse, at hastværket har måttet stilles i bero på grund af hensynet til frihedsrettighederne. Et egentligt lovudspil fra regeringen kan tidligst ventes efter sommerferien.

Foruroliges må man til gengæld over, at Kristeligt Dagblad også oplyser, at en serie forhandlinger med partierne enkeltvis, som Bertel Haarder for tiden fører, kan have som sigte at få udelukket nogle af de mindre partier i en samlet løsning. Når man tænker på, hvor vidtrækkende et indgreb i religionsfriheden er, og hvor let det kommer til at ramme anderledes, end lovgiverne forestiller sig, er det en vigtig garanti, at alle Folketingets partier står bag. Som et skræmmende eksempel på en paniklov står Tvindloven, der blev gennemført af alle Folketingets partier – bortset fra SF og Enhedslisten samt enkelte advarende røster fra V og S. Tvindloven endte med at blive tilsidesat af Højesteret, fordi loven gjorde Folketinget til dømmende myndighed.

At Folketinget igen vil gøre sig til dommer, og at Dansk Folkeparti åbenlyst skilter med sin foragt over for internationale forpligtelser, må – her i en bededagsweekend – føre til stilfærdige overvejelser om, hvor langt en lovgivningsmagt kan gå i at forvride religiøse frihedstraditioner, inden at det bliver rent ud ugudeligt. dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her