Leder

Kolde kongelige fødder

Debat
25. maj 2016

Det Kongelige Teater ønsker ikke at spille en dramatiseret version af Salman Rushdies roman De Sataniske Vers. Den beslutning er Det Kongelige i sin gode ret til tage. Det underlige er skuespilchef Morten Kirkskovs begrundelse til Radio24syv om, at nationalscenen ikke ønsker at dramatisere flere romaner – og teaterchef Morten Hesseldahls udtalelser til Ekstra Bladet om, at teatret har vurderet, at romanen ikke vil egne sig som teaterstykke.

Det er dramatikeren Hassan Preisler, der har foreslået at opsætte De Sataniske Vers – med sig selv som dramatiker og Moqi Simon Trolin som instruktør. Skuespilchef Morten Kirkskov var umiddelbart positiv og søgte den 12. januar i år om at få rettighederne hos Salman Rushdies agent – og fik dem. Det fik Hassan Preisler bare ikke at vide førend 7. april, hvor teatret afviste projektet. Og så blev Hassan Preisler vred … Det Kongelige Teater modtager mange repertoireforslag. Så det er ikke afslaget, der er det underlige.

Det er den dårlige kommunikation. Og det er teatrets lunkne efterrationalisering om, at romanen ikke ville egne sig til at blive dramatiseret – til trods for at teatret havde indhentet rettighederne. En bedre udmelding havde været, at teatret ikke ønskede netop Preislers og Trolins fortolkningsgreb.

Hassan Preisler mener, at Det Kongelige Teaters afslag skyldes frygt. Salman Rushie har haft en fatwa hængende over sig siden 1989, og flere af romanens oversættere er blevet forsøgt myrdet. Men Det Kongelige Teater har ikke udtrykt bekymring over romanen som et kerneværk i ytringsfrihedsdebatten. Faktisk er afslaget givet uden forklaring. »Hvis vi skulle ud og kommentere på alle afslag, vi giver, kunne vi ikke lave andet,« har Morten Kirkskov udtalt til P1. Men arrogance er selvfølgelig ikke vejen frem.

Desuden er De Sataniske Vers allerede dramatiseret – i Potsdam i 2008 og nu senest i Wiesbaden sidste weekend. At dømme efter videoklippene fra Staatstheater Wiesbaden er det blevet en ekspressiv opsætning. Romanen kan altså godt dramatiseres. Selvfølgelig. »Denne bog er den største litterære kærlighedserklæring til mennesket, som jeg nogensinde har læst,« sagde Hassan Preisler i går til P1. Så han skal nok få opsat De Sataniske Vers på et andet teater. I mellemtiden kan Det Kongelige Teater så overveje at spille Shakespeares Stor ståhej for ingenting.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her