Leder

Lad os få en ægte vind-vind-situation

28. maj 2016

Et udfald, hvor alle ender som vindere, kaldes på engelsk en win-win. Og sådan én er vel den planlagte børsnotering af DONG Energy den 9. juni i år. I 2013 erklærede daværende S-finansminister Bjarne Corydon DONG for »nødlidende«, og hans ministerium anslog selskabets værdi til 31,5 milliarder kr. Det var ud fra denne vurdering, at prisen blev sat for de aktier, som blev købt af Goldman Sachs, ATP, PFA og andre mindre aktører samt ledelse og medarbejdere i DONG. Efter udvidelsen af ejerkredsen blev værdien sat til 44 milliarder kr. Det børsprospekt, som DONG nu har udsendt, anslår selskabets værdi til aktuelt at ligge mellem 83,5 milliarder og 106,5 milliarder kr.

En tredobling af værdien på mindre end tre år. Og sikke gevinster: Goldman Sachs kan bære multimilliarder bort til fjerne skattely. DONG’s direktion får – i kraft af den usædvanlige incitamentsordning for ansatte i et statsligt selskab – gevinster på over 50 millioner kr. De menige medarbejdere kan score tæt på milliarden. Og staten tjener fedt på salget af sine aktier og beholder stadig 50,1 procent af det lukrative foretagende. Ren win-win, ikke sandt? Jae, joe. Det afhænger af, om DONG nogensinde har været nødlidende. Og om den lave vurdering dengang var alt, alt for lav. Var den det, har staten fuppet sig selv – til fordel for Goldman Sachs og DONG’s ledelse.

Magien bag DONG’s værdivækst udlagde finansminister Hjort Frederiksen torsdag sådan i DR2’s Debatten: »Der er sket en fantastisk forandring. Olien betyder ikke så meget, og DONG er blevet førende på havvindmølleparker. Det er det, der har givet den store værditilvækst.«

Aha, hvis det forholder sig sådan, var det dumt, at den Venstre-indsatte bestyrelsesformand for DONG, Fritz Schur, i 2012 fyrede direktør Anders Eldrup, der havde endnu større planer om havvindmølleparker. (Hjort Frederiksen: DONG var allerede da verdens førende.) Fyringen af Eldrup havde tilmed udspring i, at hans planer var for store. Fyringen indledte den panik omkring DONG, som skabte usikkerheden om dets værdi.

Men nuvel da. Hvis Hjort Frederiksen mener, at vindkraft udretter økonomiske mirakler, hvorfor er hans regering så i gang med at begrænse den – ved at opgive PSO-finansieringen og kystnære havmøller? Der er noget, der ikke hænger sammen. Lad os få en ægte vind-vind-situation.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørgen Steen Andersen
  • Kurt Nielsen
  • Poul Anker Sørensen
  • Benno Hansen
Jørgen Steen Andersen, Kurt Nielsen, Poul Anker Sørensen og Benno Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det hænger da fint sammen - først skamroser du projektet - så omfavner du projektet - så kvæler du projektet - så lyver du om projektet ...