Leder

Lækagerne er kontrol med magten

’Det er jo helt lovligt’ og ’det er der intet nyt i’, har været ofte brugte forsvarstaktikker fra både den finansielle og politiske elite i forsøg på at tage luften ud af afsløringerne i de lækkede dokumenter. Men efterfølgende har det vist sig, at de samme eliter har været nødt til at handle på afsløringerne, fordi de ikke har kunnet tåle søgelyset.

’Det er jo helt lovligt’ og ’det er der intet nyt i’, har været ofte brugte forsvarstaktikker fra både den finansielle og politiske elite i forsøg på at tage luften ud af afsløringerne i de lækkede dokumenter. Men efterfølgende har det vist sig, at de samme eliter har været nødt til at handle på afsløringerne, fordi de ikke har kunnet tåle søgelyset.

Thor Magnussen

Debat
10. maj 2016

I aftes blev langt flere oplysninger om de lækkede Panamapapirer tilgængelige for offentligheden. Det skete, da den journalistiske organisation ICIJ gjorde oplysninger om blandt andet de navne, der optræder i dokumenterne, søgbare i en database til brug for andre journalister, borgere og myndigheder.

Det kan betyde, at papirerne kan få endnu mere vidtrækkende konsekvenser, end de har haft hidtil, hvor de allerede har ført til stærkt øget pres om regulering af skattely og kostet en statsminister jobbet.

Det er indtil videre lykkedes for personen bag Panamapapirerne foreløbigt kun at være kendt under pseudonymet John Doe, og det er helt forståeligt, at vedkommende ikke er stået frem. For parallelt med, at afsløringerne fra Panama ruller i den globale offentlighed, er tidligere ansatte i revisionsselskabet PriceWaterhouseCoopers blevet stillet for retten i Luxemborg for deres rolle i de såkaldte LuxLeaks fra 2012.

Her blev der lækket dokumenter, som afslørede, hvordan Luxemborg gav skattefordele til multinationale selskaber, der kanaliserede deres overskud igennem landet, og en af mændene bag lækket, Antoine Deltour, risikerer nu op til ti års fængsel. Vi ved endnu ikke, om personen bag lækagen fra Panama er en insider eller en person udefra, men det gør også primært en juridisk forskel i forhold til straffens længde.

I begge tilfælde løber personerne bag de store lækager af interne dokumenter fra statsadministrationen eller virksomheder en stor risiko for personlig forfølgelse for at bibringe offentligheden informationer, der i disse tilfælde har vist sig at være overordentlig væsentlige.

Forfølgelsen af whistleblowere som Antoine Deltour og de andre PwC- ansatte – som vel at mærke er de eneste, der er blevet retsforfulgt på grund af LuxLeaks – er forkastelig, men den har heldigvis også vist sig at være ineffektiv som afskrækkelse. Bradley Manning fik en uretfærdig hård medfart og 35 års fængsel for at lække dokumenter til Wikileaks, men efter ham kom Edward Snowden. Og efter Antoine Deltour kom John Doe.

Den langtfra afskrækkende, men tværtimod motiverende effekt, ses tydeligt i både Snowden-sagen og hos John Doe.

Både Snowden og John Doe henviser specifikt til forfølgelsen af andre whistleblowere som motivation, og sidstnævnte viser med det manifest, der blev offentliggjort i weekenden, at han/hun har en høj grad af politisk bevidsthed og en radikal politisk kritik af den nuværende politiske orden.

Begge er de en del af samme tendens, der handler om en ny global magtfaktor: Gigantiske læk af interne dokumenter fra firmaer, stater eller efterretningstjenester – enten med eller uden hjælp fra de etablerede medier.

Læs også: Det er svært at holde på globale hemmeligheder

’Det er jo helt lovligt’ og ’det er der intet nyt i’, har været ofte brugte forsvarstaktikker fra både den finansielle og politiske elite i forsøg på at tage luften ud af afsløringerne i de lækkede dokumenter.

Men efterfølgende har det vist sig, at de samme eliter har været nødt til at handle på afsløringerne, fordi de ikke har kunnet tåle søgelyset.

Som Snowdens advokat Ben Wizner påpeger i dagens avis, har det en kæmpe effekt, at de interne dokumenter kommer ud i offentligheden. Det giver mulighed for håndtering ved domstole, det gør det svært for politikerne at benægte, og i tilfældet med virksomheder med flosset moral giver det både offentlighed, kunder og myndighed mulighed for at straffe dem økonomisk.

Megalækkene er på den måde en ny institution i den demokratiske kontrol, der træder til, når de andre har fejlet. Som John Doe skriver i sit manifest:

»Når der er brug for en whistleblower, før alarmklokkerne ringer, er det grund til endnu større bekymringer. Det viser, at den demokratiske kontrol har fejlet, at sammenbruddet er systemisk, og at alvorlig ustabilitet kan være lige om hjørnet.«

Både Panamapapirerne og Luxleaks udspringer af både manglende evne og vilje til at regulere de globale kapitalbevægelser. Og de viser, at medierne for ofte har været for dårlige til at holde magten under opsyn.

Særligt derfor skal vi byde lækagerne velkommen og støtte de folk, der løber store personlige risici for at ændre ved status quo.

Lige nu er det John Does lækage, der tager overskrifter over hele verden. Forhåbentligt kommer der en ny John Doe i morgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Kofod

Fantastisk leder.

Bjarne Andersen, Carsten Wienholtz, Mads Berg og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Ernst Enevoldsen

Spot On !

uffe hellum, Bjarne Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Herhjemme sidder skatteministeren på sine hånder og lukker varm luft ud af begge ender. Skat er bevidst kørt i sænk for at de rigeste hidtil skal betale 1000 milliarder mindre i skat.

Demonstrationer over hele landet den 12. maj mod velfærdsforringelser, det arrangeres af velfærdsalliancen. Kan nogen forklare hvorfor Information ikke har haft en stor annonce på forsiden i hele denne uge om demonstrationerne.

Leif Høybye, Alexander K. von und zu Klein, Carsten Wienholtz og Peter Wulff anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Der er noget helt galt, når åbenhed i den grad kan virke truende.

Måske vi skal arbejde for endnu mere åbenhed - en åbenhed som er bygget ind i vores systemer og politiske kultur.

uffe hellum og Alexander K. von und zu Klein anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Med den mørklægningslov, som de gamle partier herhjemme har indført, viser at vi i Danmark har hårdt brug for whistleblowerer.

uffe hellum, Ib Christensen, Leif Høybye og Alexander K. von und zu Klein anbefalede denne kommentar
Alexander K. von und zu Klein

Jamen, det er rigtigt. Det er ikke noget nyt og det er lovligt. Så istedet for at skrige op om hvor svinsk det er, bliver vi nødt til at presse politiken at gøre noget ved det. Og gøre noget ved Skattekorruptionskontoret.

Alexander K. von und zu Klein

@Bjarne Andersen vi burde indføre en lov som beskytter whistleblowere.

Herman Hansen

...Whistleblowere skal under særlig beskyttelse. De er vor tids helte og demokratiets vogtere.

Herman Hansen

Danmark er fortsat et af verdens mindst korrupte lande og har været en fortaler for menneskerettigheder i årtier, i det mindste før nogen udråbte konkurencestaten. Derfor har lande som Danmark en særlig forpligtelse om at tilbyde whistleblowere politisk asyl, hvis det viser sig nødvendigt.

Anne Eriksen

Forbryderne sidder på den forkerte side af skrivebordet!

Henrik Petersen

Der er dem, som begår lovlig kriminalitet og så er der dem, som begår ulovlige kriminalitet.

Politikerne beskytter de første mens politiet forsøger at fange de sidste.