Leder

Lars Løkkes sorte spejderkorps

Debat
20. maj 2016

Grønvask hedder det, når et produkt bliver markedsført som miljørigtigt, men ikke er det.

Dér stod statsminister Lars Løkke Rasmussen onsdag aften i TV-Avisen, på sin Grønlands-ekspedition med EU-rådsformand Donald Tusk for at studere den stadigt hastigere smeltning af indlandsisen. Løkke blev af journalisten spurgt: Hvor grøn er du?

Og Løkkes svar lød: »Jamen altså, jeg startede som grøn spejder, da jeg var seks år, og så kan man ikke blive mere grøn.«

Det fulgte Løkke op med denne udredning: »Altså, jeg går ind for, at vi skal leve i harmoni med naturen. Jeg går også ind for, at vi skal have et rigt velfærdssamfund, og derfor skal man finde nogle balancer.«

At der er noget skævt ved de balancer, som Løkke og hans internationale medmagthavere indtil nu har fundet, fremgik af, at grønlandske gletsjere under tv-indslaget brasede sammen, så det føg omkring Løkke og Tusk.

Ironisk indtil det latterlige er det, at Løkke legede grøn spejder på Grønland samme dag, som hans regering søgte at afspore et folketingsforlig om investering af 28,5 milliarder kr. til fremtidssikring af jernbanerne i Danmark, bl.a. med en elektrificering af hovedstrækningerne, så togene kan køre på grøn energi.

Forliget blev indgået i 2014 af daværende transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) og omfatter SRSF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Venstre holdt sig fnysende udenfor. For at skaffe de mange penge aftalte forligspartierne en Togfonden DK – finansieret af beskatningen af nordsøolien. Nu har Venstre svært ved at skjule sin skadefryd over, at den faldende oliepris har bragt togfonden i bekneb.

Med det som påskud lægger Venstre op til at beskære baneinvesteringerne med hele 20 milliarder kr. og kun gennemføre en forpjusket opgradering. Dansk Folkeparti stiller sig forstående over for Venstre, hvorved projektets fremtid er særdeles usikker.

Denne usikkerhed omkring dansk grøn investering kommer kun en uge efter, at Løkke-regeringen gjorde sit bedste for at skabe usikkerhed om omstillingen til grøn energi.

Igen er det et langsigtet forlig, som Venstre søger at undergrave. Her tilmed ét, som Venstre selv er med i: 2012-forliget om omstilling til vedvarende energi. Venstre vil flytte finansieringen væk fra at opkræves som en automatisk PSO-afgift i tilknytning til forbrugernes elregning og over til at være en udgift, som politikerne afholder over den årlige finanslov.

Samtidig vil Venstre skære drabeligt og dybt i den grønne energi: Venstre vil opgive kystnære vindmølleparker, lægge spareloft over den store vindmøllepark Kriegers Flak og skære ned på støtte til vedvarende energi og energibesparelser.

Alt dette sker, mens Venstre har fået Danmark rodet ud i en sag om overtrædelse af tre EU-direktiver til sikring af et rent vandmiljø. Det gjorde regeringen, da den med et pyntet talmateriale om forureningsvirkningerne fik partierne i blå blok med på Landbrugspakken, der medfører en øget kvælstofbelastning af grundvand, vandløb, søer og farvande.

Løkke kunne mere dækkende have udstyret sig selv og sin trop med navnet: ’Det sorte spejderkorps’.

Hærværket fra Løkkes sorte spejderkorps er så påfaldende, at det vækker opmærksomhed hele vejen til New York. Formanden for FN’s generalforsamling, tidligere S-finans- og udenrigsminister Mogens Lykketoft skrev i går i en kronik i Berlingske Tidende: »Den danske regering fremstår som direkte modstander af alt det, der skal styrke værnet om miljø og klima.«

I et interview med avisen uddyber Lykketoft: »Det er forstemmende, at Danmark efter vedtagelsen af bæredygtighedsmål og klimaaftale på en række punkter går den modsatte vej. Vi går ned i ambitionsniveau. Det gør vi på klima, på miljø, på udviklingsbistand – på områder, hvor vi har sagt, at der er behov for det modsatte.«

Det udløser fra udenrigsminister Kristian Jensen denne forargede påstand om mangel på patriotisme: »Jeg kan ikke forstå den holdning, at man skal bruge en international talerstol til at nedgøre sit eget land.«

Kære Kristian Jensen: Spørg dig selv i en stille stund, hvor du ikke har behov for at vise demonstrativ opbakning til din partiformand: Hvem er det egentlig, der nedgør Danmark? Hvem er det, der besmudser landet og dets fremtid?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Venstre er blevet valgt på, at føre sort miljøpolitik, og den balance Løkke taler om, handler om at eliminere Aukens miljøtyranni, fordi den skaber ubalance i regnskaberne hos Venstres sponsorer.

Tino Rozzo, Anne Eriksen, Per Jongberg, Karsten Aaen, Jørgen Steen Andersen, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar