Leder

Ikke se, ikke høre, ikke vide

25. maj 2016

Forsvaret har ingen informationer om, at danske enheder eller myndigheder har observeret eller modtaget orientering om tilfælde af drab, overgreb eller tilsvarende begået mod personer, der var tilbageholdt eller overdraget af danske enheder.

 – Mailsvar fra Værnsfælles Forsvarskommando, 19. maj 2016

Flere hundrede danske Irak-fanger, hvis skæbne forsvaret ikke kan redegøre for, mindst 13 indberetninger fra danske soldater om fangemishandling og en langt mere omfattende brug af den såkaldte brite-finte end hidtil kendt. Det er nogle af de nye oplysninger om Danmarks håndtering af fanger under Irakkrigen, som Information og Radio24syv de seneste dage har fremlagt, baseret på dokumenter, som forsvaret har sendt til den nu nedlagte Irak- og Afghanistankommission.

De mange nye oplysninger kommer fra den fangeredegørelse, som forsvaret brugte et år på at udarbejde efter Informations Wikileaks-afsløringer i 2010. På baggrund af flere end 390.000 lækkede krigslogs fremlagde Information dengang overvældende beviser på, at den amerikanskledede koalition i Irak var fuldstændig klar over det irakiske politis omfattende mishandling, tortur og drab på fanger. Flere end tusind krigslogs fortalte om bloddryppende torturkamre på irakiske politistationer og afslørede bl.a. en stående ordre til det amerikanske militær om at ignorere problemet.

De seneste dage har Information og Radio24syv påvist, at også det danske forsvar og Forsvarsministeriet havde indgående kendskab til problemerne – uden at det på noget tidspunkt fik Danmark til at standse forsvarets udlevering og medvirken til udlevering af fanger.

Når det så mange år efter Irakkrigen stadig kan lade sig gøre at bringe afgørende nye oplysninger frem, skyldes det først og fremmest, at skiftende regeringer, ministre og embedsmænd systematisk har forsøgt at undgå et dansk medansvar for de modbydeligheder, som overgik et utal af irakiske fanger i de år, Danmark var i Irak.

Opskriften har gennem alle årene været på én gang enkel og sindrig. Helt fra begyndelsen var det de danske myndigheders opfattelse, at Danmark intet ansvar havde for fanger, som andre landes soldater fysisk havde tilbageholdt. Heller ikke selv om det foregik på militære operationer, der var planlagt og gennemført fra A-Z af danske officerer. I begyndelsen var de danske soldater ofte nødt til selv at tilbageholde mistænkte forbrydere, men allerede i løbet af det første år lykkedes det igen og igen at tørre ansvaret af på briterne eller på irakerne selv.

Når kritiske politikere gennem årene har stillet spørgsmål om fangeansvaret, har de hver gang fået præcis det samme svar, som Information og Radio24syv fik så sent som den 19. maj i år. Danmark har ingen oplysninger om, at der er sket danske fanger noget. Simpelthen fordi de fanger, der blev taget på danske operationer, ikke blev betragtet som danske.

Det spørgsmål, som det til dato ikke er lykkedes at få svar på, er: Havde danske myndigheder oplysninger om, at fanger taget på fælles operationer kom noget til? Information har både i 2010 og i den seneste uge fortalt om de mange oplysninger, danske myndigheder fik, både om tortur, mishandling og mord.

Det skal derfor blive endog meget interessant at se, om det vil lykkes at få forsvarsminister Peter Christensen (V) til at indrømme det under dagens forespørgsel eller under det kommende samråd, som Enhedslisten har indkaldt til. Eller om han, ligesom sine forgængere på posten, vil holde fast i, at Danmark trods alle indberetninger, menneskeretsrapporter og torturoplysninger, som koalitionen bevisligt var i besiddelse af, ikke så, ikke hørte og ikke vidste, hvad der foregik i det irakiske politis afhøringslokaler og fangekældre.

Det afgørende spørgsmål, når det kommer til medvirken eller facilitering af tortur, er ifølge Amnesty International og Dignity, om de danske politikere og embedsmænd var i god tro eller ej, når de godkendte den fortsatte udlevering af fanger. Og det spørgsmål venter vi stadig på at få besvaret. Om ikke andet, så af den nye krigskommission, som Folketingets partier angiveligt forhandler om.

Desværre tyder meget på, at de ansvarlige vil gå endog meget langt for at undgå at svare.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Niels Duus Nielsen
  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Erik Jensen
Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Charlotte Aagaard

Det er væsentlige spørgsmål, du rejser - ikke mindst set i sammenhæng med interview'et med Lars Møller i går om Jægersoldaternes udsendelse til Syrien.

For mit eget vedkommende bekræftes jeg hver eneste gang i, at vi militært skal holde os langt væk fra Mellemøsten. Brite-finten og Forsvarsministerens udtalelser om, at Jægersoldaterne næppe vil komme til at tage fanger er klassiske eksempler på en uværdig strudsetaktik.

Hvis vi ikke kan finde ud af at besvare spørgsmålene om behandlingen af eventuelle fanger, så kan vi da bare holde os væk - det ville være langt at foretrække.