Leder

Åh nej, nok en EU-afstemning! Eller hvad?

Debat
1. juli 2016

Al magt til folket. Thi folket er klogest. Det er den antagelse, folkestyret bygger på. Men hvad er det, folket er klogest til? At vælge nogle til at træffe afgørelserne? Eller til selv at træffe afgørelserne?

Bum! Her er det, at det repræsentative og det direkte demokrati tørner sammen. Det sammenstød brager for tiden ret ofte på disse europæiske kanter.

I torsdagens udgave af dagbladet Politiken bebuder Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, at det danske folk kan berede sig på at blive endnu en gang direkte spurgt. Nemlig ved en folkeafstemning efter jul.

Tema: At lade det danske EU-retsforbehold vige for, at Danmark deltager i Europol – det europæiske politisamarbejde. Anledning: Europol bliver pr. 1. juli næste år overstatsligt, og så ryger Danmark ud på grund af sit forbehold mod overstatsligt retligt samarbejde.

Spøjs bliver sagen af, at dette er det danske folk allerede blevet spurgt om for ret nylig: Den 3. december sidste år. Afstemningstemaet var, om Danmark skulle lade retsforbeholdet erstatte af et tilvalg af 26 nærmere angivne EU-retsakter.

Af dem gjorde ja-partierne mest ud af akten om Europol, der altså overgår til overstatsligt samarbejde pr. 1. juli 2017, og hvor Danmark derfor glider ud. Ja-partierne satsede på, at fortsat dansk deltagelse i Europol er så indlysende nødvendigt, at det ville trække et ja i hus.

Det var endnu én af EU-politikkens mange fejlkalkulationer. Forslaget faldt med 53,1 procent nej-stemmer og 46,9 procent ja-stemmer. Debatten kom til at dreje sig om meget andet end Europol, herunder om Danmark i stedet for at ophæve sit forbehold til fordel for tilvalg kunne få en såkaldt parallelaftale om deltagelse i Europol. Sådan én har Norge.

Under kampagnen henviste nej-partiet Dansk Folkeparti til, at Danmark kunne få en parallelaftale – eller holde folkeafstemning bare om Europol.

Pligtskyldigst har regeringen til EU indgivet en ansøgning om en parallelaftale om Europol. Men forhandlingerne går trægt. Dels har den britiske folkeafstemning givet EU vigtigere ting at tænke på. Dels er parallelaftaler noget, der er tiltænkt lande uden for EU. Det er derfor, Norge har én, og Tyrkiet måske snart kan få én.

EU har derimod ved Lissabon-traktaten givet Danmark en særlig smutvej ind gennem muligheden for tilvalg. Altså den mulighed, som den danske folkeafstemning sagde nej til. Hvorfor skulle EU stå på hovedet for at give Danmark indgange tiltænkt ikkemedlemmer?

I det lys siger Jan E. Jørgensen noget nærmest selvfølgeligt: Hvis en parallelaftale ikke lykkes, må vi folkeafstemme os ind. Hvis vi altså vil være medlem af Europol efter 1. juli 2017. EU-specialisten Henning Bang Fuglsang Sørensen kaldte da også i går over for Ritzau de udtalelser, som Jan E. Jørgensen er kommet med, for »logik for burhøns«.

Men logik for burhøns er ikke Dansk Folkepartis tankegang. En ny folkeafstemning særligt om Europol, som DF i sin nej-kampagne selv pegede på som en mulighed, betegner partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, nu over for P0litiken som: »En eller anden form for avanceret masochisme, som jeg ikke har kendskab til.«

Når DF lovede, at »vi« kunne sikre dansk Europol-deltagelse med en ny folkeafstemning, betød »vi« ikke Dansk Folkeparti, men bare nogen i Danmark – som Dansk Folkeparti ikke behøver at være enig med. I disse gebærder kan man ane strøg med fiskenettet i de Brexit-rørte vælgervande.

Ny komik blev tilført sagen, da Jan E. Jørgensen over for Ritzau trak i land: »Det er jo ikke noget, der er aktuelt,« sagde han og henviste til de igangværende forhandlinger om en parallelaftale:

»Vi tillader os at være fortrøstningsfulde, selv om vi ikke kan garantere, at det lykkes.«

Tænk dog. Nu havde Venstre lige opnået en juridisk eksperts ord for, at dets politik er logik for burhøns. Hvorpå Venstre kaglende basker ud af buret – ængstet af Dansk Folkepartis rovfugleskygge.

Illusionsløst må der ventes på udfaldet af forhandlingerne om parallelaftale. Som prentet står i en af de syrlige indskrifter på Christiansborgs mure: »Ikke enhver høne, der kagler, lægger æg.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@David Rehling

Vi skal ikke have en parallelaftale - netop fordi parallelaftaler er tiltænkt ikke-medlemslande.

Hvis vi ikke ønsker at stemme os med i Europol mv, så må vi stå udenfor.

For mit eget vedkommende stemmer jeg NEJ til alt andet end en fuldstændig ophævelse af retsforbeholdet - ikke mere pjat.