Leder

Blokeret ret

Debat
27. juni 2016

Sørgeligt nyt. Regeringen blokerer nu for, at danske domstole får lov til at spørge Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol til råds om, hvordan Den Europæiske Menneskeretskonvention skal fortolkes.

Det kunne denne avis oplyse i sin fredagsudgave. Ubehaget ved nyheden bestyrkes af, at Danmark i 2013 selv var med til at vedtage en protokol til Menneskerettighedskonventionen, en protokol, der skal give Europarådets medlemslande ret til at bede Menneskerettighedsdomstolen om rådgivende udtalelser om fortolkningen af konventionen i forbindelse med verserende retssager.

Regeringens påskud for ikke »på nuværende tidspunkt« at ville ratificere protokollen er en udtalelse afgivet af den danske højesteret. Af den fremgår, at domstolene kun kan forventes at udnytte den nye ret »i få tilfælde«, men at muligheden må antages at påføre domstolene »en vis ressourcemæssig merbelastning« og føre til »en vis forlængelse« af sagsbehandlingstiden, når retten til at søge råd bliver brugt.

En »vis merbelastning« og »en vis forlængelse« af behandlingstiden er selvfølgeligheder, som må have stået klart, allerede da Danmark i 2013 var med til at vedtage protokollen.

Til gengæld er den lige så indlysende gevinst, at hvis danske domstole søger råd hos Menneskerettighedsdomstolen og følger dem, så vil afgørelsen bagefter ikke blive prøvet – og derfor ej heller tilsidesat – af Menneskerettighedsdomstolen. Altså en øget retssikkerhed. Og sådan noget er sjældent ganske gratis.

Kritik af regeringens blokering lyder fra Radikale Venstre og Enhedslisten. Bemærkelsesværdigt støtter derimod Socialdemokraterne blokeringen, som også har fuld tilslutning fra Dansk Folkeparti.

Det er nærliggende at se en sammenhæng med den aftale, som regeringen i sidste uge indgik med S, DF, LA og Konservative om »en strengere kontrol over for udlændinge på tålt ophold og kriminelle udviste«. I aftalen hedder det, at parterne har noteret sig, at det »er regeringens holdning, at spillerummet inden for de forskellige internationale konventioner skal udforskes og om nødvendigt udfordres«.

Under denne udforskning og udfordring af grænsen for menneskeretskrænkelser ønsker regeringen og dens aftalepartier Menneskerettighedsdomstolen holdt på længst muligt afstand. Så enkelt er det. Og så beskæmmende. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Ja ! det er beskæmmende.