Leder

Colombia por la paz

25. juni 2016

Endelig: Efter mere end 52 års borgerkrig i Colombia blev torsdag den 23. juni 2016 dagen, hvor de to krigsførende parter – den colombianske stat på den ene side, og Colombias revolutionære styrker, FARC, på den anden – nåede til enighed om endegyldigt at nedlægge våbnene og underskrive en fredsaftale senest den 20. juli.

Forud er gået tre et halvt års forhandlinger i den cubanske hovedstad, Havanna, hvor begge parter har måttet give meget for at få enderne til at mødes.

For FARC’s medlemmer er der ingen tvivl om, at freden er nødvendig, men de har ikke stor tillid til det officielle Colombia, de nu skal lægge deres skæbner i hænderne på.

Læs også: Dybt i den colombianske jungle længes FARC’s soldater efter freden

Omvendt er det for rigtig mange mennesker i Colombia også en meget stor og bitter pille at sluge, at det colombianske samfund som en del af fredsaftalen giver amnesti til tusinder af tidligere guerillaoprørere, der har hærget landet, kostet tusinder af menneskeliv og tvunget millioner på flugt i en politisk kamp, de færreste har kunnet se meningen med de sidste årtier.

Det er den kamp for forsoning, der nu skal begynde i Colombia, og som forhåbentligt over de kommende år vil vise, at fredsprocessen er ægte og holdbar. At det er muligt at tilgive, at det er muligt at komme videre trods fortidens ugerninger.

Ikke alt er dog i skønneste orden, og det ved alle parter. Fred med FARC er et vigtigt skridt for Colombias fremtid – det vigtigste – men Colombia har stadig en underskov af forskellige, aktive væbnede grupper.

Blandt andet den venstreorienterede guerillagruppe ELN, men også en lang række af forskellige paramilitære grupper, der kæmper lokale kampe om land og ressourcer – ofte som private hære for rigmænd.

Det skal dog på ingen måde fjerne fokus fra det diplomatiske mesterstykke, der i særdeles høj grad er præsident Juan Manuel Santos værk.

Fra det øjeblik, han vandt den politiske magt i Colombia, har præsident Santos stædigt insisteret på at slutte fred med FARC og stoppe borgerkrigen. Også selv om det hele vejen igennem har stået klart, at prisen ville blive dyrekøbte indrømmelser over for de tidligere fjender af staten.

Bravo præsident Santos, bravo Colombia. Må fredsprocessen bestå.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu