Leder

Film og køn

Debat
13. juni 2016

Hvis man tror på, at de film, der bliver lavet i et land, og de mennesker, der laver dem, afspejler det pågældende land og dets befolkning, så får man det indtryk, at der i Danmark stort set kun bor heteroseksuelle, hvide mænd. Hvis man også tror på, at der er brug for historier, ikke mindst i filmform, der repræsenterer et land og udforsker dets kultur og historie og fortæller om det at være menneske, ja, så mangler der noget i dansk film.

Der bliver bestemt lavet mange forskellige film af meget forskellige kunstneriske temperamenter, men det halter med den kønslige, racemæssige og seksuelle diversitet, og det danske biografpublikum går glip af oplevelser, erfaringer, historier og måder at fortælle på, som kan gøre det klogere og udvide verden.

Det Danske Filminstitut har just offentliggjort en rapport om kønsfordelingen i dansk film, og det kom åbenbart som et chok for mange mennesker, hvor ulige branchen reelt er – hvor få kvinder, der er bag kameraet. Men har man fulgt blot en smule med i de seneste 15-20 år, bekræfter undersøgelsen blot, hvad de fleste længe har vidst.

Mere overraskende er det i virkeligheden, at kønsfordelingen på Den Danske Filmskole er ligelig – der uddannes lige så mange kvindelige som mandlige instruktører – og at fordelingen af støttekroner passer til fordelingen af mandlige og kvindelige ansøgere.

Det er altså et eller andet sted mellem skolen og det offentlige støttesystem, at det går galt. (Der er også flere kvinder end mænd, der går i biografen.) Spørgsmålet er, hvad man kan og skal gøre ved problemet.

Der tales blandt andet om kønskvotering, hvilket man har lovgivet om i Sverige, men selv om det har sikret en ligelig fordeling af filmstøtten, har det har også affødt kritik. Den form for kønsbaseret forskelstænkning virker da også som en dårlig idé, netop fordi det så er køn og ikke kunst, kvalitet, den gode idé eller historien, som har forrang.

I højere grad synes det at være godt med oplysning, fokus og diskussion, der både kan hjælpe med at indkredse årsagerne til uligheden, hvad enten de er samfundsmæssige, strukturelle eller handler om noget helt andet – ofte kommer kvinder ikke igen, når de får afslag på støtteansøgninger – og følgelig medvirke til at udviske dem. CMC

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her