Leder

Folketinget må sætte sig i respekt

Debat
16. juni 2016

Som en sivende forurening breder skandalen sig. Det viser sig nu, at Venstre-regeringen var meget præcist advaret om, at dens landbrugspakkes merbelastning af miljøet kunne få EU til at tage retlige skridt mod Danmark. Denne viden slørede regeringen for Folketinget.

Disse oplysninger fremgår af gårsdagens Berlingske, som følger op på sin prisværdige afdækning af denne skumle sag. Allerede i sit udgangspunkt var regeringen lyssky: Den ville tækkes landbrugslobbyen ved at give erhvervet lov til at udsprede mere kvælstof.

Det medfører mere nitratforurening af grundvandet og en øget algevækst og dermed yderligere iltsvind i søer, vandløb og hav. Men det ville regeringen ikke vedstå. Regeringen – med statsminister Lars Løkke Rasmussen i en meget aktiv rolle – lagde derfor pres på sine embedsmænd og videnskabelige rådgivere for at få dem til at pynte på tallene.

Talpyntningen udløste et oprør blandt de forskere, som regeringen havde søgt at tage til indtægt. Forskernes protester fik De Konservative til i februar i år at gennemtvinge Eva Kjer Hansens afgang som miljø- og fødevareminister.

Nu afslører Berlingske, at sagen har en anden skandaløs forgrening, der går helt op i regeringens øverste top. Det handler om forholdet til EU’s retsregler, der forpligter Danmark til at nedbringe – og slet ikke forøge – forureningen med kvælstof. Det holdt regeringens økonomiudvalg møde om den 10. december 2015.

Her forelå et embedsmandsnotat, der advarede: »Det bemærkes, at der er en betydelig risiko for, at EU-Kommissionen vil forholde sig kritisk til, at …« Endvidere: »Det skal bemærkes, at der kan være risiko for, at EU-Kommissionen vil kritisere, at …« I begge tilfælde gik advarslerne på, at EU ville gennemskue det trick, regeringen har lavet med at godskrive EU-pakkens forureningstal nogle miljøforbedringer, der intet har med pakken at gøre.

I det pågældende møde deltog finansminister Claus Hjort Frederiksen, erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, skatteminister Karsten Lauritzen og daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Statsminister Lars Løkke var repræsenteret ved sin departementschef Christian Kettel Thomsen.

Samme dag afleverede regeringen til de borgerlige partier, den forhandlede landbrugspakken med, et notat, der ikke indeholdt regeringsnotatets advarsler, men forsikrede, at »landbrugspakken lever op til direktivernes formål«. Tilsvarende besked blev siden givet til Folketinget, ledsaget af dunkle ord om, at »der imidlertid er EU-risici forbundet med tilgangen«.

Sløringerne blev til afsløring, da EU-Kommissionen i maj sendte Danmark en såkaldt ’pilotskrivelse’, der kan være første skridt i en sag mod Danmark for traktatkrænkelser. Kommissionen vurderer i skrivelsen, at landbrugspakken med sine frivillige tiltag, uafklarede virkemidler og højere gødskningsnormer er i strid med hele tre EU-direktiver: vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet.

At der var en klar mulighed for, at EU ville reagere således, vidste regeringen. Og det skulle den selvfølgelig have fortalt sine støttepartier og sidenhen hele Folketinget, da landbrugspakken blev behandlet. Hvis regeringen bevidst fortier så væsentlige oplysninger, kan Folketinget hverken lovgive ordentligt eller kontrollere regeringens brug af magt.

Hvis ikke Folketinget her sætter sig i respekt, sætter det sin forfatningsgivne rolle over styr. Tinget må reagere skarpt og myndigt på regeringens bevidste sløringer. Og det bør partierne være med til, uanset om de ellers regner sig som regeringens støttepartier.

Derfor kan det bekymre, at Liberal Alliances Mette Bock i Berlingske affinder sig med at være narret:

»Hvis vi hver gang ville have en sag fuldt belyst og kende alle risici, blev der aldrig truffet nogen beslutninger.«

Foruroligende også, at De Konservatives Rasmus Jarlov røber, at afsløringerne ikke kommer bag på ham:

»Min mavefornemmelse siger mig desværre, at det sikkert sker ofte, og at undtagelsen i dette tilfælde bare er, at det blev opdaget.«

Som undskyldning for ikke at følge op på denne uhyggelige fornemmelse henviser Rasmus Jarlov dog til, at »denne sag allerede har haft vidtgående politiske konsekvenser«.

Ikke vidtgående nok. Hvis altså Folketinget vil sikre respekten om sit virke. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Enig!

Mørklægningsloven er en demokratisk katastrofe, for uden den går jeg ud fra, at det ville være lettere for både Folketing og os andre at stoppe det tiltagende magtmisbrug i toppen, som landbrugspakkeforløbet jo er et af mange eksempler på.

Søren Jensen, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Wilhelm May, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Anne Schøtt, Dorte Sørensen, Ole Frank og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Venstre regeringen er dybt korrupt og misbruger sin magt næsten ved enhver given lejlighed.

Fyr nu den regering !

Søren Jensen, Flemming Berger, Torben Skov, Wilhelm May, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Morten P. Nielsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Kan noget af problemet ikke ligge i at embedsmændene skal betjene regeringen og samtidig skulle stå vagt som Folketingets vagthund. Ombudsmanden der skal være vagthund får ikke nok midler til at klare opgaven - så ham kan der heller ikke sættes lid til.
Et forslag - lad Folketinget så få deres egen embedsmænd, der kan gennemgå sagerne for Folketinget. PS: Det vil også give konkurrence til regeringens embedsmænd - plejer de mange partier på Christiansborg ikke at lovprise konkurrencen. Derfor burde det være en smal sag at få indført Folketingets egen administration til at se på lovforslagene osv.....

Arne Lund, Niels Duus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er da flot, af landets regering at hælde gylle i befolkningen og i miljøet for at tækkes sine egne vælgere. I andre lande ville det nok have udløst regeringens afgang.
Her er et skuldertræk alt og en med-svindlerbemærkning om at det er ærgerligt at blive opdaget, det vildeste reaktion..

Jeg græmmes.

uffe hellum, Carsten Wienholtz, Arne Lund, Flemming Berger, Torben Skov, peter fonnesbech, Niels Duus Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Den skyldige ses på billedet!
Kom så med et valg...

Torben Lindegaard

Nu kommer Lorte-EU igen med sine direktiver -
vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet - gider du nu lige..............

Vi må lytte til Rina Ronja Kari & Morten Messerschmidt - ud af den gang Scheisse

Jørgen Steen Andersen

Hvis Folketinget kunne sætte sig i respekt, så kunne politikerleden måske blive begrænset til regering og støttepartier.
Jeg synes, at debatten om politikerlede meget går på, at det er lidt uforståeligt, når det som i dette - og mange andre- så udmærket beskrevet af David Rehling at befolkningen nærer modvilje og endda antipati mod hvad der foregår i Folketinget.
En ærlig sag er, at man er uenig i den førte politik, men at lyve, manipulere, bortforklare for at kunne vildlede Folketinget og støttepartier med det formål at få en - lader det til- lyssky lovgivning, som man ikke kan have respekt for, når man ved, hvordan det bliver lavet.

Klaus Vink Slott, Anne Eriksen, peter fonnesbech, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det kan også have noget at gøre med, at regeringen i virkelgheden ikke tager EU så tungt.
Og for egen regning kan man også sige, at det er lidt af en falliterklæring at skulle læne sig op af EU, hver gang man skal have miljøet med i en lovpakke.
Miljøet burde være prioriteret højt i enhver lovpakke, hvor det overhovedet er relevant.
Så kunne vi gå foran i EU-regi, eller hvis EU falder fra hinanden, bare videreføre vores egen progressive politik.

Flemming Berger og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Eller måske de bare har indset at EU er så upopulær i store dele af befolkningen, og alt det pjat med miljø og klima så svært og fjernt, at de kan score billige point og måske få deres kortsigtede egennyttige politik igennem, ved demonstrativt at udfordre EU, så tvivl om etableret fakta og spille på folks følelser om suverænitet og selvbestemmelse.

Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Regeringen tager vel bare generelt ikke demokratiske institutioner så tungt - det gør de ikke herhjemme, det gør de ikke i EU. Begge steder fifler de, som det passer dem.

Og fordi de simpelthen tæppebomber os med fiflerier, er der ingen, der kan nå at følge med og afsløre det hele - hverken medier, befolkning eller folketing.

Ivan Breinholt Leth

"Den lille svindler."

Klaus Vink Slott

Fint med er valg, men hvad hulen skulle man stemme på. Den anden side lå da heller ikke på den lade side med fiflerier: Dong, for eksempel.

Randi Christiansen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Ikke noget at sige til, at der i Venstre breder sig en opfattelse af, at EU blander sig alt for meget i indre danske forhold.

Niels Møller-Larsson

Det værste ved de her "afsløringer" er, at de fleste af os allerede godt vidste at toppen af regeringen var indblandet i manipulationen, og at Eva Kjer Hansen selvfølgelig bare blev gjort til syndebuk.

Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

og de kan ikke fatte den voksende politikerlede, mand hvor vi trænger til et forår.