Leder

Nøjsomt

Debat
10. juni 2016

Nogle dage er bedre end andre. I går skinnede solen fra en skyfri himmel over det danske land, og det er vi vant til.

Mindre vant er det, at regeringen indgår et politisk forlig om det danske landskab, som ikke bare forligspartnerne, men også de grønne organisationer såvel som Dansk Industri erklærer sig rimeligt godt tilfredse med.

Det er gårsdagens forlig mellem Venstre-regeringen og De Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne om revision af planloven, som får pæne kommentarer med på vejen.

»Tak«, siger ligefrem Danmarks Naturfredningsforening (DN) til De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard for hendes medvirken til at luge ud i de værste overgreb på landskabet i regeringens udspil.

Regeringen spillede i november ud med den helt store liberalisering og tilbagerulning af planloven, som delvis skulle ophæve strandbeskyttelseslinjen, tillade 15 nye byggeprojekter ved kysterne, skrotte Grønt Danmarkskort, fordoble den tilladte størrelse på dagligvarebutikker i lokalcentre m.m.

Alt det er droppet eller parkeret på ubestemt tid med forliget. Og det skyldes ikke bare, at S og K har stillet betingelser fra starten af forhandlingsforløbet, men også at bl.a. DN og De Samvirkende Købmænd har ført effektive kampagner for at fastholde beskyttelsen af kysterne og bymidterne mod henholdsvis store hotelbyggerier og store hypermarkeder.

Men det lettelsens suk, som nu drages af mange, handler ikke om, at den reviderede planlov tager bedre vare på landskabet, end den hidtidige. Det handler om, at skadevirkningerne er blevet mindre end frygtet.

I kompromissets navn har regeringens forligspartnere således accepteret, at dagligvarebutikker i bymidter nu må bygges mærkbart større, at udvalgsvarebutikker slet ikke skal have nogen overgrænse, at der kan etableres 6.000 nye sommerhuse, at helårshuse og landbrug kan udbygge uden landzonetilladelse på egen grund m.m.

»Det er en super dag,« sagde erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, da han i går sammenfattede forliget. »Vi er altså kommet igennem med tre fjerdele af forslagene.«

Så selv om det kunne være gået markant værre, så er ’moderniseringen’ af planloven nok et skridt i retning af at skabe bedre vilkår for økonomisk vækst frem for et skridt i retning af at øge økologisk bæredygtighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her