Leder

Med cannabis bag rattet

Debat
4. juli 2016

En lidt overset, men god nyhed i ugens løb var den aftale, som alle Folketingets partier indgik den 30. juni om at ændre straffen for at køre i hashpåvirket tilstand. Men selv om konsekvenserne kan vise sig vidtrækkende for mange bilister, leder man forgæves efter den på både Justits- eller Transportministeriets hjemmesider.

Aftalen, som skal udmøntes i en lovændring til efteråret, gør op med den reelle nulgrænse på ét mikrogram THC (det euforiserende stof i cannabis) pr. liter blod, som blev indført i 2007. Siden 2011, hvor straffen blev skærpet, har selv den mindste overtrædelse af nulgrænsen resulteret i dels en bøde på en månedsløn, dels en ubetinget frakendelse af kørekortet i minimum tre år.

Havde en bilist f.eks. røget med på en joint for tre uger senere at blive kontrolleret af politiet, svarede straffen til, at vedkommende kørte rundt i en brandert med en alkoholpromille på 1,2.

Nulgrænsen for THC har ført til en voldsom stigning i sigtelser for narkotikapåvirket kørsel, især efter at politiet i 2013 tog det såkaldte narkometer i anvendelse. Hvor der i 2011 var i alt 15 sigtelser, var tallet i 2015 steget til over 5.000.

Med aftalen fra i torsdags vil myndighederne holde op med at føre narkotikapolitik via færdselsloven, og straffen for cannabis i blodet hos bilister bliver i højere grad sidestillet med alkohol efter den såkaldte trappestigemodel, hvor sanktionens størrelse hænger sammen med, hvor påvirket bilisten er. Nu skal cannabisbilisten op på mere end ni mikrogram THC pr. liter blod for at miste kørekortet i tre år.

En fuldstændig ligestilling mellem cannabis og alkohol er der dog endnu ikke tale om. For mens en bilist straffrit kan køre rundt med en alkoholpromille på op til 0,5, så falder hammeren tidligere for cannabis. Omregnet til alkoholpromille skal graden af cannabispåvirkning holde sig under 0,2 for at være straffri. Og en bilist med en til tre mikrogram THC – svarende til en promille på 0,2 til 0,5 – straffes med en halv månedsløn i bøde samt et klip i kørekortet.

Så vidt vides skyldes den manglende ligestilling mellem straffen for cannabis- og alkoholpåvirket kørsel især Socialdemokraterne. Af uklare grunde mener resterne af det engang så store arbejderparti åbenbart, at vejen til at generobre fordums styrke går via appel til de mest lov- og orden-fikserede dele af vælgerkorpset.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her