Leder

Lov og orden-kandidaten

19. juli 2016

Der sænkede sig en ildevarslende stilhed over det amerikanske pressekorps og gruppen af udenlandske journalister under en briefing søndag i Cleveland, efter at præsident Barack Obama havde talt til befolkningen med budskabet om at arbejde mere ihærdigt for at bygge bro mellem USA’s afroamerikanske borgere og politiet.

Endnu en gang havde en ung sort mand – en marinesoldat og veteran fra Irak-krigen – ligget i baghold og dræbt tre politibetjente.

Én svævede i går mellem liv og død. I sidste uge skete det for fem betjente i Dallas. Denne gang var det i Baton Rouge, Louisianas hovedstad, hvor en ung sort mand tidligere er blevet skudt af politiet, mens han lå forsvarsløs på jorden.

På Republikanernes partikongres i Cleveland hersker der en udbredt fornemmelse af, at søndagens politidrab kan få bægeret til at flyde over i byen, hvor protestbevægelsen Black Lives Matter konfronterer tilhængere af Donald Trump.

Frygten næres også af retten til at bære våben – endda synligt – i delstaten Ohio. Søndag gik en mand rundt i byen med et gevær slænget over skulderen, uden at politiet havde bemyndigelse til at konfiskere det eller sende ham bort.

Læs også: Baton Rouge-attentatmands adfærd på nettet afslører hans motiver

Lederen af politiets fagforening i Cleveland tryglede offentligt delstatsregeringen om at indføre et midlertidig forbud mod at bære våben på byens gader.

Han blev prompte afvist af guvernør John Kasich, der anførte, at det ville være forfatningsstridigt. Under en briefing sagde arrangørerne af partikongressen, at de intet kunne gøre. Politiet kan derfor blot håbe, at de ikke endnu en gang kommer i sigtekornet.

Ikke overraskende har Trump valgt at udnytte den anspændte situation til egen politisk fordel. Han er begyndt at kalde sig lov og orden-kandidaten. I et tv-interview i går antydede han, at Obama indirekte sympatiserer med drabsmændene.

»Hans valg af ord er okay, men bemærk hans kropssprog. Et eller andet stikker under her. Og i øvrigt er hans ordvalg ikke altid okay … Mange føler sig dårligt tilpas over at se ham,« sagde Trump.

Budskabet er tydeligt nok. Fordi Obama er sort, må han instinktivt stå på de sortes side. Sådan tænker Trump, fordi han selv tager politiets side – især det hvide politi. Men det er en opskrift på racekrig, hvis han bliver præsident. I går aftes var partikongressens tema: lov og orden. burch

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu