Leder

Rådvildhed og revolution

Debat
6. juli 2016

Der hersker rådvildhed på Københavns Universitet i disse dage. Den første runde nedskæringer som følge af regeringens dimensioneringsplan har efterladt især Det Humanistiske Fakultet i chok.

RUC annoncerede tidligere på året nedskæringer for over 100 millioner kroner frem mod 2019. Nu har Københavns Universitets humanistiske fakultet, der i år allerede er blevet skåret for 55 millioner kroner, annonceret, at det skal finde yderligere besparelser for 75 millioner kroner inden 2019.

Fakultet har svært ved at følge med. Mangeårige akademiske karriereforløb og forhåbninger er allerede blevet afbrudt med de omfattende fyringer og nedlæggelser af ph.d.- og post.doc.-stipendier. Studieledere planlægger næste års undervisning uden at vide, hvilke ressourcer de har.

Afleveringsfristen for de kommende studerendes ansøgninger udløb i går uden klarhed om, hvilke uddannelser der overhovedet findes endnu om fem år. Undervisere forsøger at imødekomme indbyrdes modsatrettede krav om at spare på den ene side og sikre de studerende mere undervisning og vejledning på den anden; at forske og møde de skærpede internationale publiceringskrav, alt imens de henter eksterne midler hjem, dog helst ikke fra de fonde, som bevilger for lidt overhead til institutterne.

I går kunne fakultetets ansatte også høre deres minister, Ulla Tørnæs (V), belære dem om vigtigheden af »tilstrækkelig og god undervisning med feedback« i anledning af en ny opgørelse fra ministeriet, der viser, at en række af især overbygningsuddannelserne kun tilbyder de studerende fem timers undervisning om ugen. »Der er ofte en sammenhæng mellem omfanget af undervisning og studieaktivitet,« uddybede ministeren til Berlingske, næsten som om hun ikke anede, hvilken krisestemning der hersker.

Og lige om lidt sker der måske noget meget stort. En netop offentliggjort konsulentrapport fra Struensee & co. anbefaler fakultetet at finde sine besparelser ved at indføre en afart af den angelsaksiske bachelormodel, som udrydder specialiseringen i enkeltfag til fordel for langt bredere undervisning på tværs af de humanistiske fag. Det vil være et opgør med århundreders fagopdelte universitetstradition på Københavns Universitet. Hvis det går allerværst, træffes der beslutning om en revolution lige om lidt, midt i en tilstand af kombineret panik og sommerfravær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Ja, revolution var ikke for meget forlangt! Politikerne overskrider både deres kompetence og deres mandat - de skal sikre midlerne til samfundets drift, og så overlade til dem, der har forstand på det, at bruge pengene bedst muligt. Sådan gik det godt, indtil den mindst videnskabelige faggruppe tog magten og ragede alle midlerne til sig .
Det var dog galt allerede dengang, hvor Kulturministeriet var befolket af jurister og økonomer fremfor kunsthistorikere, arkitekter, teatervidenskabsfolk m.m., der ville have kunnet anvise, hvordan pengene kunne bruges uden at gå til spilde.

...der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke kan stramme op. ...siger uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V),

Der er tilsyneladende ikke bare tale om en slankediæt, men ligefrem fedtsugning og indsyning, så delikventen kan fremstå smækker og parat, når erhvervs-mæcenerne kommer forbi og skal vurdere tilbuddene.