Leder

Sommerbobler

Debat
13. juli 2016

At puste bobler er en sommerlig syssel. De kan tilmed pustes som boligbobler. Venstre foreslår nu, at grænsen for realkreditbelåning af sommerhuse sættes op fra 60 procent til 70 eller 80 procent. I dag må en sommerhuskøber skaffe, hvad der ligger over 60 procent af købesummen, gennem sin egen opsparing eller gennem banklån. Om Venstres forslag forklarer partiets erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, til DR:

»Det vil betyde, at flere danskere kan få realiseret drømmen om at købe et sommerhus.«

Schack Pedersen vil også lade de nye lånemuligheder komme eksisterende sommerhusejere til gode, så de gunstigt kan ombelåne deres ejendom.

De andre partier i blå blok har skyndt sig at gå med på forslaget, som således kan få et flertal i Folketinget.

Jubel bølger blandt ejendomsmæglere. Fra virksomheden EDC Bornholmerbo erklærer indehaver og mægler Carsten Schou til DR:

»En forbedret finansiering betyder et bedre marked. Det bliver lettere at omsætte sommerhuse, og det kan på sigt betyde bedre priser.«

Altså: Et opadgående marked med kapitalgevinster hjemtaget ved ejerskifte eller ombelåning. Lyder det som noget, man har hørt før? Jovist. Det var mekanikken i den boligprispolitik, som Anders Foghs og Lars Løkkes VK-regeringer førte efter 2001. Resultat: Mange blev rige, men endnu flere gik det galt for, da markedet brasede i 2008. De oppustede boligpriser var en af grundene til, at finanskrisen ramte Danmark så hårdt.

Advarsler lyder da også mod Venstres forslag. Til Ritzau siger direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen:

»Folk risikerer at brænde inde med huse, der er købt i impuls, og at skulle tage et tab på måske en halv million kr. Den spiral kan gøre tingene endnu værre i udkantområderne.«

Boligøkonom Liliegreen peger på, at det snarere end finansieringsvanskeligheder er konkurrence fra andre ferieformer, der præger sommerhusmarkedet: Billigere flyrejser og billigere indkvartering som f.eks. Airbnb. Liliegreen peger på, at renten er historisk lav og sommerhuse mange steder uhørt billige:

»Når ikke engang dét har stimuleret markedet mere, så kan det være farligt oveni at slække belåningsgrænsen,« siger han.

En rigtig sommerspøg er det, Venstre har gang i: at gøre ejere glade for lånte penge. Men der kommer vintre. Også på sommerhusmarkedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Har Venstre intet lært af deres indførsel af rentefrielån i en 10 år periode mv.?????
Er det Venstres måde at føre en "ansvarlig og nødvendig" politik på??????

Jørgen M. Mollerup

Hvis man vil stabilisere boligmarkedet, skal man øge kravet til egenfinansiering markant. Uanset boligform bør den være 25 procent, og så bør man begrænse muligheden for at belåne friværdien, hvis formuegodets værdi stiger.