Leder

Et tomrum til højre er under opfyldning

Nye Borgerlige får rig lejlighed til at markere sig, når efterårets studehandler skal indgås mellem konservatives og Liberal Alliances krav om skattelettelser og Dansk Folkepartis krav om endnu, endnu strammere udlændingepolitik. Nye Borgerlige lover begge dele. Tomrummet til højre skal såmænd nok blive fyldt

Jakob Dall

Debat
19. juli 2016

Lavtryk på lavtryk jager over sommerlandet. De fyldes op af ustabil og fugtig luft. Sådan er det også i politik: Tomrum bliver fyldt op.

Og som forskeren i vælgervandringer, lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet, fastslog i weekendens Information: »Der er opstået et tomrum til højre for Dansk Folkeparti.«

Dansk Folkeparti er som det største parti i den borgerlige blok blevet for kompromissøgende. Med Johannes Andersens ord: »Så melder Dansk Folkeparti ikke længere så barsk ud, og deri opstår tomrummet.«

Det parti, der ser ud til at fylde tomrummet til højre for Dansk Folkeparti, er Nye Borgerlige, stiftet i oktober 2015 af Pernille Vermund, tidligere konservativ folketingskandidat og byrådsmedlem i Helsingør, og Peter Seier Christensen, bror til Saxo Bank-direktør Lars Seier, og tidligere aktiv konservativ.

Nye Borgerlige er kun 6.000 fra de 21.000 underskrifter, det kræver at blive berettiget til at opstille ved folketingsvalget.

Højretomrummet udfylder Nye Borgerlige ved at sammenflikke politik fra konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Fra de konservative snupper Nye Borgerlige højstemt national tale. Fra Dansk Folkeparti henter Nye Borgerlige udlændinge- og EU-politik, dog gjort grovere: Ud med udlændinge og ud med Danmark af EU og internationale menneskeretskonventioner. Fra Liberal Alliance er overtaget krav om væk med skat og væk med offentlig regulering.

Ved sin politikblanding griber Nye Borgerlige tilbage til det Mogens Glistrup’ske Fremskridtsparti, som Dansk Folkeparti oprindeligt udsprang af.

At Dansk Folkeparti er nået frem til at præsentere sig som endnu mere traditionelle socialdemokrater end det parti, der bærer navnet, har været en placeringsstrategi for Pia Kjærsgaard og hendes inderkreds.

Den har givet DF nogle ordentlige lunser af S-vælgere. Men den er samtidig et totalt brud med Mogens Glistrups skattenægterbevægelse – og dermed også en afstand til en betydelig del af Pia Kjærsgaards oprindelige meningsfæller. Denne afstand skaber det tomrum, som Nye Borgerlige vil fylde ud.

Læs også: Pernille Vermund: 'Der er altså stor forskel på mig og Mogens Glistrup'

Og der synes at være vælgere at fylde med. 13 procent svarede i en meningsmåling foretaget i januar 2015 for Jyllands-Posten, at de »savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti«.

Andre meningsmålinger, der spørger udtrykkeligt til Nye Borgerlige, antyder en mulig tilslutning på mellem seks og ti procent. Usikkert, men dog en antydning af noget, der ikke nødvendigvis på forhånd er en fiasko.

Nye Borgerlige truer et Dansk Folkeparti, der efter sin succes ved sidste folketingsvalg sidder med kattepiner om at vise resultater.

DF vipper frem og tilbage omkring Danmarks fulde deltagelse i EU-samarbejdet. En insisteren på dansk følgegang med briternes udtræden udelukker formentlig DF’s indtræden i en regering.

DF’s sociale profil er truet af krav fra konservative og Liberal Alliance om lettelser i topskatten. Det kommende efterår vil byde Dansk Folkeparti på ubehagelige beslutninger.

At udmanøvrere Nye Borgerlige ved at opgive sin bekendelse til velfærdsstaten er udelukket for Dansk Folkeparti.

Det ville jage en vældig masse DF-vælgere tilbage til Socialdemokraterne. Og EU-politikken har for DF vist sig noget værre mudder at manøvrere taktisk i.

Et krav om udtræden her og nu fører til isolation. Det efterlader udlændingepolitikken som det bedste område at fægte Nye Borgerlige væk på.

Det er i det lys, man skal se DF’s markering om at stramme grænsen for fratagelse af flygtninges værdier fra 10.000 til 3.000 kr. Mere vil følge. Resten af blå blok vil – efter de hidtil gjorte erfaringer – følge med en stor del af det.

Og dernæst Socialdemokraterne. Der kan forventes et intensiveret ryk til højre i udlændingepolitikken – suget af truslen fra Nye Borgerlige.

Nye Borgerlige får rig lejlighed til at markere sig, når efterårets studehandler skal indgås mellem konservatives og Liberal Alliances krav om skattelettelser og Dansk Folkepartis krav om endnu, endnu strammere udlændingepolitik. Nye Borgerlige lover begge dele. Tomrummet til højre skal såmænd nok blive fyldt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Oersted

Nye Borgerlige er et frisk pust fra højre, men at tale om det som et højreekstremistisk parti er forkert. En af de 5 hovedpunkter i principprogrammet er fælles ansvar for at tage hånd om samfundes svageste. Når man ser på de enorme summer udlændinge og ulandsbistand koster, så er der rigeligt med midler at rutte med, både til vefærd og skattelettelser. Nye Borgerlige er et parti jeg glæder mig til at se på tinge.

Bastian Barx, Jørn Rasmussen, Finn Thøgersen, Morten Østergaard, Morten Simonsen, Lasse Reinhold, Troels Ingvartsen og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar
Jørgen Rink

Intet nyt under solen - samme dagsordener som de andre borgerlige - hvem kan være mest indvandrerfjendtlig og kræve de største skattelettelser til de rige... det er så kedeligt og trivielt at følge men lad os håbe på lidt mere stemmespild på den fløj - !

Lars Peter Simonsen, Alan Strandbygaard, Calle Hansen, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Utrolig så meget spalteplads uendeligt ligegyldige partier får hos Information...

Carsten Svendsen

"Nationalkonservativliberalistisk Matador Mix"

Alan Strandbygaard, Svend Erik Sokkelund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Keld Albrektsen

Det med "at tage hånd om samfundets svageste", det siger de jo alle sammen.
Samtidig stemmer de for besparelser ude i kommunalbestyrelserne.
Alt imens de fra Christiansborg "reformerer" i et væk.

Torben Kjeldsen, erik mørk thomsen, Karsten Aaen, Alan Strandbygaard og Jørgen Wassmann anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Alt, hvad der for nuværende DF vælgere til igen at stemme socialdemokratisk er godt.

Herman Hansen

Keld Albrektsen, det er som med "bæredygtig landbrug" - En tænker på naturen en anden på økonomien.

...Dobblet plus ord :-)

- Tomrummet til højre skal såmænd nok blive fyldt, slutter Rehling.

Og det vil gøre den samlede højre-centrumfløj endnu mere bidsk og modbydelig.

Hvis den altså kan blive mere modbydelig. Her er, hvad forfatteren Bent Vinn Nielsen siger i Berlingske i dag:

- "Dansk Folkeparti har så tit vist, at hvis de kan gøre livet surt for indvandrere, så er de parate til at sælge deres egen bedstemor og hendes gangstativ. Så siger de ja til besparelser på boligsikring, kontanthjælp osv.«

http://www.b.dk/nationalt/til-forsvar-for-tyggegummitesterne

Torben Kjeldsen, Niels Duus Nielsen, Keld Albrektsen, Ebbe Overbye, erik mørk thomsen, Carsten Svendsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Ingen formår at skabe en vision for fremtiden, som indeholder løsninger på vores problemer. Derfor må man aflede opmærksomheden med at finde syndebukke - flygtninge, arbejdsløse osv.

Nike Forsander Lorentsen

'Tomrum bliver fyldt op'! Jeps, af antihumanistiske tröttmössor.

Torben Kjeldsen

Måske skulle vi for et øjeblik 'rense alle' medier for historier om flygtninge og indvandrer, bortcensurere alle demagogiske narcissistiske nuværende og kommende højreradikale politikere. Der alle i deres selfiedrømme, messende fremsiger en ensidig national konservativ dogmatisme, ja nærmest taler i krigsretorik for nationens frelse. Jo medier kan forstærke og skabe fortolkninger der tilsidst ender i etnisk krig, når den dominerende presse skal sælge affektion. Ingen tvivl højrefløjen, har det for nemt og kender deres målgruppe. De ufaglærte og flere faglærte grupper, arbejdsløse og kontanthjælpsmodtager, førtidspensionister, i dag jaget vildt, underklassen, jep underklassen, dem der betaler for uligheden, de er ramte og falder for retorikken. Hvordan det er lykkes at underminere vores fantatiske velfærdsamfund så hurtigt undre mig. Forventeligt, som tidligere i historien, så synes højrefløjen at kende opskriften på masseforførelse, de er godt igang. Find ofre, indvandrere og muslimer, helt fast opskrift. Første simple trin er identifikation, at finde en problematisk gruppe, muslimer (kunne være jøder, sorte, romaer eller andre). Næste trin og der er vi allerede i udfoldet form nu, er ostrakisme; man dæmonisere, ekskludere, forstærker fordomme, mistænkeliggør både gruppen og dem der forsvare dem. Ja så kommer konfiskation som næste trin, man begynder at fratage dem rettigheder, fx ved lavere ydelser (andenrangsmennesker), vilkårlige anholdelser, kontrolzoner, adgangskontrol fx i forhold til diskoteker, og næste trin er koncentration, de henvises til ghettoer, sort økonomi og udgør største andel % af kriminelle der skal i fængsel. Det sidste trin er udryddelsen, vi holder dem ude, lader dem dø på vej hertil eller i deres land som forfulgte. (jeg nævner ikke det berømte N.. kort for denne kæde har de ikke patent på alene).
I en intelligent fri presse ville den store nyhed være følgende : Som Verdensbanken og hundredvis af tidligere undersøgelser i folkesundhed har vist, så gælder at befolkningen i et land med en meget høj grad af ulighed generelt er mere syge, oftere udsat for vold, har større børnedødelighed, har flere teenagegraviditeter, er generelt mere utrygge og lever kortere, end i lande hvor der hersker en meget høj grad af lighed – uafhængigt af hvor rigt det enkelte land er. Vi har stadig i fantastisk samfund og endnu velfærd, men højrefløjen er ved at sælge den! Men for hvad, deres egen selvoptagelse, for de har ikke andet end magt og retorik at tilbyde, bare se resultatet af Brexit, der var også kun tomrum.

Ulla Dørup Jensen, David Hajek, Ebbe Overbye og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Det eneste nye borgerlige ser ud til at tilbyde er lukkede grænser og en afvikling af fællesskabet.
Uden skatteindkomster vil den offentlige sektors tilbud til borgerne svinde ind til ingenting, mens klassedelingen opretholdes og udbygges.
Det er naturligvis til gavn for de i forvejen velbjærgede, men lover ikke godt for de svageste, der spises af med flotte ord og velmente intentioner.

med venlig hilsen
Lennart

Fremskridspartiet genopfundet. Den blå side af Folketinget vil blive endnu mere fyldt op med rabiate storbytosser, end den allerede er i forvejen. Jeg får næsten helt ondt af Venstre, der skal forsøge at regere landet med et så håbløst parlamentatisk grundlag. Kan være, at Lars Løkke i al stilhed håber på, at Mette Frederiksen bliver statsminister næste gang......