Leder

TV 2 under radaren

Debat
14. juli 2016

TV 2’s programdirektør, Anne Engdal Stig Christensen, stillede forleden et aldeles relevant spørgsmål: »Hvorfor fylder TV 2 så lidt i Public Service-debatten?« sagde hun til MediaWatch.

Da hendes chef, administrerende direktør Merete Eldrup, under en debat på Folkemødet i Allinge blev konfronteret med emnet, virkede hun imidlertid ganske godt tilfreds med, at landets største tv-station i årevis har fløjet under radaren i en debat, der næsten udelukkende handler om DR.

Når DR’s skarpeste kritikere blandt politikere og ikke mindst de private mediers interesseorganisation Danske Medier taler om »statens dominerende rolle i mediebilledet«, nævnes TV 2/Danmark ikke, selv om virksomheden er et 100 procent statsejet aktieselskab.

Merete Eldrup og Anne Engdal Stig Christensen gentager ofte mantraet om, at TV 2 slet ikke modtager licens, og det er derfor lykkedes dem at lade som om, at TV 2 uanset ejerforholdet er en ren kommerciel virksomhed, ja nærmest privat selv om TV 2 er undergivet Public Service-lovgivningen og TV 2/Danmarks sendetilladelse i store træk indeholder de samme indholdsforpligtelser, som DR’s Public Service-kontrakt.

Og når man kigger TV 2 i kortene, er det ikke svært at finde licenspenge, der direkte eller indirekte siver ind i TV 2.

Den såkaldte Public Service-pulje – i branchen kendt som ’TV 2-puljen’ – smider hvert år et pænt, tocifret millionbeløb licenskroner til drama- og dokumentarproduktioner på TV 2. Senest den meget omtalte serie Moskeerne bag sløret.

De licensfinansierede TV 2-regioner udgør ni procent af TV 2/Danmarks sendeflade. Uden at TV 2 betaler for det. Størstedelen af regionallicensens halve milliard kroner bruges til at producere nyhedsudsendelser til TV 2. Altså en licensindsprøjtning til TV 2 på flere hundrede millioner.

Den regionale nyhedsudsendelse er Danmarks mest sete nyhedsprogram efter tv-avisen kl. 21.30 og har dermed en stor brandværdi for TV 2.

Læs også: Mediechefens vrede

I det hele taget er det svært at finde gode argumenter for, at TV 2 ikke fylder mere i Public Service-debatten. Den statsejede kanal og dens sidekanaler fylder mere på tv-markedet end DR-tv – og fra et brugerperspektiv kan det forekomme mærkeligt, at de borgere, der ønsker at se samtlige TV 2-kanaler, ikke bare betaler lidt af gildet med licensen.

Vi skal også betale omkring 3.000 kroner om året for at se programmerne via kabel eller gennem Boxer. Hvis man også vil se programmerne forskudt via TV 2 Play, koster det 1.548 kroner ekstra. Et samlet beløb, der nærmer sig det dobbelte af licensen. Alene af den grund kan det undre, at TV 2 flyver under radaren som et Stealth-fly.

Den væsentligste årsag er licensen. Stort set hele den samlede danske medieoffentlighed ser DR som et statsorgan, der ovenikøbet er finansieret med en asocialt fordelt tvangslicens.

Der er mange gode grunde til at være kritisk over for den offentligt ejede institution DR, men der hersker tydeligvis konsensus om, at vi slet ikke skal beskæftige os kritisk med det statsejede TV 2.

Det handler ikke kun om, at TV 2 – trods programdirektørens undren – bevidst har holdt sig under radaren. Det handler også om, at redaktører og journalister på de medier, hvis organisation skarpt og kritisk fokuserer på DR, synes at en kritisk DR-historie sælger bedre end en ditto TV 2-historie. DR’s visionsfattige og defensive kommunikation er her ikke uden ansvar.

Man kunne begynde med den privatisering af TV 2, som er forsvundet helt ud af debatten. Adskillige eksperter – og den store bejler til TV 2, nemlig Egmont – mener, at et salg af TV 2 godt kan gennemføres på trods af de EU-sager, der bruges som undskyldning for at udskyde salget.

Her fornemmer man en udpræget politisk modvilje mod at slippe ejerskabet og dermed kontrollen. En privatisering ville tage brodden ud af argumentet om, at staten dominerer mediemarkedet. Statens andel af tv-sendingen ville falde fra godt 70 procent til lidt under det halve.

Indtil det sker, har vi så åbenbart vedtaget, at den Public Service-virksomhed, som sidder på over en tredjedel af tv-markedet, ikke skal ind i debatten. Der er ellers nok at diskutere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Nielsen

Jamem. LJ du har min fulde støtte til at gå i gang.

Det er vi mange, der har efterlyst længe. Ikke mindst med tanke på der er en klar politisk hældning til højre i stort set alt politisk stof, TV2 sender.

Carsten Wienholtz, Kim Houmøller, Keld Albrektsen, Hans Larsen, Kurt Nielsen, Anne Eriksen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Det eneste man ville få ud af det, ville være at flere så DR!

Keld Albrektsen

@Kurt Nielsen:
Jamen, er det ikke netop det, Lasse Jensen gør her? :-)

Henrik Bjerre

God pointe! Er dette ikke beviset på elitens selvtilstrækkelighed? Eliten ser DR2 Deadline - hvad alle mulige andre kigger på af regionale nyheder, kageprogrammer og sport er vi da ligeglade med - i hvert fald så længe det ikke giver ballade?

Michael Kongstad Nielsen

Der er da forskel på, at DR koster licens, det gør TV2 ikke.
Det, der er problemet, er, at DR ligner en reklamekanal.