Leder

Tyske alarmtilstande

Debat
25. juli 2016

Kan man beskytte sig mod terrorister? Eller mod en amokløber, som tyskerne kalder den unge mand, der i fredags skød ni mennesker i München? Nej – en sådan sikkerhed findes ikke, har den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, sagt, efter at chokket ovenpå attentatet har fortaget sig.

For selv om den unge mand råbte »Gud er stor« og »Jeg dræber jer alle«, er der midt i tragedien også en vis lettelse over, at det var en depressivt anlagt 18-årig skoleelev, der ikke havde vist tegn på vold eller kriminel adfærd. Og slet ikke havde IS-kontakter.

Den stille og generte fyr hackede en ung kvindes Facebook-profil for at lokke hendes venner til for så at kunne skyde dem. Otte ud af ni af de dræbte var 14 til 20 år gamle. Det passer ind i mønstret med skoleskyderierne, hvor jævnaldrende dræbes. Var der tegn på råb om hjælp forud?

En tysk psykologiprofessor siger til avisen Bild, at vi må gå ud fra, at flere unge mænd, der ikke passer ind i samfundet, laver sådanne anslag for på den måde at give deres liv en form for mening. Det er oftest antisociale typer, der er småkriminelle, stofafhængige, seksuelt hyperaktive og narcissistiske.

Som ønsker at forlade denne verden med et brag. Men selv om denne unge, introverte mand umiddelbart ikke passer ind i det billede, kunne både brag og ekko i den grad høres. Fordi medierne som altid skruede helt op for breaking news-fristelsen, ryddede fladen og sendte non-stop direkte fra gerningsstederne.

Og det er en del af dilemmaet – for selv om offentligheden ikke anede, om der var flere mordere på spil, og uvisheden var massiv, var medieopbuddet med til at skabe den scene, som massemordere kunne spejle sig i. Og som kan give andre med samme ideer motivation for at gøre det samme: at gå i blodrus med fuldt presseopbud og med en flodbølge af posteringer på de sociale medier. Den mest sørgelige grande finale, som mange ubevidst bidrager til.

»Hold jer inden døre, send fotos og videoer til os. Læg dem ikke ud på de sociale medier,« lød den korte besked fra Münchens politi. Giv ikke morderne den ekstra scene. Den lærdom kan man tage med: Inddæm angsten, og hjælp din næste væk fra gaden. Gør dig nyttig i stedet for at stå i vejen. Både borgere som medier skal tage sig i agt. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Øllgaard

Igen viser det sig, at det tilsyneladende er meget vigtigt for de snakkende klasser at fjerne fokus fra den terror og de forbrydelser, der sker i islams navn - på trods af gerningsmændenes egne intentioner.

Henning Kjær

Der er masser af opmærksomhed omkring terrordrab hvor en muslim har været involveret, men meget lidt opmærksomhed på den terror, (som vi vælger at kalde forbrydelser,) der ikke har nogen forbindelse til muslimer.
Breivik var ikke muslim, men nævnes nu sjældent, selvom intentionen var terror. Fortrængt!
Bomben I Oklahoma City (Timothy McVeigh and Terri Nichols). Glemt!
Skoleskyderier i USA (74 på 18 mdr.), Finland, Sverige, Tyskland, Skotland, Australien og enda I Danmark (1994) nævnes sjældent, og slet ikke som terror. Skoleskyderier har ikke haft muslimske deltagere, kun "gode" hvide kristne. Glemmes/fortrænges!
I danske medier bortset fra Orientering i P1 har haft meget lidt om Nazi terroristers drab på 9 muslimer + en politibetjent I en 7 års periode. Fortrængt!
Tilbage i 70erne var der konstant stor opmærksomhed om bombetrusler undergrundsbanen og på museer London (IRA). Glemt!
Hvad med den tyske pilot der valgte at tage hundreder af passagere med sig i døden på en bjergside. Glemt!
Når bare drabene ikke udføres af muslimer, kan vi let glemme/fortrænge det i offentligheden.

Kurt Nielsen, Niels Duus Nielsen, Hans Larsen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Henning Kjær , du burde i det mindste relatere lidt af al det baggrund til en differentiering af den seneste pulje af sådanne begivenheder. Den liste der bliver du aldrig færdig med alligevel.
Du har glemt en hel del angreb på skoler i Afghanistan.
De fleste skoleskydere ville blive kede af det hvis du kaldte dem gode kristne.
Breivik derimod, han ville blive glad. Men fortsæt selv ...

Kurt Nielsen

Var der råb om hjælp? spørges der tit i denneher type artikler - også nærværende. Svaret er:

JA FOR FANDEN - as we speak. Det er evnen til at lytte der er fraværende.