Leder

Flere penge til os selv

31. august 2016

Skal man græde eller grine over overskriften på den pressemeddelelse, som Udenrigsministeriet udsendte i går midt på dagen: ’Flere penge til verdens fattige’.

Da Information i foråret omtalte den historisk store besparelse på den langsigtede udviklingsbistand, som regeringen har gennemført, forsvarede Venstres udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen det blandt andet med, at »det heller ikke er vores ønske at bruge så meget på flygtninge i Danmark, men det er altså sådan, verden ser ud i dag«.

Nu er der så kommet langt færre flygtninge til Danmark end forventet, og det har ifølge statsministeren reduceret omkostningerne med tre milliarder kroner. Men af dem vil regeringen kun afsætte én milliard kroner – fordelt over to år – som skal tildeles nærområderne. Og tilsyneladende skal ingen af de sparede midler gå til den langsigtede udvikling, hvorfra de blev taget i første omgang.

I stedet skal bistanden i højere grad bruges som »risikovillig kapital til investeringer«, så ikke mindst danske virksomheder kan skabe bæredygtig vækst og arbejdspladser i Afrika, Asien og Latinamerika.

Derudover har regeringen nu også indregnet omkostninger til udvisning af flygtninge i udviklingsbistanden for at holde sig på sit eget løfte om at bruge 0,7 pct. af BNI. På den måde er det jo ikke løgn, at pengene skal gå til de fattige. Men de skal først og fremmest gavne os selv.

Gårsdagens finanslovsudspil er den første udmøntning af regeringens nye udviklingspolitiske strategi, der skal vedtages af Folketinget i løbet af efteråret. Her ligger fokus eksplicit på danske interesser, mens ansvaret for globale problemer som klima, ulighed og epidemier er blevet yderligere nedprioriteret.

Under et debatmøde i foråret gentog udenrigsminister Kristian Jensen (V) den gamle begrundelse for, at vi i det hele taget giver udviklingsbistand i Danmark:

»Verden er en enhed. Deres problemer er også vores problemer.«

Med gårsdagens vinkling af udviklingsbistanden på finansloven kan man tilføje eftersætningen: ’Men vores penge er ikke deres.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Niels Duus Nielsen
  • Dorte Sørensen
  • Erik Jensen
Viggo Okholm, Niels Duus Nielsen, Dorte Sørensen og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu