Leder

Til forsvar for fejl

4. august 2016

I går foreslog SF her i avisen at indføre en ny »kreativ karakterskala«, hvor topkarakteren 12 gives til den »usædvanligt kreative og originale præstation«, frem for til besvarelser med »ingen eller få uvæsentlige mangler«, sådan som det sker i dag.

Det er en åbenlyst god idé. Selvfølgelig skal topkarakteren på Danmarks officielle karakterskala ikke gives til den fejlfri præstation – det er for blodfattigt og uinspirerende.

Karakterskalaen skaber en kultur – målemetoden påvirker det, den måler på – og karakterskalaen bør lægge mere vægt på originalitet og mindre på fejlfrihed. Fejl er en forudsætning for nytænkning, og nytænkning er en forudsætning for udvikling.

»Man kan fejle på en produktiv måde – og det skal belønnes,« som kulturantropologen Rane Willerslev sagde i gårsdagens avis.

Hvis danske unge skal blive så fagligt stærke og bemærkelsesværdigt seje, at klodens netværk af videnskabsmænd og forretningsfolk vil samarbejde med dem, skal de have noget at byde ind med. Og det får de kun, hvis de tør fejle.

Danskere under 30 år er i forvejen langt mere fornuftige og forsigtige end deres forældres generation. De arbejder mere, uddanner sig hurtigere og nikker forstående, når politikerne skærer ned. Statistikkurverne dykker for alt fra aborter og gæld, til druk og kriminalitet – der er ikke meget plads til skøre eksperimenter, og vi har vænnet os til begreber som korrekthedskultur, 12-talspiger og generation målrettet.

Det skyldes dels den globale virkelighed. Økonomiske kriser har det med at disciplinere mennesker, og når de politiske ledere samtidig råber ’Kineserne kommer!’ og taler dunder om arbejdsudbud og fremdriftsreform, bliver tendensen stærkere.

Men nulfejlskulturen er også resultatet af årtiers målrettet uddannelsespolitik: Fokus på test, karakterer, ’fra forskning til faktura’ og et opgør med rundkredspædagogikken har sat sine spor.

I januar viste en undersøgelse, at hver tredje gymnasieelev er bange for at række hånden op i timerne – det kunne jo gå ud over karaktererne, hvis man svarede forkert.

Frygten for fejl skal udryddes, og vi kan passende begynde med karakterskalaen. Der er allerede for mange grunde til at spille sikkert – karakterer bør ikke være endnu en.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, det kunne være spændende hvis f.eks. vores politikere begyndte at udfolde sig kreativt i stedet for fejlfri.

Dræbermapper

Denne nul-fejlsfilosofi er også noget katten har slæbt ind (lyder navnet 'djøffe'), men man opererer med i firmaer, som lever af at eksportere eller bare designer og projekterer nyt, f.eks. de rådgivende ingeniører …

Her står der som regel flere meter støvede QA-manualer uden for rækkevidde, man skulle bare certificeres efter alle kunstens regler, hvor første paragraf hedder: ’Det skal være rigtige første gang’ – hurra, sikke en visdom, aldeles dræbende for enhver projekterende ingeniør eller arkitekt, så mapperne blev sjældent åbnet …

Steffen Gliese

Siden nogen første gang fortalte mig er certificering, har jeg været skeptisk: hvordan skulle det dog være efterstræbelsesværdigt eller noget at bruge ressourcer på at kunne masseproducere i samme kvalitet, det burde give sig selv. Og så bør det jo altid handle om at blive stadig bedre.

jens peter hansen

Kyssebroen i København må jo være de fejltolerantes drøm. Den kan blive ved og ved at være en udfordring. IC 4 ligeså.

Henrik Brøndum

Gud fri og bevare os for kreative politikere - de er her i verden for at lave love der skåner os for ulykker - ikke for at være kreative.

Henrik Brøndum

I've missed more than 9000 shots in my career. I've lost almost 300 games. 26 times, I've been trusted to take the game winning shot and missed. I've failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.

Michael Jordan

(Probably the best basketballplayer in history)