Leder

Frem i lyset

11. august 2016

1.022 ord … Så kort var den pressemeddelelse, som Oslo Politidistrikt i forgårs udsendte efter to års fornyet efterforskning af Scandinavian Star.

Konklusionen var, at politiet »desværre ikke ved, hvem gerningsmanden/mændene er« til de påsatte brande, der i april 1990 kostede 159 personer livet.

I udgangspunktet vil man såmænd gerne tro på Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold, når han på et efterfølgende 72 minutter langt pressemøde udtrykte medfølelse med ofrene og understregede politiets »genuine« ønske om at finde sandheden om den 26 år gamle katastrofe.

Det er til at forstå, at det må være svært at skaffe nye oplysninger om de formentlig påsatte brande, når selve åstedet – den 142 meter lange færge – for længst er hugget op.

Og selv om politiet roser sig af at have afhørt 70 vidner i fem verdensdele, så er det næppe forventeligt, at afhøringerne i sig selv skulle føre til en opklaring. Så set i det lys er resultatet af Oslos politis anstrengelser næppe overraskende.

Den korte pressemeddelelse og pressemødet har dog ikke tilfredsstillet den lange række af kritikere og private efterforskere, der siden 1990 har gravet nye oplysninger frem, lavet alternative beregninger eller fremsat kritik af myndighedernes antagelser og efterforskning.

Tværtimod er kritikken såvel i Norge som i Danmark af Oslos politis efterforskning snarere taget til end af.

Læs også: Kan detaljer være for små, når det drejer sig om 159 døde?

I dag synes situationen derfor ikke at have rokket sig en tøddel, siden en ekspertgruppe – også under Oslos politi – i marts 2014 efter (endnu en) undersøgelse kom frem til akkurat samme konklusion, nemlig at det bl.a. på grund af straffelovens strenge beviskrav ikke var muligt at rejse en tiltale mod nogen, og at yderligere efterforskning formentlig ville være omsonst.

Nu som dengang er det de samme fronter, de samme modsatrettede synspunkter, den samme kritik og de samme skuffede forhåbninger og ikke mindst manglende tiltro til myndighederne, der præger billedet.

Men i 2014 præsenterede politiet i det mindste en længere rapport om deres undersøgelse, som de overlevende, pårørende, efterladte og medierne kunne forholde sig til. Det har Oslo politi ikke ulejliget sig med denne gang.

Det burde de gøre. Hvis Oslos politimester virkelig mener, hvad han sagde, bør afhøringer, analyser og vurderinger fra såvel politi som sagkyndige lægges frem. Hellere i dag end i morgen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Oluf Husted
Kurt Nielsen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der findes en 84 siders rapport over efterforskningen 2014-2016, se her:
https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/oslo/Vedlegg_3746.pdf

Hvad der savnes, mest, er en oversigt over ALLE afhørte, incl. tidpunkt og sted.

Især mangler der en omtale af Skibsinspektør Valter Merrild-Hansen, der i 2014 var endnu mere ivrig,
end dennes kollega, Flemming Thue Jensen, for at få tilladelse til at hjælpe norsk politis NYE efterforskning.

Begge fik forbud imod, at kontakte nordmændende, det skulle Rigsadvokaten og Justitsmnisteren nok varetage, hvad disse så ikke fandt rellevant.