Leder

Kære kronprins: Brasilien er ikke Norge, og De Olympiske Lege ikke er ikke et royalt bryllup i London

22. august 2016

En amerikansk vinder rejser til Sydamerika, tager guldet, drikker sig fuld, smadrer et toilet og trækker tissemanden frem og pisser. Og siger bagefter, at han, den civiliserede fra Nord, er blevet overfaldet af de vilde indfødte.

Det lyder, som den postkoloniale politiske korrektheds fortælling om, hvor onde og undertrykkende vi hvide har været – i gamle dage.

Men det er en historie fra OL i Rio de Janeiro, der netop er afsluttet. Den amerikanske svømmer Ryan Lochte troede, at han kunne gøre hvad som helst i et jungleland, hvor ingen håndhæver loven. Sammen med tre guldvindere gik han i byen, festede og hærgede en tankstation. Inden han sagde til NBC, at han var blevet overfaldet af barbariske brasilianere.

Det interessante er ikke, at Lochte, som er blevet kaldt »verdens dummeste sportsmand«, fortalte en løgn. Det interessante er, at hele verden troede på ham. For det blev en global nyhed, at en amerikansk guldvinder var blevet overfaldet af forbrydere klædt ud som sikkerhedsvagter.

Verden troede på Lochtes løgn, fordi han talte til en etableret mistro til Brasilien. Inden OL var zika og korruption den store historie. Sportsfolk meldte ud, at de var bange for de farlige myg, andre frygtede volden og kriminaliteten, og mange var meget bekymrede. Brasilien blev fremstillet som et land uden sikkerhed, sundhed og civilisation.

Den store ængstelighed blev bekræftet, da sportsstjerner efter ankomsten beklagede defekter på toiletterne (skandale). Kommentatorer klagede over lange køer til konkurrencerne (stor skandale), og så hørte vi, at det blå vand i et Olympisk bassin blev grønt (uhyrligt!). Som den gamle Brasilien-korrespondent Roger Cohen har skrevet: »Der er noget i den udviklede verden, som virkelig ikke bryder sig om, at et udviklingsland afholder en stor sportsbegivenhed.«

Kronprins Frederik afslørede på legenes sidste dag, at han ikke er bange for at fremstå som en klovn, når han som medlem af den Internationale Olympiske Komite udtaler, at legene kunne være bedre organiseret. Vi kan over for kronprinsen oplyse, at Brasilien ikke er Norge, og at De Olympiske Lege ikke er et royalt bryllup i London. Og at det ikke er meningen med dem.

Det ubehagelige ved OL i Rio er ikke det, der er sket på arenaerne og i den olympiske by, men på den anden side. Der er bygget en mur fra lufthavnen i Rio ind til centrum, som adskiller den sociale virkelighed fra kronprinsen og verdenselitens lækre promenader. Og det er alarmerende at se massivt militæropbud garantere sikkerheden i et land, der for ikke så længe siden var et militærdiktatur.

For de Olympiske Lege var planlagt som en kulmination på det store brasilianske fremskridt. Brasilien har på få årtier udviklet sig fra militærdiktatur til demokrati, løftet 40 millioner fra fattigdom op i middelklassen og reduceret analfabetisme markant.

Men nu er vækst blevet til recession, præsidenten er tiltalt i en rigsretssag, og det brasilianske fremskridt er bremset. Er den brasilianske drøm forbi, spurgte Foreign Affairs tidligere på året?

Men den er aldrig forbi, for det brasilianske civilsamfund er vibrerende, originalt og optimistisk. De er vant til at lave deres egne løsninger og skabe nye ting. Og brasilianerne har ved OL vist verden deres måde at gøre det på. Deres åbningsceremoni kostede kun en tiendedel af, hvad den kostede ved legene i Beijing i 2008.

Brasilianerne købte kostumer og materialer til opvisningen på lokale markeder i fattige kvarterer, og de lod filminstruktøren Fernando Meireles rekonstruere Brasiliens slavehistorie og lave en stor fortælling om klimakrisen for et globalt publikum. De har ikke lavet pompøse arrangementer à la Putin ved Vinter-OL i Rusland, men bygget en olympisk arena efter Lego-principper, så den efter OL kan laves om til fire skoler. Det er den originalitet, som skal inspirere Brasiliens vej fremad igen.

Vi kan efter 16 dages sportsfest i Rio konstatere, at brasilianerne har vundet – for det har været fantastiske Olympiske Lege.

Lochte blev afsløret af en politichef i Rio, der fastholdt retsstatens principper over for en guldvinder fra USA. New York Post fældede på forsiden fredag dommen over vinderen fra Nord, der undervurderede brasilianerne i Syd:

»Liar, liar, Speedos on fire«.

Omtalte forside fra New York Post

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Claus Høeg
  • ingemaje lange
  • Kurt Nielsen
  • Niels P Sønderskov
Claus Høeg, ingemaje lange, Kurt Nielsen og Niels P Sønderskov anbefalede denne artikel

Kommentarer

...hvor onde og undertrykkende vi hvide har været – i gamle dage.

I gamle dage?

Bernie Sanders har lige påtalt USA's rolle, grænsende til aktivt medløb, i forbindelse med den brasilianske højrefløjs igangværende kup mod Dilma Rousseff.

Flemming Berger, Kasper Kjær, Margareth Marmori, Jacob Jensen, Bodil Waldstrøm, Steffen Gliese, curt jensen, Nike Forsander Lorentsen, Mikael Nielsen, Stig Bøg, Pia Svendsen og Claus Høeg anbefalede denne kommentar

Det absolut værste ved OL har dog denne gang være at skulle høre prins Frede forsvare IOC's latterlige holdninger til russiske statsdopede atleter - ja, idet hele taget høre Frederiks vrøvletale. Lærer journalisterne aldrig, at den mand simpelthen ikke kan sætte to ord i forlængelse af hinanden uden at det lyder som sort snak?

Jørn Andersen, Kim Strøh, Kasper Kjær, Hans Larsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Dilma Rousseff er vist kun korrupt i øjnene på en bundfordærvet overklasse, der ikke forstår nye tider, hvor det handler om at fordele værdier og muligheder til hele befolkningen.

Flemming Berger, Karsten Aaen, Kasper Kjær, Margareth Marmori, Nike Forsander Lorentsen, Liliane Murray og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
christian christensen

Kære Information: Kronprins Frederik er ikke Dronning Margrethe, og de Olympiske Lege er ikke en balletforestilling med kostymer tegnet af hendes Majestæt.
Hvor længe bliver man ved at forvente at Frederiks offentlige fremtræden og kommende regeringstid skal være en kopi af dronningens, hvor det er absolut forbudt at mene noget som helst, og kun beskæftige sig med kunst og kultur. Det kan være okay for en kvinde, hvis kendetegn (stadig i 2016!) er at være diplomatisk udglattende og subtil, men det klæder en mand dårligt ikke at må give udtryk for noget.. Det virker som om Information nyder at opstille et no win scenarie for Frederik. Giver han udtryk for noget kontroversielt, synes man han er klodset, holder han sig i baggrunden er han ligegyldig og overflødig. Hvorfor ikke sige det, som det er, og som vi alle ved: Information kan ikke lide kongehuset, og det er dybest set det, som artiklen drejer sig om.

Niels Haldrup, Morten Pedersen, Claus E. Petersen, Karsten Aaen, Mikkel Madsen, Michael Andersen, Hans Andersen, Steffen Gliese og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke indsigt nok til at bedømme afviklingen af denne olympiade. Åbningsceremonien var flot og tankevækkende, og hvis den var billigere end tidligere burde man have rost dette. Kan faciliteterne her bruges i almen interesse så hurra for det. Måske kronprinsen ikke altid tænker før han taler, men unset jeg ikke er særlig royal, så synes jeg han optræder som et menneske og hvis man ikke lige vidste det langt fra som royal.

Niels Haldrup, Hans Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Dilma er ikke anklaget for korruption i denne rigsretssag - det er en af den slags usandheder der tilsyneladende bliver sand ved at gentage den nok gange. Hun har derimod overskredet statens budgetter for at undgå lukning af diverse fattigdomsbekæmpende programmer. Dette er desværre nok til at føre en rigsretssag mod hende. Jeg mener ikke hun har indfriet forventningerne, men den kampagne der føres mod hende er i høj grad anført af en enøjet pressedækning - ledet af meget partiske konglomerater i Brasilien.

Michael Andersen - gør dig selv en tjeneste og sæt dig ind i tingene. For nærværende situation i Brasilien kan faktisk bedst beskrives som et kup ledet af en ikke så lidt korrupt opposition i egne rækker - med hjælp fra alt for magtfulde Globo.

Jørn Andersen, Ivan Breinholt Leth, Karsten Aaen, Margareth Marmori, Hans Larsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg har ikke noget imod Kronprins Frederik og hvis han har sagt noget upassende har jeg ikke hørt det. Men omvendt er han jo kendt for at sige tingene på sin egen og ofte lidt kantet måde, så mon ikke han også denne gang bare er et både let, men også modstandsdygtigt offer for den uundgåelige offentlige debat. Med andre ord er der måske ikke kød nok på historien og så er det bare fremragende at kommentatorerne kan perspektivere og få ting frem i periferien af emnet, som i hvert fald jeg ikke vidste ret meget om. Tak for det.

Herman Hansen

Hmmm, "Det interessante er, at hele verden troede på ham" Måske "hele verden" skal udskiftes med "hele den hvide verden".

...OL er verdensmester i korruptions skandaler. Her indtager de såvel guld, sølv og bronze. I øvrigt lidt overdrevet, at der skal bygges nye anlæg til milliarder hver gang OL afholdes.

Mikkel Madsen

Men.... Der ER altså voldsomme problemer med kriminalitet og med en særdeles skæv indkomstfordeling i Brasilien. Noget, som selv velmenende venstreorienterede ikke har haft viljen og/eller evnen til at rette op på i deres regeringsperiode.

Løchte er et Bendtner-agtigt Kvaj. Det havde han været uanset hudfarve.

USA og Brasilien har i øvrigt en del fællestræk i deres historie. Feks. Uafhængighed fra deres respektive kolonimagter på næsten samme tidspunkt.

Pudsig leder.

Det glemmes elegant,
-at man også kan finde danske (og andre) sportsfolk, der har kvajet sig grundigt,
-at man kan finde danskere (og andre) der har kvajet sig gevaldigt under ferier sydpå
o s v.

OG Frederik er vel ikke indtrådt i det olympiske arbejde uden forudgående godkendelse fra den danske regering - og han kan ikke forblive i dette arbejde , hvis regeringen siger stop. SÅ ansvaret ligger hos de ansvarlige politikere.

Iøvrigt, så ville vi have eksploderet i forargelse, hvis danske sikkerhedsvagter med trussel om vold havde tvunget nogle vandaler til at betale for en skade - den korrekte proceduer er (også i Brasilien) at tilbageholde de pågældende ( uden at anvende vold, der overskrider sagens alvor) og tilkalde politiet.

Hvis folk får lov til at tage sig selv til rette med anvendelse af vold eller trusler om vold , så bliver erstatningskravene nok væsentligt større end den skete skade ( - så bliver det til en afpresningssituation med "dummebøder" .

Henrik L Nielsen

Kronprinsen må ikke sige at legene kunne have været arrangeret bedre fordi Brazilien ikke er Norge. Information siger altså at Brazilien er andenrangs i forhold til Norge og det må ikke påtales (selvom Information med sætningen gør netop dette).
Kronprinsen sagde blot at det kunne være gjort bedre, ikke at Brazilien ikke kunne have gjort det bedre. Det er Informations egen fortolkning. Sikke en kolonial tankegang redaktionen har.

Kurt Loftkjær

En mur af indre ligegyldighed og angst for virkeligheden

Journalisten skriver:
"Der er bygget en mur fra lufthavnen i Rio ind til centrum, som adskiller den sociale virkelighed fra kronprinsen og verdenselitens lækre promenade."

I 1978 var jeg i Sydamerika for første gang. Her gik jeg en tur med en anden dansker i et middelklassekvarter. Kvarteret grænsede op til et slumkvarter. Da vi nåede udkanten ved slumkvarteret vendte danskeren hoved væk fra slumkvarteret, som han ikke ville se.

Med det vil jeg blot antyde, at menneskets indre mur måske ofte er højere en den fysiske, der måtte være i omgivelserne. Man kan som regel se, hvis man har lyst.

En del mere interessant - og relevant, end hvad en fulderik siger i sin brandert - og hvis han har sagt som refereret, er det afgjort forkasteligt - det interessante for os danskere er, hvad de danske medlemmer af IOC stemmer ja og nej til. Hvad de påvirkes af, og om de - som det jo ofte er tilfældet i dén komite - smøres rundhåndet for at stemme på bestemt byer/lokaliteter fremfor andre.
Der er så store summer på spil for kandidatbyerne, at de vil gå meget langt for at få OL eller vinterlegene til lige netop deres by.
Så brug indsatsen på den side af den kommercialiserede sportsverden, og lad så sportsidioten rende ud af historien - han er jo glemt i morgen, mens IOC fortsat består.