Leder

Køge og de nemme svar

Debat
22. august 2016

Den store skandale i sidste uge afslørede et sundhedsvæsen, hvor sundhedsfaglige principper fundamentalt er blevet overtrådt af økonomiske hensyn.

På Køge Sygehus har de givet deres patienter på intensivafdelingen beroligende medicin, fordi personalet havde for travlt til at tage sig af dem. Den overbelægning, der ifølge Arbejdstilsynets rapport har betydet, at personalet var for få om natten og derfor måtte forlade patienter, når nye arbejdsopgaver krævede det, er nu nedbragt.

Skandalen afslører først og fremmest et lægefagligt svigt. Uanset hvor lille dosis patienterne har fået. Og dermed underminerer sundhedspersonalet deres egen position og autoritet som dem, der sikrer patienterne den bedste behandling. Det er meget svært at forestille sig, at der ikke ville blive lyttet, hvis en læge eller sygeplejerske sagde fra med udgangspunkt i sundhedsfaglige argumenter.

Men ansvaret er også politisk. Det politiske niveau i regionsråd og i Folketinget udstikker de økonomiske rammer og regulerer forholdet mellem borgernes behov og sygehusvæsenets serviceniveau. Et serviceniveau som regeringen netop har besluttet at udmønte i en behandlingsgaranti, hvor grænsen ændres fra 60 til 30 dage.

Det kan godt lade sig gøre at effektivisere sig til et mere økonomisk rentabelt sundhedsvæsen. Det er veldokumenteret i Danmark. Når de store sparerunder rammer, og det samtidig udmeldes politisk, at det ikke må have nogen konsekvenser, underløber politikerne systemet. Fordi de ikke tør prioritere, men siger, at der skal være råd til det hele.

Og det er ansvarsforflygtigelse af værste skuffe, når samme politikere forarges over en praksis som den på Køge Sygehus. En praksis, som næstformanden i Dansk Sygeplejerråd i øvrigt siger, er velkendt andre steder, hvor sygeplejersker forsøger at få ro og ikke mindst tid til deres arbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her