Leder

Radio24syvs monopolbrud

Debat
19. august 2016

Kanalchef på Radio24syv Mads Brügger offentliggjorde ambitionen for Radio24syv allerede i 2011, da kanalen blev lanceret.

»Om otte år,« sagde han. Radio24syv havde fået sendetilladelse og finansiering i otte år, fra 2011 til 2019.

»Om otte år skal man kunne holde vores programliste frem og sige, hvis vi ikke havde haft Radio 24syv, så havde vi aldrig hørt det her eller oplevet det her.« Det var ambitionen.

Der er kun gået fem år, men det er ikke for tidligt at sige, at Radio24syv har sendt mange timers radio, som man ikke ville kunne høre andre steder.

Det gælder en række gode programmer som Bernaise er Dyrenes Konge, Forfra med Jeppesen, Zornigs Zone, Spørge Jørgen og Den Korte Radioavis. Det gælder også flere dårlige.

Som nu det indvandringskritiske debatprogram Je suis Jalving, som er blevet sendt over sommeren med debattør Mikael Jalving som vært. Hver dag kl. 11 til 12 i fem uger, hvor Jalving har inviteret venner og fjender (flest venner) til at diskutere indvandringen til Danmark og Europa og de udfordringer, som den ifølge ham og hans gæster medfører.

Gennem de i alt 30 timer har lytteren gang på gang hørt ting, man aldrig ville kunne høre andre steder. Et par eksempler: Fra den 5. august: »Danmark er under pres. Nogen vil sige belejring. Væksten er gået i stå, islamismen har slået lejr i vor midte.«

Eller fra den 4. juli: »Timen er kommet til, at vi sammen hjælper vores politikere – de stakler – så et flertal af dem forstår, at de er i fuld gang med at smadre Danmark og resten af Vesteuropa.«

Radio24syv har med programmet Je suis Jalving i den grad levet op til sin ambition: Man ville aldrig høre noget lignende andre steder.

Eller for at være præcis: Man ville formentlig aldrig høre så mange påstande fremsat uden nogen form for belæg andre steder: Er Danmark under belejring? Næppe. Er væksten gået i stå? Ikke ifølge Danmarks Statistik. Er vores politikere i gang med at smadre Danmark? Det er subjektivt og som sådan svært at tilbagevise. Men alligevel usandsynligt.

Det er alt sammen kritisabelt – og derfor kritiserede en række debattører i den forgangne uge programmet i bl.a. Information og Politiken, hvor det blev kaldt højrepopulistisk propaganda »forklædt« som et almindeligt debatprogram og »grænseløst demagogisk.«

Den kritik er berettiget, fordi det ikke kan være i nogens interesse – hverken Radio24syvs eller Mikael Jalvings – at have en debat baseret på påstande eller at have en debat med stort set enige debattører. Hvor forfatter (og islamkritiker) Lars Hedegaard, præst (og islamkritiker) Sørine Gotfredsen og blogger (og islamkritiker) Eva Agnete Selsing er enige om at kritisere islam.

Cirkusdirektøren for det hele, kanalchef Mads Brügger svarede på kritikken her i avisen torsdag og sagde bl.a., at hvis programmet havde været ubalanceret, skyldtes det, at meget få havde ringet ind til programmet og været uenige med den indvandringskritiske linje. Nu er det ikke lytternes ansvar at lave balancerede debatprogrammer på Radio24syv, men nuvel.

Tilbage til Radio24syvs ambition: Kritikken må være en rettet mod det konkrete program Je suis Jalving, ikke mod stationen generelt eller ambitionen.

Det må være en kritik af programmets totale mangel på kritiske spørgsmål, af den totale mangel på balance i programmet og af den gentagne fremstilling af påstande uden belæg. Krikken er selvsagt rettet mod ledelsen, den har ansvaret, men det er ikke en kritik af ambitionen:

»Om otte år skal man kunne holde vores programliste frem og sige …«

Den ambition er rigtig. Efter at have haft et stort set ubrudt monopol på taleradio siden 1920’erne, har det ikke været nødvendigt for Danmarks Radio at lave noget, som ikke kunne høres andre steder. For der var ikke andre steder at høre radio.

Danmarks Radios P1 er på mange måder fremragende, men har i sin form stået stort set stille i 20 år – bortset fra en katastrofal afsmitning fra P3 under den tidligere ledelse – og derfor må en del af Radio24syvs berettigelse som public service være at lave noget nyt.

Det ligger i det at lave et nyt radioprogram, at man ikke ved, hvordan det vil lyde i æteren. Ellers ville det ikke være nyt. Det medfører derudover en risiko for, at dette nye program viser sig at være noget, man ikke selv eller andre ikke bryder sig om. Som for eksempel Je suis Jalving.

Men så kan man jo bare lave noget nyt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

john andy houbo Pedersen

radio 24syv har den forsonende egenskab , en SLUKKNAP

Dorte Sørensen

Var det mon mange af disse programmer hr. Per Stig Møller ønskede i det danske mediebillede, da han gav Berlingske Radio Mølle med dobbelt så mange licenspenge som P1 ( Radio Møller skulle jo være en konkurrent til P1) har til rådighed og med en 10 år kontrakt?

PS: En anden ting hvorfor råbes der ikke op om misbrug af licenspenge over for Radio Møller, som det ofte sker over for DR, hvis de kommer til at støde nogle.