Leder

Det svarer lidt til at sparke en mand i nosserne og derefter spørge, om han vil have en blød pude at sidde på

Omsorgsopkald, kalder Danske Spil sit nye initiativ, hvor man ringer til dem, der er godt i gang med at spille tilværelsen i smadder. Det svarer lidt til at sparke en mand i nosserne og derefter spørge, om han vil have en blød pude at sidde på

Thomas Boberg

Debat
30. august 2016

Mange husker sikkert historien om den heldige 47-årige kvinde, der vandt 315 millioner kroner på en Eurojackpotkupon købt i Kvickly i Helsingør. Og mange har sikkert leget med tanken om, hvad de selv ville gøre, hvis de en dag vandt den store gevinst.

Drømmen om at blive superrig med et snuptag og kunne rejse, købe og forbruge ligger dybt i mange. Det samme gør spændingen ved at spille.

Alle, der har prøvet at smide en mønt i en spilleautomat, ved dog, at selv om man kan være heldig, så vinder maskinen altid til sidst. Derfor hedder maskinen en enarmet tyveknægt.

På samme måde forholder det sig med Bingo, Oddset, Tips, Diamant Quick, Lotto, Casino, Dantoto, Poker og alle de andre spil, som det statsejede Danske Spil udbyder for at lokke penge op af lommen på borgerne.

Selv om den store gevinst kan synes enorm og fristende for den enkelte, så er gevinsterne beskedne i forhold til de enorme summer, borgere med spillelidenskab punger ud med.

Samtidig med, at befolkningen årligt bruger mere end ni milliarder kroner på spil, blev antallet af ludomaner tidoblet fra 2006 til 2014.

Og som det slås fast på Danske Spils hjemmeside – men man skal lede godt mellem de mange muligheder for at spille online – så kan overdrevent spil ud over økonomisk ruin føre til depressioner, angst, alkoholisme og skilsmisse.

Børn, der er vokset op i hjem domineret af ludomani, opnår ikke »en sund følelsesmæssig udvikling«, men bliver psykisk sårbare.

I den situation virker det næsten provokerende, at Danske Spil nu lancerer sig med en særlig service til uheldige stortabere. Omsorgsopkald, kalder Danske Spil sit nye initiativ, hvor man ringer til dem, der er godt i gang med at spille tilværelsen i smadder.

Det svarer lidt til at sparke en mand i nosserne og derefter spørge, om han vil have en blød pude at sidde på. Men hvorfor skal det overhovedet være en statslig opgave at tjene penge på ludomani, når vi nu ved, hvor mange mennesker, det ødelægger?

Herfra vædder vi en krone på, at der ikke findes et godt svar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Staten stjæler ved at sænke topskat og skære ned på alt det, der finansieres over skatten - for det er faktisk en del af lønnen, folk modtager igennem samfundets kollektive ordninger. Almindelige mennesker har ingen interesse i skattelettelser, de kommer i sidste ende til selv at betale dyrere - og reallønnen vil falde som det første, når man ikke skal have så meget på kontoen for at udrede skat.

Lasse Glavind

Øh, alle Danske Spils mulige nedrigheder set i et moralsk perspektiv ufortalt, så er det interessante her vel egentlig, at antallet af ludomaner tilsyneladende er steget eksplosivt i takt med de liberaliseringer af spilmarkedet, som bl.a. EU har presset igennem - man kunne de overveje at stille spørgsmålet: Er der mon en sammenhæng? Og det er ikke Danske Spil, der har ønsket den udvikling - de havde det vist fint med deres gamle monopolstruktur - men en herlig cocktail af private udenlandske spilmastodonter og privatiseringsideologer til højre for midten i det danske Folketing.

Bill Atkins, Sup Aya Laya, Troels Brøgger, Martin E. Haastrup, Mads Berg og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Peter Hoffmeyer

Omsorgsopkald og lignende ekstraordinært perverse absurditeter er alene noget man kan finde på, når man sidder på en gigantisk guldmine og er desperat for at malke den til sidste dråbe.

At høre Danske Spil fremføre så tåbelig og transparent argumentation kan alene være en overraskelse for dem der ikke er bekendt med institutionens habitus.

Men hun var ok cute, hende pigen med den lange titel, der leverede den spegede søforklaring til deadline, eller var det dagen, på DR2 - og så kan jo tilgive en del.

Lise Lotte Rahbek

Mon denne eskalerende spilletrang også skal ses i forbindelse med,
at Den lavere middelklasse og nedefter har erkendt,
at det er usansdynligt i nutiden at blive rig ved hårdt og ærligt arbejde?

Det absolut mest absurde er, at beskatningen af gevinster fra spil er grotesk lav.

De mest retfærdige skatter, der findes, er beskatning af gevinster ved spil og arveskatter. Det er dybt urimeligt og demoraliserende, at "windfall gains" som spilgevinster og arv beskattes langt, langt lavere end indtægter erhvervet ved hårdt arbejde (eller risikofyldte aktive investeringer, for den sags skyld).

Spil er eller kan være underholdning og nydelse som så meget andet. Og som så meget andet kan det tage overhånd. Så jeg ser da intet forkert i at danske spil faktisk forsøger at hjælpe folk der er på vej ud i et uføre.

Ville da være fint hvis andre virksomheder tog lignende ansvar.

Alle virksomheder er skabt for at skabe profit, så da komplet mærkeligt at bebrejde spil udbydere at de ønsker at skabe overskud. De er jo ikke røde kors eller lignende.

Jeg spiller selv odds spil, dagligt, og jeg har hverken stort overskud eller underskud på det, set over de sidste 2 måneder har jeg en profit på cirka 0. Og jeg spiller for i snit for 300dkr om ugen - men jeg vinder og taber, så betyer ikke jeg taber 300dkr om ugen. Sidst jeg satte penge ind på min spilkonto er 2 måneder siden - 100dkr. Jeg har været oppe i 300dkr overskud, og tæt på nul. Det er underholdning, ikke andet.

Men hvis jeg begyndte at indsætte 10.000dkr på min spil konto og spillede for 1000dkr per spil vil jeg da synes det er helt super hvis bookmakeren kontakter mig og siger de mener jeg skal passe lidt på.

Og ligesom mig selv er jeg da sikker på at størstedelen spiller for lidt sjov og spændings skyld, og ikke føler nogen sparker dem et vist sted pga. af det.

Mon det skal forestille et plaster på såret, efter at det kom frem i sommer at Danske Spil henvendte sig direkte til ludomaner ( gad vide hvem de fik kontakt info af? ) og tilbød dem ekstra bonus, hvis de gik i gang med at spille igen ...
https://politiken.dk/indland/ECE3251832/danske-spil-lokker-ludomaner-med...
og
http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-06-13-danske-spil-lokker-ludomaner-me...

@Jens Winther: Det virker meget fornuftigt med en lav skat på gevinster, da tab på spil ikke er fradragsberettiget i anden indtægt.

@Uffe Hellum, dit argument er ikke validt, for spiller ikke en investering, men forbrug. Alle spil er statistisk født med tab, og er derfor ikke en investering. Hvis ikke der er en rimelig udsigt til (skattepligtige) gevinst er udgifter heller ikke fradragsberettigede. Ses fx ved SKAT's skelnen mellem erhvervsmæssig virksomhed og hobbyvirksomhed.

Tobak skaber ofte afhængighed. Afhængigheden skaber problemer for såvel individet som for samfundet. Derfor har man forbudt reklamer for tobak (og lagt store afgifter på produktet).

Gør dog det samme med reklamer for spil, og tag lige alkohol med i samme hug...

Lars Bo Jensen

Inden for både poker og oddset findes der professionelle spillere, der lever af spillet. Dantoto kender jeg ikke til, men muligvis også der. Det kan ikke sammenlignes med lotto eller spilleautomater.
Jeg er godt klar over, at når jeg hver måned kan hæve penge på min pokerkonto(ikke nok til at leve af desværre), er der nogen der har tabt, men det gør det ikke til et rent tilfældigt spil.