Leder

Af symbolsk betydning

24. august 2016

Symbolikken var til at skære i, da Italiens Matteo Renzi inviterede Tysklands Angela Merkel og Frankrigs François Hollande til øen Ventotene for at diskutere vejen frem for Europa. Det var her, den italienske antifascist Altiero Spinelli under Anden Verdenskrig forfattede et manifest for et føderalt Europa. Manifestet betragtes i dag som en ideologisk hjørnesten for det europæiske samarbejde, og Ventotene skulle tjene som inspiration til nye visioner for de tilbageværende tre store ledere i EU. Desværre forblev Renzi, Merkel og Hollandes udmeldinger efter mødet af tilsvarende symbolsk karakter.

Ventotene-manifestet blev til i en tid, hvor Europa var ved at blive revet fra hinanden af totalitære stater. Spinelli mente, at oprettelsen af en stabil føderal stat ville kunne binde nationalstaterne sammen i et samarbejde til gavn for alle og beherske den ødelæggende nationalisme. Nu er tiden og krisen i Europa en anden, men mindst én af manifestets pointer er stadig gyldig i dag: Den vigtigste politiske distinktion i Europa går ikke mellem højre og venstre, men mellem fornyere og reaktionære. Eller som Renzi formulerede det: »Vi tror, at Europa kan være en løsning på problemer, mens populisterne tror, at Europa er årsagen til alle problemer.«

EU er splittet af Brexit, økonomisk stagnation, flygtningekrise, terrorisme og stigende skepsis blandt borgerne. Det var disse nøglepunkter, som Europas tilbageværende trekløver skulle forsøge at finde konsensus om inden sensommerens første EU-topmøde til september.

Efter mødet bemærkede Merkel selv, at gestussen med at lægge blomster ved Spinellis grav netop var en markering af, at EU blev født i Europas mørkeste stund. Hun betonede den fortsatte opgave med at garantere folkets sikkerhed, og netop et øget samarbejde om efterretninger i kampen mod terrorisme var tilsyneladende mødets mest konkrete resultat.

Til gengæld består uenighederne om den udskældte økonomiske sparepolitik. Frankrig og Italien ønsker at slække på finanskravene i EU og øge det offentlige forbrug for at få gang i økonomierne, mens Tyskland ønsker at holde fast. Ifølge Wall Street Journal er alle forslag om en ny fælles økonomisk kurs i EU taget af bordet.

Renzi erklærede efter Ventotene, at de vil »skrive den næste side« i EU-samarbejdets historie.

EU har brug for snart at få nogle svar på, hvad der skal stå på den.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Emil Rottbøll

"Renzi erklærede efter Ventotene, at de vil »skrive den næste side« i EU-samarbejdets historie.

EU har brug for snart at få nogle svar på, hvad der skal stå på den."

Hvor har du ret - og vi ved også, at disse svar aldrig kommer fra Danmark.

Vi er med på grund af de gunstige afregningspriser på landbrugsprodukter & hektarstøtten - resten har vi forbehold overfor.