Leder

Bestilt lovbrud

13. september 2016

At politiet næppe handlede på egen hånd i den såkaldte Tibet-sag – sagen om de fredelige demonstranter, der blev frataget deres grundlovssikrede ret til at demonstrere under det kinesiske statsbesøg i 2012 – har længe været antydet.

Mistanken om, at ordren kom oppefra, blev mildest talt bestyrket i går, da Radio24Syv kunne fremlægge referaterne fra nogle af de møder, der blev holdt mellem danske embedsmænd og repræsentanter fra den kinesiske delegation i dagene op til mødet.

Af referaterne fremgår det, at det var afgørende for kineserne, at præsidenten ikke blev »forstyrret« af demonstrationer.

Samtidig blev det understreget, at Kinas »værdighed« skulle beskyttes, og at kineserne ikke ville se »fornærmende« optræden af Tibet-aktivister.

Af det mest markante mødereferat fremgår det, kineserne har sagt til de danske embedsmænd, at »det samlede indtryk var meget vigtigt, når besøgets resultater blev gjort op fra kinesisk side«. Og derfor »anmodede man om, at man fra dansk side gjorde, hvad der var muligt inden for lovens rammer for at skærme delegationen fra sådanne manifestationer«.

Trods formuleringen om lovens rammer kan det vist kaldes et vink med en vognstang.

Det mest skræmmende er ikke de kinesiske ønsker, men det faktum, at de danske myndigheder tilsyneladende har efterlevet dem til punkt og prikke.

Der er ifølge Radio24Syvs gengivelse et totalt fravær af kritisk stillingtagen til de kinesiske udmeldinger fra de danske embedsmænds side.

Ønsket om at skærme fredelige demonstranter er uforligneligt med dansk lov, og det burde man naturligvis have ladet kineserne forstå. Uanset hvor vigtig en handelspartner landet er.

Det kan synes ligegyldigt i det store billede, om nogle Tibet-sympatisører fik mulighed for at vise flaget en junidag i 2012. Men Tibet-sagen er alt andet end ligegyldig. Den er vigtig og principiel, hvilket også understreges af, at der er nedsat en kommission, der skal udrede sagen.

En undersøgelse som også omhandler ministrenes indblanding. Vi må håbe, at kommissionen når helt til bunds. For hvis det – som alt tyder på – er sandt, at en fremmed stat kan bede om at få tilsidesat danskernes grundlæggende rettigheder og få sit ønske opfyldt, er det en skandale.

Et tibetansk flag, bevares – men hvad kan fremmede stater ellers få lov til?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Martin E. Haastrup
  • Poul Anker Sørensen
  • Merete Jung-Jensen
  • Mads Berg
  • Ole Vedel Villumsen
  • ingemaje lange
  • Erik Jensen
Martin E. Haastrup, Poul Anker Sørensen, Merete Jung-Jensen, Mads Berg, Ole Vedel Villumsen, ingemaje lange og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Inderne blev sure på os, da vi ikke ville udlevere Niels Holck til retsforfølgelse i Indien.

Hvis nu også kineserne var blevet sure på os, fordi deres præsident var blevet konfronteret med tibetanske flag, så ville vi for alvor have sparket os selv over skinnebenet - når vi sådan snakker exportinteresser.

Kineserne var på statsbesøg i 2012, 2013 & 2014.

Søren Pind har i 2015 nedsat en undersøgelseskommission, der skal undersøge politiets ageren ved alle 3 besøg.

Hvornår mon vi får svar?..........

Næppe før engang efter 2020 - så det betyder ikke så meget for exporten.

Arne Lund, peter fonnesbech og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Hvis vi skal til at bøje os for fremmede magter, hver gang retsstatsprincipper er på spil, fordi vi hellere vil bryde Grundloven, end risikere at miste nogle penge, så er vi da først for alvor på vej ud i et moralsk sammenbrud.

Grundloven brydes stadigt hyppigere af vore egne politikere og stat. Var det ikke på tide, vi stoppede op og overvejede, om det ikke på sigt gør mere gavn end skade - vi behøver såmænd ikke engang medtage det moralske aspekt?

Kim Strøh, Jens Falkenberg, Ole Frank, Poul Anker Sørensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Der kan man bare se.
Når danske embedsmænd en sjælden gang viser sig fremsynende ved ikke kun krybe de nuværende verdensherskere i r... men også de kommende, så får de alligevel med riven.

Tsk tsk tsk.

Selvom DK i årtier har været et amerikansk lydland, så har amerikanerne - mig bekendt - aldrig forlangt, at der ikke måtte demonstreres, når deres præsident kom på besøg.
De nye er at danske regeringer - Thorning's - har bøjet sig for de ømskindede kinesere ad hensyn til eksporten. Veil en dansk regering også gøre det hvis fx Erdogan skal på statsbesøg - hvilket jo ikke er utænkeligt - eller hvis der er statsbesøg fra Bahrein, der jo regeres af dr. Margrethes gode ven.

Ynkeligheden overfor fremmede magter blev i går atter demonstreret, da sparekasseassistenten fra Lemvig (aka Kr. Jensen), afviste, at kritisere den tyrkiske regering for dens medvirken til at der hetzes mod 14 danske friskoler, der beskyldes for at være i ledtog med Gülen-bevægelsen.