Leder

Embedsmakværk

Debat
1. oktober 2016

Hårde ord om et konkurrerende politisk parti: I tirsdags sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen om Socialdemokratiet, at de med deres forhandlingsudspil til en 2025-plan er »i gang med at lægge fundamentet til endnu et historisk vælgerbedrag«.

Hvad har statsministeren at have denne fordømmelse i? Svaret er: Nogle beregninger foretaget af Claus Hjort Frederiksens Finansministerium. Beregningerne er rundsendt til medier og forsynet med ministeriets logo.

Men er det reelt noget, embedsmændene står bag, eller er det en politisk nedgøring, de har foretaget for at behage deres minister?

Politisk bestillingsarbejde er i hvert fald, hvad Socialdemokratiet kalder embedsmændenes værk. I en meget vred pressemeddelelse opregner partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, »10 alvorlige fejl i Claus Hjorts beregninger«.

De 10 fejl giver ifølge Sass Larsen en fejlagtig finansiel merbelastning på 10 milliarder kr. i vurderingen af S-udspillet. Blandt andet påpeger Sass, at Finansministeriet har bedømt hans partis oplæg ud fra andre forudsætninger, end ministeriet har brugt over for regeringens udspil.

Kattepinen

Mudderkastning er en øvelse, som embedsmænd bør overlade til politikere. Embedsværkets kattepine er imidlertid, at det skal være loyalt over for den til enhver tid siddende regering. Og den loyalitet har skiftende regeringer over de sidste årtier trukket stadig større veksler på.

At stille sig afvisende over for en ministers krav om ’politisk indlevelse’ fremmer ikke en ansats karriere. Samtidig har ledende embedsmænd en frygt for, at hvis ikke de udfører bestillingsarbejdet, vil politikerne ansætte nogle andre til at sidde i ministeriet og gøre det.

Embedsmændene kan anføre, at sådanne politiske agenter vil forringe lødigheden. Sandsynligvis, men det vil navnlig også mindske det angiveligt ’uvildige’ embedsværks magt over den politiske proces.

Her er tale om en konflikt mellem hensynet til saglighed og hensynet til betjening af den politiske vilje. Skiftende statslige udvalg har søgt at fastlægge en grænse for, hvor langt ministerierne ansvarligt kan strække sagligheden. Balladen om Hjorts tal viser, at en holdbar løsning endnu ikke er fundet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der har vist altid været et særligt anstrengt forhold imellem netop disse to politiske alfahanner ... ;-)

Bare der i det mindste kunne være et ærligt, demokratisk folkestyre - og ikke dette makværk...

@Anne Eriksen, vi har da et demokratisk folkestyre - ingen tvivl om det! Henrik Sass Larsen er jo bare sur over, at Finansministeriet påpeger de socialdemokratiske luftkasteller. Der er god grund til at have mere tillid til Finansministeriets embedsmænd end til Sass Larsen (uanset regeringens kulør).

@Jens Winther, du mener da ikke Claus Hjort Frederiksens Finansministerium?
Uden at tage hverken farver eller personer fra andre partier, så er der da ikke noget mere beregnende og utroværdigt end den gode Claus Hjort. Hvem husker ikke fuskeriet med beskæftigelsesministeriet, hans kriminelle omfortolkning af 300 timers reglen!

Jacob Mathiasen

Det er da en eklatant fejl at embedsværket kun? skal være loyalt overfor den siddende regering. Først og fremmest burde det være loyalt overfor den danske befolkning og Danmark. Dernæst overfor regeringen.