Leder

Karsten Lauritzens politiske mod

Debat
8. september 2016

Som det første land i verden har Danmark officielt besluttet at købe oplysninger fra Panama Papers.

Verdenshistoriens største datalæk indeholder ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) oplysninger om 500-600 danskere, der har gemt penge i skattely.

Og selv om ministeren anerkender, at der er »principielle problemer« ved at købe stjålne oplysninger, er det nødvendigt – sagens alvor taget i betragtning.

Et bredt flertal af Folketinget støtter beslutningen. Undtagelsen er landets mest skatteskeptiske parti, Liberal Alliance, der mener, at staten med opkøbet gør »sig til hæler«.

Det kunne man snildt gøre sig morsom over, hvis ikke det var, fordi Liberal Alliance jo har ret. Danmark er nu fedtet ind i opkøbet af stjålen data fra en anonym, kriminel kilde.

Når Karsten Lauritzens beslutning alligevel er rigtig, er det, fordi skatteunddragelse er blevet en global cancer i det 21. århundrede. Det kan underminere velfærdsstaten, splitte EU og udhule den globale indsats for at bekæmpe fattigdom.

Organisationen Global Financial Integrity har således dokumenteret, at udviklingslandene alene i 2013 mistede 7,3 billioner kr. i ulovlige finansielle bevægelser til skattely som Panama. Målet helliger altså midlet – i dette tilfælde.

Man kan håbe, at regeringens anerkendelse af væsentligheden af lækkede data smitter af på andre sager. Både Socialdemokraterne og Venstre har i skiftende regeringsperioder nægtet at forholde sig konkret til Edward Snowdens afsløringer af NSA’s globale masseovervågning. 

Det var ellers Karsten Lauritzen, der som repræsentant for Folketingets Retsudvalg i 2013 rettede skarp kritik mod S-R-SF-regeringen for ikke at have foretaget sig noget »nævneværdigt«, siden NSA-affæren begyndte at rulle. En politisk strategi, Venstre dog selv har adopteret i sin regeringstid.

Så sent som 28. januar svarede justitsminister Søren Pind (V) følgende til Lisbeth Bech Poulsen (SF) i et samråd om de lækkede NSA-dokumenter:

»Det, fru Lisbeth Bech Poulsen kalder fakta, er leveret af en mand med asyl, i så vidt jeg husker Venezuela, Kina og Rusland. Jeg stifter ikke den mindste lid til den form for fakta.«

Karsten Lauritzen fortjener ros for at tage datalæk alvorligt, når det gælder vores skattepenge. Hans politiske mod er prisværdigt. 

Men det ville klæde regeringen og Socialdemokraterne også at tage whistleblowere alvorligt, når det gælder vores retssikkerhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvor skal sælger betale skat at sit honorar? :)

Der er mange måder at fremstille storsvinddelsagen på; forsvarsadvokaten siger at der ikke er nogle penge at komme efter, samt at det er staten som er forbryderen, og har lagt sag an i håb om at trække sagen ud, samt at pressen bliver træt af det og glemmer det hele. Hvis man har 150 milliarder gemt i skattely, kan man udsætte det i årevis, formentlig til det er forældet.

Hvis kilden er ægte, taler vi om storsvinddel på op til 150 milliarder, i det tilfælde er der intet "uskyldig indtil andet er bevist", beviserne er allerede tilvejebragt. Med udsigt til fængselsstraffe og store bøder oveni tilbagebetalingen af Danmarks historiens største tyveribeløb, forsøger forbryderne ny at forhale sagen, og der er rigeligt af advokater uden samfundssind, som ikke har skrubler over at tjene flere penge på svindlen.

Vi må ikke glemme at diverse regeringer bevidst har kørt Skat i grøften for at fjerne velfærden og skabe minimalstaten. Dette har haft forfærdelige konsekvenser for hundrede tusinder af mennesker i bunden af samfundet, som har fået fjernet en stor del af deres eksistensgrundlag. Hvis skatteministrene havde ageret i tide overfor skattely svinddlerne både i Panama sagen og i Luxemburg sagen havde nedskæringerne i bunden ikke været så store.

I Luxemburg sagen blev Skat også tilbudt at købe oplysninger men afslog, vi får at se om Skatteministeren nu tager boksehandskerne på og sparrer lidt med svindlerne, hvilket kun vil hærde dem, eller om han tager Jernnæven frem og skærer igennem retssagen, det er på høje tide, skattely koster for mange penge i velfærdsnedskæringer.

Det er i hele Danmarks interesse at få frem hvem de ansvarlige for Danmarks historiens næststørste svinddelsag er, vi taler om svindel for 150 milliarder kroner. Hvem er svindlerne, hvem er advokat medhjælperne, hvilke banker som deltager i svinddelen samt hvilke politikere som bevidst har gjort dette muligt.

Jeg siger Danmarks næststørste svinddelsag fordi jeg betragter de tilbagevendende "reformer" for det allerstørste tyveri i nyere tid. Hvor stort det samlede beløb som er fjernet fra bunden og givet til de rige de sidste 16 år vil jeg gerne høre lidt om.

Diverse regeringer har bevidst drevet Skat i knæ, Skat er nu ude af stand til at håndtere de almindelige opgaver, heraf de store skandaler bla. sagen om udbytteskat til svindel på 12,3 milliarder.Her er Skatteministeren Karsten Lauritzens virkelige tanke med Skat:

"Ikke behov for mere kontrol"

"Skatteminister Karsten Lauritzen (V) erkender, at Skat har problemer med at inddrive skatten. Men han mener ikke, at flere kontrolmedarbejdere er løsningen".

"Det er forældet og gammeldags at tro, at man alene løser Skats opgaver med at få den rigtige skat ind, ved at ansætte flere kontrollanter. Jeg tror, man kommer meget længere ved at uddanne borgere og virksomheder i at betale deres skat, siger han".

"Det er forældet og gammeldags at tro, at man alene løser Skats opgaver med at få den rigtige skat ind, ved at ansætte flere kontrollanter".

http://www.dr.dk/nyheder/penge/skat-medarbejdere-det-er-alt-nemt-virksom...

Diverse politikere har været villige værktøj til afmonteringen af Skat, erhvervslivet er en af hovedaktørerne/bagmændene og her er endnu en overskrift fra dr.dk om virksomhedernes svindlere:

"Skat-medarbejdere: Det er alt for nemt for virksomheder at snyde i skat"

"Skats egne tal viser, at de årligt kun kontrollerer tre procent af de virksomheder, der er i Danmark. Og ifølge Skats egen undersøgelse, den såkaldte Compliance Analyse, er der fejl i skatten hos over halvdelen af virksomhederne i 2012. Hver tiende virksomhed snyder ifølge undersøgelsen bevidst. Groft sagt kan virksomheder i et eller andet omfang afregne, angive og betale det, de har lyst til".

"Flere medarbejdere, som DR Fakta har talt med, mener, at der er en direkte sammenhæng mellem de mange nedskæringer i Skat og den manglende kontrol af virksomhederne".

"Da daværende skatteminister Kristian Jensen (V) i 2007 fremlagde den nye indsatsstrategi for Skat, var det med overskriften: Mindre kontrol, mere vejledning”.

https://www.dr.dk/nyheder/penge/skat-medarbejdere-det-er-alt-nemt-virkso...

Peter Beck-Lauritzen

Jeg tvivler på, at nogen, skatteborgere og virksomheder, er nået til det bevidsthedsniveau, der udløser forståelsen af at betale den lovmæssige skat. Naivt.
Hvad med at gøre skattebetalingen mere simpel, a la Canada! Tjener du tex. 200 t.kr. betaler du 20%. Tjener du 400 t.kr. betaler du 30% osv. Og hvad du bruger resten til, kan staten være ligeglad med og dermed kan skattevæsenet "slankes" til nuværende niveau. Og reglerne gælder også virksomheder. KISS: Keep It Simple, Stupid.

Peter Beck-Lauritzen

Jeg tvivler på, at nogen, skatteborgere og virksomheder, er nået til det bevidsthedsniveau, der udløser forståelsen af at betale den lovmæssige skat. Naivt.
Hvad med at gøre skattebetalingen mere simpel, a la Canada! Tjener du tex. 200 t.kr. betaler du 20%. Tjener du 400 t.kr. betaler du 30% osv. Og hvad du bruger resten til, kan staten være ligeglad med og dermed kan skattevæsenet "slankes" til nuværende niveau. Og reglerne gælder også virksomheder. KISS: Keep It Simple, Stupid.