Leder

Signalet fra Berlin

19. september 2016

Berlin blev i går den tiende tyske delstat, hvor det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland, AfD, strøg ind i delstatsparlamentet. Med et solidt tocifret resultat.

En bedrift i en ellers temmelig rød eller grøn tysk hovedstad, hvor ordet multi-kulti ikke er et smart begreb, men en del af hverdagen for de stadig flere berlinere.

Når AfD nu sidder med ved det politiske rundbord, er det så ikke endnu en succes for modstanderne af kansler Merkels flygtningepolitik? Jo. Og det giver hovedbrud, men ikke kun omkring flygtningene.

For det er fordelingskampen på bunden af det tyske samfund, der er det andet store spørgsmål. Selv om AfD-politikere ikke selv har gjort emnet til deres, har AfD-vælgere allerede gjort det, viser undersøgelser.

Journalister fra tv-stationen RBB var i sidste uge i indvandrerbydelene Kreuzberg og Neukölln for at tale med indvandrerne om netop de nyankomne flygtninge.

En vred indvandrerkvinde, der har boet 40 år i Tyskland, vil smide alle flygtninge ud og stemme på nynazisterne.

En anden kvinde talte om ikke at give flygtningene »vores job, vores lejligheder«.

En ung mand havde den mest almene bekymring: Hvordan overhovedet finde en lejlighed på et glohedt boligmarked?

AfD-retorikken er også slået an hos dem, der oplever, at fordelingskampen bliver hårdere. For den er blevet hårdere. Især når huslejerne hastigt stiger, mens lønnen har stået stille i årevis. Trods landets økonomiske fremgang mærker dem på bunden ikke meget til det, som resten af samfundet oplever.

En forskergruppe fra universitetet i Halle har undersøgt, hvordan økonomisk usikkerhed kobles til had eller angst over for udlændinge.

Derfra lyder, at større økonomisk usikkerhed får fremmedfrygten til at stige markant. Usikkerheden måles ikke ud fra, om man tjener meget eller lidt, men om hvordan man står over for andre, man kan sammenlignes med.

Her hjælper så hverken burkaforbud eller højere straffe for de flygtninge, der oftest bliver symbolet for forandringerne. At uligheden tager til, og at dem på bunden kobles fra fremgangen, er fakta. Om det er flygningenes skyld, er oftest en følelsessag, som AfD forstår at udnytte.

At ændre fordelingspolikken er dog en opgave for de tyske partier, der har magten. Forstår Merkel det, har hun i det mindste forstået, hvad protesten bag AfD egentlig går ud på. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu