Leder

Ud med dem!

Debat
27. september 2016

Inhabil. Det ord lyder skummelt.

Ordet kommer af latin, hvor det betyder uduelig eller uegnet.

Måske er det derfor, at mange har svært ved at indrømme, at de er inhabile – i ordets nutidige juridiske betydning: Nemlig, at de har en sådan privat interesse i en sag, at det kan rejse tvivl om deres evne til at anskue den nøgternt.

Beklageligvis florerer juridisk inhabilitet blandt beslutningstagere i det offentlige.

Skandaløst er, hvad denne avis i går kunne oplyse: Formanden for den rabiate landbrugsorganisation Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, deltog som bestyrelsesmedlem i den statslige Promillefonden for Landbrug, da denne bestyrelse bevilgede 1.525.000 kr. til et projekt, som Fuglede selv – som formand for sin landbrugsorganisation – havde underskrevet ansøgning om.

Projektet, som handelshøjskolen CBS fik videregivet pengene til at udføre, endte med at nå frem til, at danske miljøregler er »konkurrenceforvridende« for landbruget.

En konklusion, der ikke er ukær for landbrugsorganisationen med det misvisende navn.

Samtidig har DR kunnet afsløre, at tre regionsrådsformænd har været med til at sende hospitalskontrakter for i alt 3,6 milliarder kr. i udbud, som endte med at blive vundet af et konsortium, hvori deltager pensionsgiganten PKA, der havde de tre regionsformænd på lederposter.

Region Midts formand Bent Hansen (S) er stadig bestyrelsesformand i PKA, mens Region Sjællands Jens Stenbæk (V) og Region Syddanmarks Carl Holst (V) var PKA-bestyrelsesmedlemmer frem til 2015.

Ifølge juridiske eksperter var de tre regionsformænd soleklart inhabile, fordi PKA allerede havde erklæret sin interesse, da regionsformændene var med til at udforme de kontrakter, der blev sendt i udbud.

Hvor svært kan det være at følge de gældende regler for inhabilitet? Ifølge forvaltningsloven skal den politiker, der deltager i behandlingen af en sag, forinden gøre sine kolleger opmærksom på interessekonflikter, f.eks. hvis vedkommende »deltager i ledelsen af et selskab, der har særlig interesse i sagens udfald«.

Herefter afgør de andre, om der foreligger en inhabilitet, der afskærer den pågældende fra at have med sagen at gøre.

For Flemming Fuglede, Bent Hansen, Jens Stenbæk og Carl Holst burde meddelelsespligten have stået klart. Og for deres kolleger ligeledes den enkle handlepligt: Ud med dem! Måske er både de interessekonfliktramte og deres passive kolleger inhabile i ordets oprindelige betydning: Uduelige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Så er dr på banen igen. Velkommen tilbage! Der er noget at tage fat på. For det første bliver der nu strøet sand på: Det er ikke så slemt med MRSA, og det er ikke kun hos os. Det findes mange andre steder, bla, bla. Espen Lunde (det giftige landbrugs skytsengel) driver sit spil.
Ud med dem! God overskrift.

Og ikke bare en god overskrift - Et nødvendigt og ufravigeligt krav om lovmæssig lighed og integritet.
Har Information eller DR mon anmeldt det afslørede lovbrud til politiet ?

Niels-Simon Larsen

Frederik: Ja, der må være nogen, der har noget i klemme og anmelder dem, skulle man tro. Det bliver så nogle konkrete sager. Landbruget kan man ikke anmelde, lige meget hvor skadeligt, det er. De eneste, der kan straffe, er vælgerne.

Altså, der er tale om adskillige navngivne personer, der har været klart inhabile i sager om uddeling af offentlige midler.
Regler om habilitet er skabt for at forhindre korruption. Af denne årsag hænger nu betydelig mistanke om grov og systematisk korruption over samtlige involverede, inklusiv de medlemmer af udvalg og komiteer, der har accepteret kolleger som habile, trods åbenlyse interessekonflikter.
I hvilken udstrækning der er hold i mistanken, kan jeg naturligvis ikke sige.
Dette må belyses, hvilket er politiets opgave i Danmark.

Landbruget må vist siges allerede at lide tilstrækkeligt under den udbredte uduelighed og komplet fallerede moral blandt dens ledere og repræsentanter.

Michael Kongstad Nielsen

Inhabil betyder altså "uduelig eller uegnet".
Måske skulle man have medtaget H. C. Andersens anden diskvalificerende omstændighed ved folk, som ikke kunne se svindlernes vævekunst: "utilladelig dum".

Det er jo ikke kun i pengesager, den er gal - kampen om Flygtningenævnet, hvor det er lykkedes ministeriet, der handler som en part i sagen med stor lyt til ikke at meddele ophold, er i kraft af sin magt blevet dem, der godt må sidde der, mens Flygtningehjælpen, der alene yder et stykke arbejde for de flygtninge, der nu engang er her, går for at være inhabile og må vige sædet - men der er forskel på at pleje interesser og så at sidde inde med vital og nødvendig viden.