Svine-MRSA har i de seneste 10-12 år spredt sig med stor hast. Både på tværs af svinestaldene i intensive landbrugslande som Danmark og Holland. Og på tværs af landegrænserne i Europa.
Senest har avisen The Guardian fundet bakterien i tre pakker britisk produceret svinekød i to britiske supermarkeder. Fundet kan vise sig at være begyndelsen på et større problem for dansk landbrug.
De britiske fødevaremyndigheder har godt nok forsøgt at nedtone sundhedsrisikoen ved svine-MRSA for mennesker – den er ikke ret dødelig.
Men samtidig anbefaler myndighederne nu en MRSA-screening af importerede svin. Det kan være med til at afdække smittens omfang i Danmark, der er EU’s største eksportør af svin.
Det er ikke første gang, svine-MRSA dukker op i Storbritannien. Sidste år fandt The Guardian ni pakker kød, der bar på bakterien.
Men de var alle importeret fra andre lande – otte af pakkerne var fra Danmark. Denne gang er bakterien – for første gang – fundet i svinekød, der er produceret i Storbritannien.
De britiske svinebesætninger er tidligere blevet regnet for at være relativt fri for den resistente bakterie – selv om der reelt ikke findes noget overblik over spredningen af svine-MRSA.
Læs også: MRSA-svineri i Fødevarestyrelsen
Nu rejser fundet af MRSA i de britiske svin bekymring for, at bakterien er begyndt at sprede sig til de britiske svinebesætninger fra avlssvin, der er importeret fra lande som Danmark. Det er velkendt, at godt to tredjedele af de danske svinebesætninger er smittet med MRSA. Måske endnu flere.
I løbet af de seneste seks år har Danmark eksporteret flere end 3.000 avlssvin til Storbritannien. Flere af dem kan meget vel have medbragt den resistente bakterie, eftersom der ikke findes nogen systematisk kontrol af, om smittede svin fragter MRSA på tværs af landegrænser.
Herhjemme er spredningen af svine-MRSA løbet både landbruget og fødevaremyndighederne af hænde.
Der findes ingen løbende kontrol med spredningen i svinebesætningerne og ingen restriktioner på eksport af svin, der bærer på den resistente bakterie.
Som Fødevarestyrelsen tidligere har fortalt til Information, skyldes det angiveligt, at andre lande ikke bekymrer sig nok om spredningen til at indføre kontrol. Spørgsmålet er, hvor længe det kommer til at holde, efterhånden som sygdommen spreder sig til landbruget i andre lande.
En DR-dokumentar viste for nylig, at Fødevarestyrelsen og erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer har været med til at undertrykke viden om, hvordan spredningen af svine-MRSA bedst kunne bremses.
Det bidrog ifølge eksperter til, at bakterien fik frit løb og spredte sig til tusindvis af mennesker i løbet af få år.
I det hele taget har dansk landbrug bidraget til at mørklægge problemets omfang i en periode, hvor det rent faktisk var muligt at sætte ind over for spredningen.
I 2014 stævnede Landbrug & Fødevarer for eksempel den danske stat for at slippe for at offentliggøre navnene på de landbrug, hvor der var fundet svine-MRSA.
Organisationen har løbende forsøgt at reducere spredningen af MRSA til et spørgsmål om den enkelte landmands sundhed og økonomi frem for at påtage sig et samfundsmæssigt ansvar.
Den attitude kan blive udfordret, efterhånden som Storbritannien og andre lande bliver mere bevidste om spredningen. David Cameron førte som premierminister an i kampen for at sætte antibiotikaresistens på den globale dagsorden og advarede mod en ny »medicinsk middelalder«.
I Tyskland advarer læger mod den afslappede holdning over for MRSA, og i Sverige er de helt holdt op med at importere danske avlssvin af frygt for, at deres egne svin skal blive smittet.
I dag er svine-MRSA kun farlig for en lille gruppe af i forvejen svækkede mennesker. Men det kan forandre sig, efterhånden som bakterien muterer.
Ansvaret for at forhindre spredningen af resistente bakterier fra landbruget ligger flere steder. Både hos myndighederne i de enkelte lande og i EU, der må arbejde for mere kontrol med spredningen på tværs af landegrænser.
Og ikke mindst hos landbruget selv.
Hvis frygten for svine-MRSA spreder sig i de europæiske befolkninger, kan det få økonomiske konsekvenser for dansk landbrug. Og i landbruget er penge et af de stærkeste incitamenter til forandring.
Vores jord – vores mad
Danske landmænd er tynget af gæld og global konkurrence, og hver dag må en eller flere heltidsbedrifter dreje nøglen om.
Forbrugerne tager samtidig afstand fra de stedse større industrilandbrug og forlanger mere dyrevelfærd, mindre kemi og lokalt producerede fødevarer.
I en ny serie sætter Information i samarbejde med P4-regionerne i Danmarks Radio fokus på, om der er en anden vej for dansk landbrug.
Seneste artikler
Tænk, hvis landbruget har en fremtid
21. oktober 2016Meget går den gale vej for de hårdt trængte danske landmænd, som skildret i Informations serie ’Vores jord – vores mad’. Men der eksisterer mange muligheder for at bane vej for omstilling til et mere robust og bæredygtigt landbrug i ny nærkontakt med forbrugerne. Tænk hvis vi greb dem’Ikke så afgørende, om landbrugs-produktionen består, og landmanden forgår’
18. oktober 2016Eksporten er afgørende for, om der kan skabes liv og beskæftigelse i landdistrikterne, uanset at antallet af bedrifter bliver ved at falde hastigt, mener miljø- og fødevareministerenHvis jeg er inhabil, er vi alle inhabile for Vorherre
13. oktober 2016Information krænker god presseskik med sine historier om, at jeg var inhabil og korrupt i forbindelse med, at jeg i Promilleafgiftsfonden for Landbrug deltog i behandlingen af en ansøgning, jeg selv havde forfattet
"Fem danskere er således døde, efter at de blev smittet med MRSA CC398."
Fra link:
"Svine-MRSA i Danmark.
Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus er en gruppe af stafylokokbakterier, som er resistente over for flere typer af antibiotika, herunder methicillin. Betegnelsen svine-MRSA henviser til en bestemt variant, CC398, som trives i svinestaldene.
En undersøgelse viste sidste år, at 68 pct. af de danske besætninger med slagtesvin er ramt af MRSA, mens det gælder 63 pct. af avlsbesætningerne.
Ifølge Statens Serum Institut blev 1.273 danskere sidste år diagnosticeret som bærere af bakterien, næsten en fordobling i forhold til 2013. Læger anslår, at det kun er toppen af isbjerget, og at op mod 12.000 danskere kan være raske smittebærere af bakterien.
MRSA CC398 er ingen trussel for raske mennesker, men folk, der i forvejen er svækkede, kan dø af infektionen. Fem danskere er således døde, efter at de blev smittet med MRSA CC398."
Link: http://ing.dk/artikel/hoejesteret-landbrug-med-mrsa-skal-udleveres-181727
Fra link:
"Her findes de MRSA-svin, der kan true din sundhed"
MRSA-epidemien på landets svinefarme er eksploderet. Folk og lokalpolitikere kræver med stigende styrke ren besked om smittefaren. Men hvor ligger de svinefabrikker, man bør holde sig fra? Det kan vi nu få det første svar på.
Hidtil har Fødevareministeret våget nidkært over adresserne, og i mere end to år har ministeriet afvist at dele sin viden om de inficerede svinefabrikker med danskerne. Til trods for påbud fra ombudsmand Jørgen Steen Sørensen har ministeriet stadig ikke offentliggjort sine lister over MRSA-inficerede landbrugsvirksomheder.
Imidlertid er det nu lykkedes at fravriste Fødevarestyrelsen en liste med 137 adresser på svinefarme, der med stor sandsynlighed rummer svineMRSA-bakterier.
Link: http://www.ir-d.dk/her-findes-de-mrsa-svin-der-kan-true-din-sundhed/
"Flere smittet med sjælden MRSA bakterie på fødegang."
"Men har man født inden for den seneste måneds tid, skal man være ekstra opmærksom. For der er potentielt en mulighed for, at de kan være smittede. Især skal kvinderne være opmærksomme på infektioner i brystet. Hos de fire ramte kvinder har man her fundet begyndende byldedannelse."
Link: http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sygdom/ECE3198189/flere...
Landbruget i et fordækt spil med dårlige ods
Snart synes landbrugssektoren og deres venners forsøg på at dække over sektorens alvorlige problemer. Når de lande', som p.t. køber de dansker svin, erkender "den danske syge", så er der formentlig stor risiko for, at importen ophører. Forbrugerne vil på et tidspunkt sige fra og konkurrende svinebønder i udlandet vil måske udnytte svineriet til at markedsføre sig selv.
Det er mærkværdigt, at landbruget har troet, at alt kunne fejes ind under gulvtæppet. Måske har den lille magtfulde sektor kunne undertrykke åbenheden i en periode, men på længere sigt er sandheden for påtrængende. Og med væsentlig større konsekvenser.
Vi kan kun være taknemmelige over, at landbruget betyder stadig mindre for vores nationale økonomi. Værre er det for vores banksystem og dermed i sidste ende skatteyderne, hvor regningen for det samlede svineri skal betales.
De danske svin er sunde, de strutter af penicillin
Historien om det danske svineri og herunder medicinering går langt tilbage til 1970'erne, se evt. om landbrugets tabte magtkamp med Mikael Witte om ytringsfriheden på nedenstående link:
http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=2372&PID=10482&NewsID=1891
I 2014 skrev jeg følgende kommentar i Informations artikel på:
https://www.information.dk/indland/2014/09/professor-intensiv-svineprodu...
Svineri i landbruget
Når man erkender det store svigt som myndigheder, politikere og såkaldte svineproducenter står bag, må man desværre konstatere, ordet "svineri" er mere velvalgt end nogensinde.
Har dette tilsyneladende vanvid ingen ende? Hvorfor skal vi acceptere, at 30 millioner tvangsmedicinerede svin om året skal belaste vores landbrugsjord, byjord, vandløb, havområder og generelle sundhedstilstand samtidig med, at mulighederne for at behandle mennesker med antibiotika indskrænkes?
Argumentet om at det styrker den danske økonomi er bare ikke godt nok. Samtidig er snart al fødevarebearbejdning flyttet til udlandet med et markant tab af arbejdspladser og de hårdt prøvede slagtesvin må ud på en lang rejse, før deres liv ender på middagsbordene.
Personligt føler jeg et stadigt stigende ubehag, når jeg præsenteres for svinekød. Desværre indgår svinekød i vidt omfang i kantinemad og desværre er svinekød blevet et danskhedssymbol i religionsopgøret mellem muslimer og kristne. Hvem husker ikke kampen om frikadeller og flæskesteg.
Velbekomme!
PS: Kunstneren Mikael Witte tog fat på det begyndende skråplan i landbruget allerede i 1970’erne med sin berømte plakat "Danske svin er sunde, de strutter af penicillin". Se evt. http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=2372&PID=10482&NewsID=1891 . Her fortælles historien om vores ret til at ytre os om landbrugets store kræfter, som er samlet på Axeltorv.
Mikael Wittes ytringsfrihed blev anfægtet af landbrugets organisation og blev endeligt afgjort i Højesteret i 1980.
Slut med at spise svinekød.
Man kan indvende, at der er produkter fra svin overalt. Ja, muligvis, men hvis Landbrug og Fødevarer får den begmand, at salget går betragteligt ned, må de reagere. Vi skal bare spise flere grøntsager, det er løsningen.
Niels-Simon Larsen
Nu kan jeg personlig godt lide flæskesteg, så jer foreslå en mærkningsordning, for norsk svinekød er frit for den livsfarlige antibiotikaresistent MASR CC398 bakterie, som 70% af alt dansk svinekød er inficeret med.
Den livsfarlige LA-MRSA CC398 LA-MRSA (for livestock-associated), skal naturligvis udryddes og det kan godt lade sig gøre, det er politisk understøttede kortsigtede privat
økonomiske interesser, der vejer tungere end danskernes helbred.
Fra link:
Vellykket strategi mot MRSA hos norske svin.
"Norge er alene om å velge en «search and destroy»-strategi overfor svinebesetninger hvor antibiotikaresistente bakterier blir påvist."
See more at: http://www.vetinst.no/nyheter/vellykket-strategi-mot-mrsa-hos-norske-svi...
Ironisk nok er udbredelsen af resistente bakterier noget af det bedste vi kan håbe på.
Undtaget en samlet ansvarlig indsats for akut begrænsning i antallet forbrugende og hærgende mennesker, hvilket er nærmest utopisk, er naturlige befolkningsbegrænsende mekanismer som bakterier, vira, cancer mv, vores eneste realistiske chance for overlevelse.
CC398 og lignende stammer er langt fra dødelige nok til at have den gavnlige effekt. Men netop grundet den relative ufarlighed, kan den spredes over det meste af verden uden store problemer, hvorefter vi kan håbe på en mutation der samtidig gør den dødelig og for majoriteten af befolkningen og umulig at behandle.
Tænk at vi har bragt os selv i en situation hvor ovenstående må opfattes som et positivt scenarie.
Hermed en opfordring til alle I svin derude - spis gris ! For menneskeheden !
@ Philip B. Johnsen: Danske svineproducenter er i forvejen fortrolige med at håndtere smitsomme lunge- og tarmsygdomme vha. det såkaldte SPF-system (fri for bestemte infektioner): Tøm staldene, rengør og desinficer, indsæt smittefri svin og beskyt mod smitte fra smittebærende svin og mennesker.
Det samme kan problemfrit gøres med de resistente MRSA-stafylokokker.
Nødvendige tiltag:
1. Undersøg besætningerne
2. Beskyt og deklarer de smittefri.
3. Markedsfør MRSA-frit svinekød
De økologiske svinehold er formentlig de mindst smittede og har en tendens til at rense sig.
Ufatteligt at de ikke griber chancen :-)