Leder

Lars Løkkes åbningstale var talen til Mor Danmark

Debat
5. oktober 2016

Beroligende. Sådan må man betegne den åbningsredegørelse, som statsministeren i går gav det nysamlede folketing.

Noget så fortrøstningsfuldt som Lars Løkkes mor dukkede op allerede i talens fjerde linje, og hun blev der ganske længe. »Hun var den klogeste, jeg har kendt,« erklærede Løkke, som fremdrog sin mor som eksempel på den fortid, hvor kvinder ikke fik en uddannelse.

Siden dukkede Lars Løkkes far op som eksempel på en patient med en kræftlidelse, der med regeringens planer forhåbentlig vil have en længere overlevelsestid.

Til sidst dukkede Lars Løkkes morfar op – som en fremsynet socialdemokrat, der ville »gøre gode tider bedre«.

Svært at forestille sig statsministre som Thorvald Stauning (S) eller Poul Hartling (V) holde åbningstaler med påberåbelse af deres familie. Men familieriet er en amerikanisme, der har vundet indpas.

Et af de mest skeptiske ansigter under Løkkes tale var finansminister Claus Hjort Frederiksens, hvorimod udenrigsminister Kristian Jensen døsede hen, som sad han i kongefamiliens loge.

Løkkes tale var talen til mor – Mor Danmark – om, at alt går godt under hans ledelse og kan gå endnu bedre, hvis partierne slutter op om regeringens ’helhedsplan 2025’.

At regeringens støttepartier er vildt splittet og den selv i livsfare, søgte talen at dysse ned som en ubekvem familiehemmelighed.

Gætterier er gået på, at hvis regeringen nu kommer med noget så farligt som et boligskatteudspil, er det tegn på, at den alligevel tror på sin overlevelse. Den antagelse dementerede Lars Løkke i talens mest foruroligende del.

Den bestod i et skamløst fedteri for boligejerne. Efter Løkkes ordvalg skulle man tro, at boligejerne i årtier har været den utryggeste del af befolkningen.

Men nu – med regeringens udspil – kan de forblive aldeles trygge hen mod tidernes aften: »Ingen nuværende boligejer vil betale mere og mange mindre,« forsikrede Løkke i noget, der lød som et oplæg til valgkamp.

Fedteriet for dem, der har, lover ikke godt for den vigtigste økonomiske opgave: En indsats mod den stigende ulighed, der kan trække vores – hidtil så trygge – samfund fra hinanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Liliane Murray

Ja, nu er boligejerne jo en stor gruppe af vælgere, som regeringen måske håber at kunne forblænde med en lille gulerod. Det er så gennemsigtigt som det kan blive, men desværre vælgerne tænker ofte ikke ret langt, eller i kontekst, det eneste de ser er ofte, et par tusinde kroner mere på bankkontoen om året, og så Løkken jo gjort!

Nette Skov, Tina Sommer, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Finn Lindberg, Janus Agerbo og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Når fakta og empirien ikke understøtter topskattelettelser, påberåber Lars Løkke sig åbenbart familieanekdoter, for i stedet at forsøge sig med en narrativ fremstilling henvendt til de potientielle rygvendte vælgere følelser og pengepung ikke mindst.

Altså - helt ærligt, hvem fanden køber det talbedrag i femte potens som 2025-planen i virkeligheden er og som bruges som legitimation for, at forgylde den rigeste del af befolkningen med lettelser af top- og boligskatten? Det er jo efterhånden alt, hvad dansk politik handler om: En ikke-eksisterende fremtidig situation bestående af vilkårlige cifre (sic).
Hvad med at tage udgangspunkt i de nutidige politiske udfordringer - for der er nok af dem - og droppe julelegene som kun medvirker til at højne politikerleden!?

Den rendyrkede klientialisme er forhåbentlig Lars Løkkes sidste desperate åndedrag som statsminister, for magen til taburetsugende og ideforladt opportunist har dette land aldrig set og udfordringerne fordrer en statsmand (K) af anderledes reciprok støbning.

Nette Skov, Tina Sommer, Flemming Berger, Søren Johannesen, Flemming S. Andersen, Kurt Nielsen, Bjarne Andersen, Britt Jadesø, Anne Eriksen, Finn Lindberg og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

Hørt,hørt,- eller rettere særdeles godt udråbt !!
.....sagt af en boligejer !

Igen, blå blok kan ikke klare sig på argumenter. Nu griber de til klam og klæbrig bestikkelse af boligejeres laveste instinkter - Hvad koster en boligejers stemme mon? Ja, det fik svindler regeringen jo indsigt i, da dette segment kortvarigt protesterede mod totalkredits forhøjelse af bidrags ydelsen i sommers.

Den-Lille-Svindler bruger hele sit manipulerende repetoar til at vippe meningsmålingerne over til sin fordel i tilfælde af et valg. Det manipulerende og svindelen ligger i, at Den-Lille-Svindler på ingen måde fortæller sin hensigt med den samlede førte politik.

...For så ville den del af blå bloks vælgere, som er godt i gang med at save den gren over de sidder på, løbe skrigende bort.

Erik Jensen , Søren Johannesen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Så Løkkes familie var altså hæderlige mennesker?....
Måske regner han med, at oppositionen (er der én?) kommer til og redder stumperne af den næste boligboble. Alle de groteske krumspring i forhold til natur og landbrug, forurening skal vel også oprettes, det bliver dyrt!

Nette Skov, Flemming S. Andersen, Bjarne Tingkær, Kurt Nielsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

"overlevelsestid" er til syneladende det eneste som betyder noget som helst for svindler regeringen. Frem for kvalitetstid.

...Kvantitet frem for kvalitet er svindler regeringens etikette og fremtids visioner - På sigt en sikker taber vej for et samfund vis eneste ressource er mennesker.

Min boligskat har i øvrigt stort set været nærmest uændret lige så længe jeg kan huske her i udkants Danmark. Der hvor boligskatten er steget er i de områder, hvor boligpriserne er eksploderet med enorme skatte frie gevinster for mange af disse bolig ejere til følge. Det vil primært sige hovedstandsområdet og andre større byer som Aarhus og Odense.

...For en del bolig ejere i disse områder gælder sikkert, at de ikke ville have råd til at købe deres egen bolig i dag.

Flemming Berger, Flemming S. Andersen, Bjarne Tingkær, Kurt Nielsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Det er et reelt problem, at Ejendomsvurderingerne fluktuerer som Kong Volmers.

Enhver, der interesserer sig for emnet, kan uden problemer på samme vej finde 100% ens ejendomme vurderet forskelligt. Så det er en bunden opgave, at finde frem til et retfærdigt system for ejendomsvurderingerne.

Det er stort set uden mening særskilt at vurdere grundværdien af en bebygget grund i et udbygget område. Det er rigeligt svært at vurdere værdien af den samlede ejendom.

Da kommunerne indkasserer ejendomsskatterne, grundskylden, som beregnes af grundværdien og staten ejendomsværdiskatten, som beregnes af den samlede ejendomsværdi, er der lagt op til et drabeligt slagsmål mellem kommunerne og Staten.
Yderligere vanskeliggøres situationen af, at kommunerne påligner forskellig grundskyldspromille, mellem 16 og 34 promille.

Ikke desto mindre - det er en bunden opgave, som Mette Frederiksen vel også gerne vil have ryddet af vejen, så forhåbentlig kan det lykkes i dette efterår.

Denne boligejer med villa, vovse og to Volvoer kan se hvordan folk drukner hele vejen omkring mig.
Nedslidte familiemedlemmer, nedslidte venner, teknisk insolvente i huse ingen vil have.

Men i stedet rammes de på indkomstsiden og får nu på boligsiden. Desværre ikke nok til at man kan gennemskue, at vi bliver fodret med vores egen hale.

Lolland og Falster ramte igen-igen bundintervallet her i sidste uge med flest mennesker, der bliver ramt af det nye kontanthjælpsloft.

Måske man skulle indføre en tvungen bolig for MF'ere i de områder, der ligger i bunden på de socioøkonomiske punkter?! Her ligger Lolland nr.5 på alle fem områder og det bliver kun værre nu.

Poul Sørensen

"Mænd er, hvad deres mødre gjorde dem." Emerson
- Tænk at Løkke vil give sin mor en sådan sviner og så for åben skærm.

Erik Jensen , Søren Johannesen, Tino Rozzo, Kurt Nielsen, Jens Wolff og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Skamløst fedteri for vælgerene.

Ja, nøje sammensat fedteri for de vælgere, som Løkke håber vil holde ham på taburetten. Hvor gennemskueligt...
Samt aftaler med Samuelsen under bordet, virkelig smart?

Niels Nielsen, Nette Skov og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Tænk lige engang over dette, først foreslår de skattelettelser til de rige, herefter at vi skal privatisere vores forsyningsvirksomheder og nu slipper vi alle(husejere) med lavere skat på vores boliger... rent ind hos alle med følelsen at betale for meget til det offentlige..
Jeg tænker umiddelbart hvor skal pengene komme fra.. og vi ved jo at det kommer bagefter, og jeg vil gerne love at når det hele er gennemført vil vi opleve at vi har nøjagtig det samme til os selv som før..
Så hvad drejer manøvren sig så om.. det langsigtede politiske mål er at afskaffe velfærdsstaten og det vil med garanti ske indenfor en rimelig kort tidshorisont.
Og så selvfølgelig at beholde magten så længe det er muligt at gennemføre den afvikling.
Mon danskerne vågner før det er for sent..
Jeg må sige jeg er ikke optimist hvad det angår..

Nette Skov, June Pedersen, Steffen Gliese, Rasmus Knus, Flemming Berger, Flemming S. Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Ja, det virker jo unægteligt, som han lefler for at få toppen af EL som støtter, altså ikke ELs vælgere, men det er jo også unødvendigt.

Søren Johannesen

Det er interessant at betragte hvilke midler regeringen bruger til at kommunikere med de forskellige grupper i befolkningen. Det afslører både dens frygt og arrogance.

Hierarkiet er således: Fysisk magt og tvang er nederst, så følger mental/logisk resonering, efterfulgt af følelsesmæssige argumenter for til sidst at slutte med spirituelle overbevisninger. Spirituelle overbevisninger som, at alle mennesker er skabt lige om med lige rettigheder findes øjensynligt ikke i dansk politik.

Stort set alle regeringens planer holder ikke til en logisk gennemgang, hvorfor de, regeringen, må benytte en af de to andre tilbageværende midler, tvang eller patos.

Tvang bruges overfor de minoriteter som regeringen ikke frygter kan eller vil gøre oprør. Grupper som ganske enkelt er for små, svage eller splittede til at gøre modstand.

Følelsesmæssige argumenter bruges overfor større grupper som ikke ville kunne tvinges og derfor udgør en reel trussel ifht. regeringens overlevelse. Og jo mere frygt man kan pumpe ind i denne gruppe, jo mere effektiv er de følelsesmæssige argumenter.

Så "boligejerne" (i dette tilfælde) skal overbevises med følelser og bestikkes med egne penge. Er det ved at være tydeligt for os alle at vi kigger det forkerte sted efter løsninger på vore problemer?

Politikerne vil hyldes som helte, ved at dele vores alle sammens 1000 mia. årlige bidrag ud til dem, som de mener vil hylde dem som helte. Jeg tilbringer heller 1000 år i selskab med en ærlig skurk end et minut med en løgnagtig heltetype!

Nette Skov, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Det vil klæde Lars Løkke at udskrive valg NU !!