Leder

Orbáns nederlag

Debat
4. oktober 2016

Den ungarske premierminister Victor Orbán udfordrer det liberale Europa.

Han siger, at han forsvarer nationalstaten imod Bruxelles, det kristne Europa over for muslimsk indvandring, og folkestyret over for menneskerettighederne.

Det er en tendens, vi genkender over hele Europa, som Orbán har gjort til en ideologisk kamp.

Han sætter ord på opgøret med det liberale demokrati, hvor minoriteter bliver beskyttet af rettigheder mod flertallets vilje, og hvor domstole kan begrænse parlamenternes magt.

Læs også: Ungarns vej i Europa

Orbán siger det højt og stolt, men andre lande følger Ungarn hen imod det såkaldt ’illiberale demokrati’, hvor ledere med folkelig opbakning kræver mere magt til parlamentet og mindre magt til de instanser, som kontrollerer flertallet.

Lande som Polen, Slovakiet, Tjekkiet og Kroatien bevæger sig mere eller mindre i samme retning.

Selv har Orbán henvist til, at lande som Tyrkiet og Rusland klarer sig godt, selv om de ikke er liberale demokratier. Han er ikke modstander af EU, men han ønsker at bevæge unionen et andet sted hen. Og han vil gerne stå som bevægelsens leder. 

Søndag afholdt Orbán en folkeafstemning i Ungarn, som var designet til at mobilisere borgerne for hans sag og vise verden, at han har folkelig opbakning til sit store projekt.

Folket skulle tilslutte sig sagen, og Europa skulle se, hvor stor opbakning han har.

Han havde givet sit folk det nemmeste fjendebillede i Europa og den letteste sag at sige ja til: Ville de stemme for, at ungarerne bestemmer i Ungarn, og imod, at EU skulle have magt til at flytte flygtninge ind i landet?

Læs også: EU’s store problem er, at Orbán allerede har vundet

Spørgsmålet var formuleret skamløst favorabelt for Orbán, og hans kampagne havde karakter af regeringspropaganda for hans sag. 

Men det blev et nederlag for Orbán: For det lykkedes ikke at mobilisere halvdelen af de stemmeberettigede til at deltage i folkeafstemningen, så resultatet er ikke gyldigt. Oppositionen havde vel at mærke ikke agiteret for et nej, men at ungarerne skulle boykotte folkeafstemningen. 

Selv hævdede Orbàn, at det var en sejr, fordi 98 pct. stemte efter hans anbefaling.

Men det ændrer ikke ved, at kun 43 pct. fandt det umagen værd at møde frem og stemme.

Folkeafstemningen viser, at Orbán ikke regerer på et politisk projekt, som begejstrer befolkningen til deltagelse. Flertallet er med ham, men det er et flertal i et mindretal.

Den blev ikke den ventede magtdemonstration for Orbán, men en afsløring af, at han leder på politisk afmagt og desillusion. 

Læs også: Oppositionen: Ungarns folkeafstemning handler om frygt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når man betænker at kun 28,97 % stemte ved sidste valg til Europa-Parlamentet i Ungarn og kun 42,61 % i hele EU (i Belgien er der stemmepligt), kunne det være interessant at få Lykkebergs analyse af dette resultat.