Leder

Presset i psykiatrien

Debat
24. oktober 2016

Hvordan er det kommet så vidt, at psykologer må stille diagnoser på psykisk syge børn, de aldrig har mødt?

Hvordan kan det være, at forældre i hobetal kan berette om en psykiatri, hvor personalet ikke lytter? Hvor der fejldiagnosticeres og udskrives kraftig antipsykotisk medicin på baggrund af en telefonsamtale?

Og hvorfor krævede det, at 50 modige, yngre læger og psykologer turde stå frem og fortælle om deres dagligdag, før politikerne tog presset i børne- og ungepsykiatrien alvorligt?

Det er nogle af de spørgsmål, alle håber at blive klogere på, når Folketingets sundheds- og ældreudvalg i dag mødes til åbent samråd. Det er klokken 17 og må forventes at blive fulgt tæt af både personale og pårørende.

Selv om de står på hver deres side i systemet, har de to grupper nemlig en del til fælles: De ser børnene, der ikke får den rette hjælp. Begge grupper sygemeldes og mister deres arbejde, fordi de underlægges urimelige krav i dagligdagen. Og de kæmper for retten til ordentlig behandling af psykisk syge børn og unge i dagens Danmark.

Forunderligt er det, at ingen så meget som forsøger at forsvare tingenes tilstand. Det har været en af de mere bemærkelsesværdige erkendelser i Informations artikelserie ’Presset i psykiatrien’. Alle – politikere, ledere og andre ansvarlige – lægger sig fladt ned.

’Ja, vilkårene er for dårlige. Nej, vi må ikke bare lade stå til. Ja, det er synd for børnene.’

Sådan lyder det stort set samstemmigt. Enkelte har været kede af, at Information ikke har fokuseret på de mange positive behandlingsforløb, der trods alt også er i børne- og ungepsykiatrien. Men ellers er det en ren tilståelsessag: Ja, arbejds- og patientvilkårene er blevet uholdbare!

Derfor må og skal dagens samråd også give svar på, hvordan politikerne vil reagere på to svære problemstillinger: pengene og ledelsesfilosofien. Hvad angår pengene, har sundheds- og ældreminister Sophie Løhdes (V) foreløbige reaktion været at spørge regionerne: Hvor er de blevet af?

I 2014 besluttede Folketinget at tilføre 2,2 milliarder kroner til psykiatrien over fire år. De skulle også styrke børne- og ungepsykiatrien.

Foreløbig er debatten om pengene forløbet som det sædvanlige spil sorteper, hvor Folketinget og Danske Regioner kaster ansvaret frem og tilbage, indtil alle i offentligheden er så rundtossede, at de holder op med at interessere sig for emnet.

Regionsformand Bent Hansen har dog et godt argument, som ministeren endnu ikke har fundet et modsvar på. Nemlig at Børne- og ungepsykiatrien i dag behandler 20.000 flere patienter end for bare to år siden. Og når store dele af de 2,2 mia. kr. er øremærket nye bygninger, kompetenceudvikling og de voksne patienter, er der ikke mange krummer tilbage til psykiatriens unger.

Kernen i opråbet fra de 50 yngre læger og psykologer handlede dog ikke om penge, men om ledelsesfilosofien i børne- og ungepsykiatrien. Ydelsesstyring lægger et urimeligt pres på de ansatte. Det samme gør udredningsgarantien, der tilsiger, at børn skal have stillet en diagnose inden for 30 dage.

»Styringsformen giver hverken fagligt eller menneskeligt mening,« lød kritikken fra de 50, der følte sig som arbejdere på en bilfabrik. »Kvaliteten af bilen forholder man sig ikke til – bare det er gået hurtigt«.

De efterspørger mindre kvantitativ måling – ’hvor mange patienter har du set i dag?’ – til fordel for mere kvalitativ styring – Hvor god er effekten af behandlingen, vi giver patienterne?’

Den slags opsøgende analyse eksisterer der forsvindende lidt af i den danske psykiatri, hvilket nok hænger sammen med, at det er både dyrt og besværligt at måle.

Udredningsgarantien har været et hjertebarn for både Socialdemokratiet og Venstre i deres skiftende regeringsperioder. Det bliver interessant at se, om partierne er klar til at genoverveje garantien, hvis sympatiske begrundelse var at sidestille de psykiatriske patienter med de somatiske.

Det er svært at være uenig i, at brækkede ben og knækkede sjæle skal have lige god – og lige hurtig – behandling. I praksis må det dog nu være åbenbart for enhver, at autisme ikke (altid) er så ligetil at diagnosticere som diabetes.

Uanset hvad Folketinget beslutter sig for; om det vil løsne op for udredningsgarantien, gentænke styringsformen eller åbne for pengeposen, er én ting sikkert op til dagens samråd. Der må handles.

For presset i børne- og ungepsykiatrien er uholdbart, usundt og uansvarligt. Det er alle enige om.

Serie

Presset i børnepsykiatrien

I et fælles opråb har 50 yngre læger og psykologer advaret om, at børne- og ungdomspsykiatrien er blevet samlebåndsarbejde. Kravet om hurtige udredninger går ud over kvaliteten, og det risikerer at skade børnene.

Forældrene føler sig ikke hørt af fagpersonalet, som i stigende grad giver børnene medicin, fordi der ikke er råd til terapi. Ingen undersøger, om det virker.

I denne serie sætter Information fokus på vilkårene i børne- og ungdomspsykiatrien.

Seneste artikler

 • Slået tilbage til start

  18. november 2016
  Psykisk sygdom er besværligt, langvarigt og i nogle tilfælde kronisk. Derfor vil der altid være genindlæggelser i psykiatrien, men når andelen af genindlæggelser stiger så meget, som det er sket i børne- og ungdomspsykiatrien, er der noget galt
 • Regionsformand: Forkert styring af psykiatrien fører til genindlæggelser

  17. november 2016
  Et stigende antal genindlæggelser behøver ikke være udtryk for dårligere behandling, mener leder i børne- og ungepsykiatrien. Men tallet skal ned, lyder det fra Danske Regioner, der ser det stigende antal genindlæggelser som et tegn på, at styringen af psykiatrien ikke er begavet nok
 • Flere børn og unge bliver genindlagt i psykiatrien

  17. november 2016
  Siden 2009 er andelen af genindlæggelser i børne- og ungepsykiatrien fordoblet. Udviklingen risikerer at gøre børnene mere syge, mener både SIND og Bedre Psykiatri. Danske Regioner ser med alvor på det stigende antal genindlæggelser
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Sterling

Lægerne og psykologerne tjener stort på nedskæringerne, men de medvirker til at save den gren over som de sidder på, medmindre de gør effektivt oprør, de fleste andre sociale institutioner er allerede mere end halverede.

Omfordelingen fra fattig til rig gavner husejerne, de højtlønnede, virksomhedsejerne og aktionærene som holder Århundredes Fest, der er indtil videre overført mere end 1000 milliarder til de rige, Skat er sparet ihjel, man pisker arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere til at tage jobs som ikke er der, da mere end halvdelen af erhvervslivets penge går til aktieopkøb i udlandet, og derved til skattely, i stedet for til jobskabelse.

Vi oplever er et voldeligt angreb på underklassen, alt vil de tage fra lavindkomstlagene, de unge, kulturen, miljøet og den offentlige sektor, de kaster sig over se syge og de svage, man saboterer bevidst ideologiskt de sociale institutioner for at fremme privatiseringer, men derved ødelægger man fundamentet under Danmark nemlig det danske velfærdssystem.