Leder

Rajoy repræsenterer det svageste kompromis

Debat
25. oktober 2016

10 måneder efter det politiske systemskifte i Spanien ser landet nu omsider ud til at få en ny regering, som især bliver et udtryk for de europæiske socialdemokratiers krise.

Det topartisystem, som har kendetegnet spansk politik siden overgangen til demokrati, blev aflivet ved valget i december 2015. Men først 10 måneder senere barsler det nye system med en regering. Søndag besluttede ledelsen i PSOE, at socialistpartiet skal undlade at stemme, når den fungerende premierminister Mariano Rajoy fra det konservative parti PP næste gang fremlægger et regeringsprogram i parlamentet.

Dermed forhindrer PSOE, at spanierne skal til valg for tredje gang på blot et år, og baner vejen for, at Rajoy i løbet af denne uge kan danne en mindretalsregering. Rajoy kommer sandsynligvis til at regere på det svageste mandat i Spaniens nyere historie. PP er stadig landets største parti, men har tabt næsten seks mio. stemmer i forhold til valget i 2011.

Det skyldes især, at partiet er blevet involveret i en lang række korruptionssager. Men på grund af de to nye partier, Podemos og Ciudadanos, får vælgernes dom over det postfrankistiske parti altså begrænset politisk betydning. Ved at give Rajoy sin stiltiende accept medvirker PSOE de facto til at skabe den brede koalition mellem højre og venstre, der under eurokrisen også har tjent som en redningsplanke for trængte politiske eliter i Italien, Grækenland og Tyskland.

Den stedfortrædende leder for PSOE, Javier Fernández, betegner beslutningen som »det mindste af to onder«. I tilfælde af endnu et valg ville socialisterne da også risikere at skulle betale den højeste pris. De frugtesløse regeringsforhandlinger har blottet en dyb splittelse i partiet og medført, at formanden Pedro Sánchez blev væltet.

Samtidig viser situationen, at PSOE oplever nøjagtig den samme identitetskrise som socialdemokratiske partier overalt i EU: De har opgivet at repræsentere ideen om en alternativ samfundsmodel og fremstår således efterhånden som magtpartier på helt samme måde som centrumhøjrepartierne. Rollen som alternativ overlader PSOE nu til Podemos. Dermed er overgangsperioden i spansk politik næppe heller slut. Rajoy-regeringens overlevelse kommer nemlig i høj grad også til at afhænge af, hvordan ledelsen i PSOE håndterer den stigende utilfredshed i partiets bagland.

Det nye politiske landskab i Spanien kræver, at partierne kan indgå kompromisser. Hvis Podemos fra starten havde formået det, var det ikke endt med et så lunkent og utilfredsstillende kompromis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her