Leder

Rigspolitiet og PET burde lære af Ringenes Herre, når de køber overvågningssystem

Debat
31. oktober 2016

Det er på alle måder et interessant firma, PET og Rigspolitiet har valgt til at levere deres nye it-platform.

Amerikanske Palantir Technologies er blandt Silicon Valleys mest værdifulde selskaber og har i flere tilfælde de seneste år fortrængt de mere traditionelle sikkerheds- og militærfirmaer, når det kommer til levering af datasystemer til politi, efterretningstjenester og militær.

Blandt kunderne er NSA, FBI og CIA – sidstnævnte var med helt fra starten, da de investerede i selskabet via tjenestens venturekapitalfond. Navnet Palantir stammer fra Tolkiens Ringenes Herre-univers, hvor sten af mørk krystal gør en i stand til at se ud i fjerne egne af verden. Firmaets hovedkvarter kalder de Herredet – efter hobbitternes hjemegn.  

De mange millioner til det danske overvågningssystem, som Palantir nu skal levere, blev bevilliget kort efter angrebet på Krudttønden.

For Rigspolitiet og PET står med de samme udfordringer som alle andre lignende tjenester: Der findes gigantiske datamængder i både interne systemer og på internettet med værdifulde spor, men hvordan finder man orden i det kaos og ser de sammenhænge og fremtidige potentielle trusler, som det menneskelige øje ikke kan opfange?

For PET og Rigspolitiet er svaret »en fælles analyseplatform og it-værktøjer til at afdække truende eller mistænkelig adfærd på bl.a. sociale medier som f.eks. facebook«, som opgaven bliver beskrevet i Justitministeriets evaluering efter angrebet på Krudttønden.

Af datakilder nævnes i udbudsmaterialet »hændelser og kriminelle forhold«, dokumenthåndteringssystemer, sagsbehandlingssystemer, efterforskningsstøttesystemer samt oplysninger fra åbne kilder som f.eks. internettet.

Netop denne blanding af efterforskningsmateriale og indhentning af informationer fra internet og sociale medier bør få alarmklokkerne til at ringe. Hvornår registreres der informationer om en? Hvem kan se dem? Hvornår bliver de slettet? Og hvem holder opsyn?

Sjovt nok – som flere kritikere også har påpeget – er en Palantir i Ringenes Herre ofte bedragerisk. Godt nok kan den bruges til at se hen i fjerne egne af verden. Men dem, der kigger, har en tendens til at fortolke det forkert og dermed handle stærkt uhensigtsmæssigt. Præcis på grund af den fare skal man være kritisk over for den type overvågningssystemer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ib Christensen

Er det nu vi skal huske på hvad en enkelt medarbejder hos NETS kunne bruge indsamlede data til.

Den risiko der opstår af at samle alle disse data, er af både en bredere og farligere karakter for samfundet og dens borgerer, end begrundelserne for at indføre det.
Alene det at en fremtidig magthaver allerede fra start er forsynet med data på mulige modstandere og midler til at saboterer oppositionen, er kun toppen af isbjerget.
Hvad fremmede nationer (og det er altså ikke altid kun USA der ingen respekt har) kan finde af interesse i sådanne datasamlinger, vil gøre dem meget interesseret i alt fra, at stjæle informationer til at fylde dem med fejl.

Der må være en uofficiel begrundelse for denne dataindsamling, siden den øgede risiko skal bringes ind i ukendt fremtid.

Anne-Marie Krogsbøll, Sup Aya Laya, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Bjarne Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

man kan undre sig over hvad de vil med det da hovedparten af danskerne er pacifiseret og sidder i hver deres kasse og gør som magthaverene ønsker.

Siden indkomstskatten (tag selv bordet) blev indført er der samlet så mange data om danskerne på alle parametre så der kan ikke være noget tilbage at få oplyst.

Det eneste der står tilbage er et håb om at danskerne snart vågner op af deres tornerosesøvn og smadrer lorte systemet og de mennesker der er ansvarlige for det.

Lagetplads er ikke noget proble, ingen data slettes.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Utah_Data_Center

Demokratisk opsyn af diverse politienheder er mildest talt ikke eksisterende og det er meget bekymrende for et såkaldte demokratisk samfund.
Alene udvikling af teknologi til brug mod civile er så bekymrende og menneskefjendsk at politikerne og myndighederne bør for længst have reageret over min vedvarende fortællinger.
Teknologien åbner nye torturudstyr som er lige så smertefuld og skadeligt som fysiske tortur. Politikkernes kontrol mekanismer over for PET og andre politiorganer er så ringe at det er til at græde over.
Hvis politiet og Europols arbejde bliver afsløret og jeg håber det meget snart så ville Europas image som en forsvarer for demokratiske principper og menneskerettigheder ligge i ruiner.

Anne-Marie Krogsbøll, Sup Aya Laya og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Indkøbet af udstyr fra Palantir Technologies er næppe sket uden NSA, FBI og CIA har været med til godkendelsen, - og det vil næppe være svært at forestille sig en eller flere tillægsprotokoller høre med til aftalen, og som begunstiger dem særlige rettigheder til data af forskellig natur, - som nok også ligger udenfor almindeligt terrorefterretningsvirksomhed, og dermed rækker ind i danskernes hverdags- og privatliv.

hvorfor vil vore politikere ikke lave love der helt klart og konkret sikrer de juridiske rettigheder for et frit folk, og fastslår disse er ukrænkelige, samt love der sikrer den politiske kontrol med efterretningstjenesten på en helt anden måde en visse andre lande gør, - noget der ligner de grønne roe eller gulerodstoppe der svajer lystigt for vinden.

Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Sup Aya Laya anbefalede denne kommentar

Saurons duks ville jo for nylig gerne have genindført visse overvågnings tiltag, de skal jo have noget for pengene med det nye system, det er jo ikke sjovt hvis man ikke for alvor kan snage.

http://www.b.dk/nationalt/di-nu-gaar-soeren-pind-for-vidt

dennis Jensen swampii

De er fucking syge
De har i forvejen i gang med masse overvågning

I kan læse om det her