Leder

TV2 skabte god stemning, da de interviewede krigsforbryderen Assad

Tiden til interviewet var begrænset til en halv time, så TV 2 valgte ikke at gå ind i alle fortidens forbrydelser og slagsmål. Rasmus Tantholdt sagde, at han ville prøve at »skabe en god stemning« under samtalen med Assad. Han ville nemlig gerne »ind under huden« på ham

Tiden til interviewet var begrænset til en halv time, så TV 2 valgte ikke at gå ind i alle fortidens forbrydelser og slagsmål. Rasmus Tantholdt sagde, at han ville prøve at »skabe en god stemning« under samtalen med Assad. Han ville nemlig gerne »ind under huden« på ham

SANA via AP

Debat
14. oktober 2016

En dansk journalist har lavet et interview med Syriens præsident. »Det er noget, vi har kæmpet for i to år at få det her interview,« forklarede TV 2’s Rasmus Tantholdt, som lavede interviewet til Nyhederne.

Interviewet var ifølge Tantholdt aftalt med regimets folk på den betingelse, at det ville blive sendt i sin fulde længde på syrisk tv. Og det havde TV 2, som han sagde, ikke noget problem med, for de havde ikke noget at skjule.

Interviewet blev således lavet til to forskellige offentligheder: den danske demokratiske offentlighed og den autoritært styrede syriske offentlighed. Og det blev lavet i samarbejde mellem TV 2’s journalister og de syriske kameramænd, som optog og klippede samtalen. Men de havde lovet, at de ikke ville redigere i interviewet.

Tiden til interviewet var begrænset til en halv time, så TV 2 valgte ikke at gå ind i alle fortidens forbrydelser og slagsmål. Tantholdt sagde, at han ville prøve at »skabe en god stemning« under samtalen med Assad. Han ville nemlig gerne »ind under huden« på ham:

»Spørge lidt ind til, hvad han føler i forhold til de ting, vi ser, og som han også selv ser,« forklarede Tantholdt. Og tilføjede: »Han har jo selv børn.«

Vi har med andre ord en dansk journalist, som sidder over for verdens måske største krigsforbryder, Bashar al-Assad. Og han vil gerne høre, hvad han føler.

Hvordan mon det ser ud i den syriske offentlighed?

Tantholdt stillede faktisk hårde, kritiske spørgsmål undervejs, men han holdt ikke konfronterende fast i Assad. De nævnte krigens dødstal og spurgte til Assads ansvar. Men han nævnte for eksempel ikke de internerede, forsvundne og fordrevne. Den syriske præsident svarede roligt på alle spørgsmål – hans officielle version af historien blev ikke anfægtet.

Det er en uhyggelig svær opgave at konfrontere krigsforbryderen i hans eget palads. Men hvis man ikke kan holde ham fast på krigsforbrydelserne og udfordre hans propaganda, skal man afholde sig fra at lave interviewet. For så bliver man en del af propagandaen.

Selv understregede Tantholdt bagefter, at der ikke var blevet redigeret i interviewet, da det blev sendt på syrisk tv. Som om det var en succes, at interviewet passede så perfekt til regimets fortælling, at de ikke behøvede ændre noget som helst.

Det, de fik ud af mødet med en dansk journalist, var tilsyneladende præcis den propaganda, de havde lavet aftalen for at opnå. God stemning.

Serie

Fokus på Syrien

Det, der sker i Aleppo i disse dage, sætter vores verden på spil. Det er grusomt for ofrene og ødelæggende for vores tro på, at vi lever i en verden, hvor verdenssamfundet beskytter borgere i alle lande mod diktatorers krigsforbrydelser og massemord.

Men Syrien er mere end et land hærget af krig: det er en kulturel stormagt, et land med en poetisk tradition og et sted, hvor borgerne bliver ved med at drømme.

Vi har i en dag sat resten af verden i parentes for at sætte krigen, landet og den store verdensorden i perspektiv – forfra.

Seneste artikler

 • Modstand er den eneste mulighed

  17. oktober 2016
  De intense bombardementer af civile og udsultningen af Aleppo har til formål at presse oprørerne og befolkningen til overgivelse, mener de kæmpende grupper i byen. Men hvad venter, hvis de overgiver sig, spørger de retorisk
 • Hvem stod bag angrebet på FN-konvojen?

  15. oktober 2016
  Der hersker fortsat uvished om, hvem der stod bag angrebet på en nødhjælpskonvoj den 19. september. Sagen illustrerer, hvor vanskeligt det er at skelne mellem sandhed og propaganda i Syrien
 • De Hvide Hjelme og politiseringen af nødhjælpen

  15. oktober 2016
  Syriske nødhjælpsorganisationer, der opererer i de oprørskontrollerede områder, beskylder FN for at være i lommen på det syriske regime. Men også de syriske hjælpeorganisationers påståede neutralitet forekommer tvivlsom
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rune Lykkeberg siger, at det hele er propaganda. Men det ville være interessant at høre præcis, hvilke dele af interviewet, hvor Assad lyver. Der bliver sagt mange ting på den halve time.

At affeje alt, hvad Assad siger, som værende propaganda, er præcis den manglende dialog, der er skyld i en krig.

Eksempel: Netanyahu har bombet både hospitaler og brugt hvid fosfor. Han besætter ulovlige territorier. Han holder 2 mio. mennesker indespærret.

Men kræver Vesten samlet som ultimatum, at han skal gå af? Taler man om no-fly zone over Israel?

Nej, faktisk har vi travlt med at forstå Israels interesser og samarbejde med dem på alle mulige planer. De er med i freaking Eurovision.

Så længe vi kan tolerere Netanyahu og tro på at en slatten fred er bedre end blodig krig, så må vi kunne gøre det samme med Assad. Og finde andre veje til en bedre fremtid.

Jacob Jensen, t. helleskov, Jesper Nielsen, August Hansen, Tobias Nielsen, erik winberg, Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Man behøver ikke at være filosof for at forstå, at en international retsorden etableret i forbindelse med murens fald er forældet med ca. 30 år, byggende på en 70 årig fredsaftale behøver en fornyelse.
Ikke en af de nye hurtige, men et gennemarbejdet forsøg på at reetablere FN og alle de gamle konventioners betydning.
Det må kunne gøres - faktisk jo før des bedre...

Kristian Laursen

Man må da gerne være kritisk overfor en uhyggelig diktator uden at behøve at nævne Nusra Fronten, USA, Danmark, Saud, Israel, eller Islamisk Stat. De er alle krigsforbrydere, i forskellig grad.

Rune Lykkeberg siger at Assads påstande omkring borgerkrigen IKKE blev anfægtet. Det er da et problem.

Hvis man ikke anfægter den slags under et interview, så er det jo bare mikrofonholderi. Og det er ikke en hr. hvem-som-helst han sidder overfor. Assad og hans regime er skyld i tusinder af drab.

@Kristian Laursen
Jeg var ikke apologetisk. Jeg siger, at Rune Lykkeberg sidder hele interviewet overhørigt, sikkert fordi det - som du påpeger - var sat op til skulle på nationalt tv. Eller også bare fordi Tantholdt kommer fra TV2. Resultatet er desværre også, at Lykkeberg ikke lytter til Assads perspektiv. Og så ramler problemerne jo.... fordi....

Og det er ikke en hr. hvem-som-helst han sidder overfor. Assad og hans regime er skyld i tusinder af drab.

Det, som medier formår at gå galt i byen med er: Han har masser af opbakning. Det har Netanyahu også. Man kan ikke ignorerer hans synspunkt.

Er jeg tilhænger af Assads styre, fordi jeg siger, at noget manden har sagt lyder rationelt? Eller kan vi godt operere med lidt flere nuancer?

Ting, som Assad siger:

- Vesten har støttet hans opposition. Ville vi finde os i, hvis et fremmed land støttede oppositionen i DK med penge og våben? (og er det ikke også fair nok?)
- Den lille pige fra Aleppo er mediekrig. Hun findes ikke. (har han ret? er det sandt? nogen siger, at der slet ikke er internetforbindelse)
- At vestens påståede moderate konstant skifter over til Al Nusra - og at det man kalder for FSA-områder er IS/Nusra.

Jeg vil meget, meget hellere læse en artikel i Information, hvor Lykkebergs journalister tør gå ned i alle de klamme dilemmaer, nuancer, sandheder og løgne, som udgør en krig.. end det her forudsigelige, ukonstruktive opkast af selvretfærdighed.

Og helt basalt, hvad mener Lykkeberg overhovedet med lederen? Skulle TV2 slet ikke have afholdt interviewet? Jeg græmmes over en avis' chefredaktør, der er så uimodtagelig overfor andre synspunkter, at han på baggrund af formodninger (læs: fordomme) og uden nogen konkret gennemgang eller citering af interviewet, antyder at Tantholdt agerer villig mikrofonholder for regimets propaganda... tale om at skyde budbringeren.. og sin egen branche i foden.

Johan Clausen, Morten Pedersen, Jacob Jensen, Jesper Nielsen, Niels-Holger Nielsen, August Hansen, Tobias Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Anne Eriksen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Kristian Laursen
Beklager stavningen i forrige kommentar, det gik lidt hurtigt :) Vil gerne gentage, at pointen omhandler mediernes ageren. Forklar, ikke forsvar. Det burde være muligt for medier i 2016 at omtale en konflikt uden at udnævne en favorit og det her gode vs. onde narrativ. Når Information beskylder rivalen TV2 for at gå regiments ærinde, fordi de bringer det her interview, håber jeg, vi har nået bunden i ukonstruktiv journalistik (andre indlæg i dagens avis er langt bedre).

Skulle man ikke lige vente med at kalde folk for krigsforbrydere, til de faktisk er dømt for krigsforbrydelser?! Uanset om han nu er det eller ej, så har alle personer (i hvert fald i en retsstat som vores) ret til at blive behandlet som uskyldig indtil det modsatte er bevist - ved en domstol.

Jacob Jensen, Jesper Nielsen, August Hansen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
john andy houbo Pedersen

"Only a crazy man would kill hos own population" Assad said that once.

Odin Rasmussen

"Verdens største krigsforbryder"? Der er to muligheder: Enten aner Rune Lykketoft absolut intet om tingene, eller også skriver Lykkeberg mod bedre vidne. Alle Tantholdts kommentarer efterfølgende har været meget balancerede, efter min mening. Tantholdt siger IKKE at Assad er uskyldig i alt. Men Tantholdt har også i andre indlæg sagt at oprørerne forhindrer civile i at flygte, for de har brug for dem som skjolde. Tantholdt siger også at selvom folk på gaden ikke kan tale frit, da der jo er soldater imens de taler med ham, så virker de til at sige de støtter Assad og går ikke så meget op i soldaterne. Om interview siger han, at han ikke binger tøndebomber osv op, for han ved Assad vil sige "hvor er beviserne?" og dem kan Tantholdt ikke komme med. Tantholdt siger så han selv har set bomber smidt fra helicoptor, men det kan Assad ikke bruge til noget. Jeg synes Tantholdt lavede et nuanceret interview og han er den førende "fredsjournalist" pt.

Morten Pedersen, Jesper Nielsen og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar

@ Benjamin Bach
Præcis. Jeg har snakket med en del Syrer over nettet og de fleste ser hellere Assad end en eller anden "oprørsgruppe" ved magten. De frygter at det vil udvikle sig til et nyt Irak eller Afghanistan (forståeligt nok). Derudover vil de bare have det overstået så de kan komme tilbage til en normal hverdag.

Og FSA eksistere ikke længere på samme måde som da oprøret begyndte. De blev hurtigt slået af islamistiske grupperinger og har siden været nødsaget til at indgå alliancer med mere "ekstremistiske" grupper som f.eks. den kendte Al-Nusra (der nok har skiftet navn, men ikke ideologi). Der var lidt spalteplads til det for et par år siden, men det er sidenhen lykkeligt glemt da ISIL blev den store skurk. Der blev for nyligt udgivet en video hvor "FSA" styrker smider amerikanere ud af en landsby under tilråb som "død over Amerika", "vesten skal blande sig uden om" og "allahu akbar". Det er løbet fuldstændig ud af kontrol og mange Syrere ser Assad som den eneste garanti for stabilitet og religiøs frihed. Hvilket er mere vigtigt for mange end "demokrati"