Leder

Sorg i ekkokamre

Debat
23. november 2016

Mandag gik en stor dansk kulturpersonlighed bort.

De sociale medier strømmede over med mindeord, og tirsdag morgen havde flere store dagblade ryddet forsiden til minde om den afdøde; et menneske, der tog store bidder af livet, men som tilbød os et ærligt og hudløst indblik i livet for skæbner på vores samfunds yderkanter.

’Mopper’, Ann-Patricia Christiansen, er død. Som mor til realitystjernen Linse Kessler og bokser Mikkel Kessler har hun gennem ni sæsoner inviteret tv-seerne indenfor i TV3’s reality-serie Familien fra Bryggen, der med et ugentligt seertalsgennemsnit på 170.000 er en af dansk reality-tv’s største succeser.

Troede du, at den indledende beskrivelse henviste til forfatter Jan Sonnergaard? I så fald sikkert med god grund.

For det var den store danske samtidsforfatter, der i weekenden døde i en alder af kun 53 år (alt for tidligt) og efterlod sig et stort forfatterskab (men slet ikke nok), som denne avis ryddede forsiden for.

Læs Jan Sonnergaards nekrolog: Det frysende budskab

Og det var sandsynligvis også ham, der mandag ragede op i det sociale medielandskab hos hovedparten af Informations faste læsere, mens Facebooks algoritmer og jeres venner sandsynligvis ikke vurderede, at Kessler-familiens tab havde jeres interesse.

Men i skrivende stund har Linse Kesslers rørende farvel til sin mor 117.000 likes, mens sønnen Mikkels fik 94.000 menneskers medfølelse.

De to sørgetog mødte bare ikke hinanden derude i medierne.

Skal det begrædes, at vi i dag lever i så adskilte verdener, at vores fælles tab kun er fælles i grupper afgrænset fra hinanden? Ikke nødvendigvis. Men det kan være en anledning til at konstatere, at det faktum kun gør god litteratur og tv om dem, vi ikke kender, des mere vigtig.

Læs også: Mopper er her ikke længere

For godt nok var Moppers meritter ikke så konkrete som Sonnergaards, men fælles for dem var, at de eksponerede os for livet, som det leves langt fra de fleste af os. Den ene skrev om underklassens vilkår med Marcel Proust ved hånden.

Den anden levede den for os, godt hjulpet på vej af tilrettelæggerne på TV3. Og de gjorde det begge med en sådan effekt, at deres farvel fortjente forsider.

Som Jens Raahauge, formand for bestyrelsen for Dansklærerforeningens Hus, sagde i gårsdagens Information, lod Jan Sonnergaard eleverne spejle sig i det anderledes.

»Det er en vigtig proces i en skole, hvor vi har valgfrihed, hvorfor elever stadig oftere går i klasse med andre unge, der ligner dem selv.«

Mopper blev 78 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her