Leder

Vor tids samlebåndsarbejdere

Debat
26. november 2016

Man dør ikke af at se porno. Men omvendt kan være svært at forestille sig at leve af det.

Ligesom det kan være svært at forestille sig at leve af at se videoer af fangeovergreb, dyremishandling, sadomasochistisk sex, nekrofili, incest, gore, snuff film, mord, slåskampe eller af at læse racistiske, antisemitiske eller homofobiske kommentarer og dødtrusler.

Men der findes personer verden over, som lever af netop det.

Ifølge det amerikanske magasin Wired arbejder flere end 100.000 personer med at fjerne stødende billeder, videoer og kommentarer fra vores feeds på Facebook og andre sociale medier, så vi brugere bliver ved at være der, og virksomhederne bliver ved med at tjene penge.

De personer er, som en forsker fra det amerikanske universitet UCLA sagde i Information i går, »vor tids samlebåndsarbejdere.«

I modsætning til samlebåndsarbejdere i 1920’erne eller 1980’erne producerer de ikke industriprodukter, hverken kondisko eller iPhones. De producerer sociale medier.

Læs også: Mit liv som klikarbejder

Men ellers minder arbejdet om tidligere tiders samlebåndsarbejde ved at være hårdt og dårligt lønnet. I nogle tilfælde ned til få øre pr. opgave.

Den teknologiske udvikling har i flere omgange overbevist os om, at maskiner eller robotter ville tage sig af de tunge og kedelige arbejdsopgaver i fremtiden.

I slutningen af 1800-tallet forudså flere, at dampmaskinen ville fjerne det hårde fysiske arbejde, og i slutningen af 1900-tallet forudså andre, at robotter ville tage sig af det rutineprægede arbejde. Men samlebåndsarbejdet er trods forudsigelser om det modsatte aldrig forsvundet.

Dermed står arbejdsmarkedets parter ikke over for nye udfordringer. De står over for gamle. De står over for udfordringer med at sikre et godt fysisk arbejdsmiljø, et godt psykisk arbejdsmiljø og en ordentlig løn for de klikarbejdere, der løser udfaglærte opgaver i den digitale økonomi. 

Det digitale arbejdsmarked er globalt og dereguleret og præget af løse tilknytningforhold og hemmelige kontrakter og dermed svært at regulere nationalt eller regionalt, men der påhviler alligevel ikke mindst vestlige virksomheder et ansvar for at sikre ordentlige arbejdsforhold for deres ansatte.

Samtidig påhviler der politikerne et ansvar for at forstå, at vi til hver en tid har haft og til en hver tid formentlig vil have en gruppe af underbetalte og hårdtarbejdende lønarbejdere: »Vor tids samlebåndsarbejdere«. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her