Leder

Det vigtige valg

USA er et spejl, fordi det er en supermagt, der forstærker alting til superstørrelse, men også fordi dets politiske kamp handler om de samme parametre som vores
Protesterne mod Donald Trump har mindet os om, at USA’s tyndere velfærdsstat generelt har været bedre til at integrere sine indvandrere end de europæiske lande.

Protesterne mod Donald Trump har mindet os om, at USA’s tyndere velfærdsstat generelt har været bedre til at integrere sine indvandrere end de europæiske lande.

Brad Zucroff

Debat
7. november 2016

Hvorfor går vi så meget op i det amerikanske valg?

USA er et spejl. Det er en velfærdsstat, men i mindre grad – landet er større, men staten er mindre. Det tror på stærke institutioner og borgerlige rettigheder, helt som os.

Vi kan spejle os i USA, fordi det er en supermagt, der forstærker alting til superstørrelse, men også fordi dets politiske kamp handler om de samme parametre som vores. Det lærer os noget om, hvad den moderne, vestlige velfærdsstat egentlig er.

Protesterne mod Donald Trump har for eksempel mindet os om, at USA’s tyndere velfærdsstat generelt har været bedre til at integrere sine indvandrere end de europæiske lande.

Men hans succes har afsløret, at også amerikanere er modtagelige for globaliseringsskepsis. Fordi USA’s økonomiske sikring af de svageste er så sparsom, har mange amerikanere allerede mærket langt mere dramatisk end europæerne, hvad der sker med en økonomi, når arbejdspladserne flytter ud.

Valgkampen har vist, hvad der sker, hvis politikerne ikke erkender, at de selv er herre over økonomien. Hvis de lader, som om økonomien bare sker frit, reagerer befolkningen imod dem.

Også fordi USA’s omfordeling er så sparsom, har vi andre kunnet se i USA, hvad det vil betyde, hvis vi ruller vores egen velfærdsstat tilbage.

I sidste weekend rapporterede Information om det brutale liv på food stamps, der er vilkårene for mange af de millioner af amerikanere, der er helt eller delvist uden for arbejdsmarkedet.

I denne weekend besøgte vi Panola, en af de sydstatsbyer, der er blevet ladt i stikken af det amerikanske statsapparat – både på delstats- og føderalt niveau.

Her kunne vi se, hvordan dét at blive forladt af basale offentlige ydelser – hvad enten det sker med henvisning til sparekrav eller ideologi – også er at blive forladt af det demokrati, man ellers var medborger i. De to ting kan ikke skilles ad.

Og i New Orleans mødte vi amerikanere, som tror på politisk lighed, men ikke er specielt optaget af økonomisk lighed. Som ser den økonomiske ulighed udfordre deres demokrati, men ikke ser sig selv ændre på den.

Hvad sker der med vores forestilling om, hvad det betyder at være medborger i en demokratisk velfærdsstat, når der skrues på parametrene? Det lærer man om af amerikansk politik. Det er derfor, det amerikanske valg er vigtigere end så mange andre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

USA det økonomiske globale apartheidsystems moder, slået til lirekassemand i den økonomisk globalisering, men nu skal verden have smæk!

Clinton forklare lystigt amerikanerne, at USA er nu uafhængig af fremmed magters energi, USA er global olie og gas eksportør og vil starte væksten i USA igen, med rene kul, olie og gas.

Trump er EU's mand en rendyrket racist og kapitalist.

Kun psykopater kan ikke forstå fattiges problemer!

"The laws that keep poor people of color from voting in the US."
Link: https://www.researchgate.net/blog/post/the-laws-that-keep-poor-people-of...