Leder

Enhedslisten foreslår 30-timersuge – hvor står sossernes arbejdskamp?

Socialdemokratiet og fagbevægelsen vil ifølge FOA’s Dennis Kristensen end ikke forholde sig til indholdet af Enhedslistens forslag og har endnu ikke udviklet noget offensivt bud på, hvordan de så forestiller sig, at mindre arbejde i fremtiden skal fordeles mere retfærdigt

Finn Frandsen

Debat
22. december 2016

De løber rigtig stærkt i den offentlige sektor i disse år, melder ansatte og deres fagforeninger. Opgavemængden vokser, mens nedskæringer kommer, og deres kolleger går. Samtidig vil VLAK-regeringen hæve den tid, danskerne skal tilbringe på arbejdsmarkedet med et halvt år. Det skal nok blive godt for de nedslidte.

Men øget stress og nedslidning skal danske lønmodtagere ikke forvente, at det gamle arbejderparti har noget synderligt offensivt bud på at bekæmpe, kan man forstå på Socialdemokratiets mest prominente arbejder på tinge, Mattias Tesfaye. Han afviser i hvert fald Enhedslistens nye model for en 30 timers arbejdsuge, som partiet bruger til at sparke gang i debatten om, hvorvidt fagbevægelsen skal stille krav om kortere arbejdstid til overenskomstforhandlingerne.

Det svarer til at sige til sine tidligere murerkolleger, at de hellere må presse den nedslidte krop lidt mere, for Tesfayes hjælp består i at indføre flere seniorordninger, mere uddannelse og barsel. Glemt er tilsyneladende AE-rådets analyser om, at arbejdstid og arbejdsbelastning for f.eks. 3F’ere betyder, at ufaglærte og faglærte i gennemsnit mister henholdsvis 5,7 og 2,9 potentielle arbejdsår. Med store omkostninger for helbred og samfundsøkonomi.

Det er meget godt med fleksibilitet og en tidsbank, hvor danskerne individuelt over et livsforløb kan flekse deres arbejdstid. Men hvor mange brancher og grupper vil reelt få mulighed for den slags fleksibilitet? Ville det være bedre, at fagbevægelsen står sammen om et øget pres for en kortere arbejdsuge, som Enhedslisten forestiller sig, og som historisk har givet danske lønmodtagere både bedre velfærd og mere fritid?

Det er et helt afgørende spørgsmål, eftersom Velfærdsdanmark døjer med titusindvis uden for arbejdsmarkedet, samtidig med at der forventes yderligere konkurrence om arbejdet som følge af automatisering og robottisering.

Men Socialdemokratiet og fagbevægelsen – LO vil ifølge FOA’s Dennis Kristensen end ikke forholde sig til indholdet af Enhedslistens forslag – har endnu ikke udviklet noget offensivt bud på, hvordan de så forestiller sig, at mindre arbejde i fremtiden skal fordeles mere retfærdigt, samtidig med at man sikrer lønmodtagerne bedre arbejdsvilkår.

Selv tech-eliten i Silicon Valley diskuterer borgerløn i disse år, fordi de har set skriften på væggen. Det samme har Tesfayes gamle kammerater i 3F Ungdom, hvor han i sin tid bestred formandsposten. De stiller 30-timersuges som OK-krav. Desuden har 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, som Mattias Tesfaye har været ansat hos, stillet forslag på 3F’s kongres om en 30-timersarbejdsuge. Det kom man ikke igennem med.

Til gengæld står der nu i 3F’s Fagligt Politisk Grundlag, at der for fuldtidsansatte skal ske »en nedsættelse af den daglige-ugentlige arbejdstid med fuld lønkompensation«.

Tesfaye hævder, at de fleste 3F‘ere ikke efterspørger mere fritid. Alligevel er det altså kommet med i det politiske program, som fagforeningen arbejder for de næste tre år.

Tesfaye har til gengæld en pointe, når han fremhæver, at lavtlønsgrupper formentlig vil være mindre tilbøjelige til at veksle forbrug til fritid. Enhedslistens model indebærer en større reallønsfremgang til lavtlønsgrupper. Men det kræver, at fagbevægelsen sideløbende med et krav om nedsat arbejdstid med fuld lønkompensation kæmper for en højere mindsteløn til de grupper, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk. Det kalder man også solidaritet.

Det er også påfaldende, at Enhedslisten, som ellers problematiserer dynamiske effekter, når det gælder topskattelettelser, intet problem har med at bruge dynamiske effekter til at købe nedsat arbejdstid. Partiet medregner f.eks. færre udgifter til sygedagpenge, aktivering og kommunalt bureaukrati for at få deres regnestykke til at hænge sammen.

Men ved overordnet at spille på den samme bane som mainstreamøkonomer, har Enhedslisten til gengæld skaffet sig et momentum for overhovedet at diskutere samfundsøkonomiens indretning. Danmark har ikke brug for mere hovedløs vækst og medfølgende miljøbelastninger. Det kan 30-timersarbejdsuge være et skridt væk fra.

Til gengæld skal den enkelte lønmodtagers krav til overenskomsterne træffes på et oplyst grundlag. Enhedslistens vision kan nemlig også medføre en ny klassedeling: mere fritid til serviceklassen og fuld gas på karriere og forbrug hos overklassen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er godt nok utroligt, at vendekåben, den politiske flakke, svingdørspolitikeren,, Mathias Tesfaye, der har været medlem af 4-5 partier på en halv snes år, skal definere Soc.dems politik på området.
Siger jo en del om hvor meget partiet er faldet af på den. Det næste bliver vel, at partiet støtter både Krifa og Det faglige Hus,

Karsten Aaen, Jens Falkenberg, Niels-Simon Larsen, Ivan Breinholt Leth, Hans Larsen, Carsten Wienholtz og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Ved beregning af færre udgifter til sygedagpenge, færre udgifter til aktivering mm. er der ikke tale om "dynamiske effekter" på samme måde som med nedsættelse af topskat, et "øget arbejdskraftudbud" osv. Dårlig sammenligning!

Flemming Berger, Leif Høybye, Anne-Marie Krogsbøll og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Knudsen

"for Tesfayes hjælp består i at indføre flere seniorordninger, mere uddannelse og barsel"
Og hvordan falder det i tråd med http://www.dr.dk/nyheder/politik/udskaeldt-uddannelsesloft-ventes-vedtag....

Niels-Simon Larsen

Jeg er ikke imod mindre arbejdstid, men hvad skal den større frie tid så bruges til? Folk kunne selvfølgelig begynde at dyrker have, men vil de det?
"Selv tech-eliten i Silicon Valley diskuterer borgerløn i disse år, fordi de har set skriften på væggen." Ja, men det er ikke den samme skrift, som jeg ser. Den konservative regering i Finland ser også en skrift. Det gør de mange steder efterhånden, men det er arbejdsmarkedet, der dikterer og ikke, hvad der er gavnligt for et menneske.
Det, der skal diskuteres, er ikke, hvor mange timer, vi skal arbejde, men hvilket arbejds- og lønbegreb vi skal have fra nu af. Hvis vi indfører borgerløn, vælger vi en indstilling til det at være borger, og så skal der være livsunderhold til at være det. Så er det en samfundskage, vi deler samt en arbejdstid. 30 timersdebatten går på det gamle samfund, men det er et nyt, vi skal skabe.

Det ville være fint at indføre en mulighed for valg af frivillig borgerløn (ikke UBI) samtidigt med den nedsatte arbejdstid.

.

Flemming Berger

Niels-Simon Larsen Du har helt ret i dine betragtninger; vi,befolkningen,skal tilegne os debatten.
Men først må menneskenes bevidsthed åbnes for muligheden af overhovedet at stille spørgsmålstegn ved dette altoverskyggende paradigme :'at gå på arbejde'.
Og her kan Enhedslistens forslag gøre nytte.
Med mindre 'tvangsarbejde' åbnes der op for dette befriende lystbetonede arbejde,som ingen vel kan undvære;mennesket er et skabende væsen.
Så der skal åbnes op for alle mulige kurser i hvad som helst,fra det dybt spirituelle til det jordnært praktiske,så vi kan lære igen at være selvigangsættende.
Det må komme efterfølgende,når mennesker får tid og overskud til at tænke,at reflektere,at drage egne konklusioner.

Steen K Petersen

Mattias Tefsaye citat Twitter:
"Svag og løgnagtig leder der falder de lavtlønnede og nedslidte i ryggen ligesom @Enhedslisten desværre gør det"

Mattias virker presset, når han kalder Information leder løgnagtig og at han også mener at de falder de lavtlønnede og de nedslidte i ryggen, det kan med rette kalde karriere mæssige hensyn.