Leder

Foragten for FN

Debat
29. december 2016

Der går en lige linje fra statsminister Lars Løkke Rasmussens mørklægning i januar af det kritiske brev fra FN’s generalsekretær Ban Ki-moon til udlændingeminister Inger Støjbergs tilsyneladende ligegyldighed over for den appel, som vicehøjkommissær for beskyttelse i FN’s Flygtningehøjkommissariat Volker Türk har rettet til Danmark om ikke at inddrage opholdstilladelser for 100 kvoteflygtninge fra Somalia.

Danmark var engang et land, hvis politiske ledere var stolte af at være blandt de forreste i opbygningen af et stærkt FN og et forpligtende internationalt samarbejde.

I dag skraber den danske regering bunden for at gøre det modsatte: Regeringen ønsker et opgør med internationale konventioner, hvoraf flere i sin tid blev udarbejdet ikke mindst af danske embedsmænd.

Regeringen sørger for, at en skarp kritik fra FN’s generalsekretær af et fremsat lovforslag om markante stramninger for udlændinge ikke kommer til lovgivernes kendskab, før det er for sent. For bagefter, når forløbet afdækkes, at kalde det hele for en beklagelig misforståelse.

Og endelig vil regeringen som beskrevet i Information onsdag – formentlig som det første land i den vestlige verden – nu til at sende FN-kvoteflygtninge hjem til Somalia. Til trods for at FN ikke deler danske myndigheders vurdering af, at forholdene er forbedrede i det borgerkrigshærgede land.

Naturligvis kan det være svært for den danske offentlighed præcist at fatte, hvordan sikkerhedssituationen for indfødte somaliere har udviklet sig i hovedstaden Mogadishu.

Et spinkelt fingerpeg kan dog findes i Udenrigsministeriets vejledning, der ud over at opfordre alle danskere til straks at forlade landet »som følge af krigshandlinger, manglende intern sikkerhed, kampe, selvmordsbomber, omfattende kriminalitet og betydelig risiko for terrorhandlinger« beskriver det østafrikanske land som »et land uden et fungerende regeringsapparat, hvor forskellige fraktioner i de interne konflikter opererer som lokale myndigheder uden respekt for menneskeliv, lov og orden«.

Men til gengæld er det let at indse, at de danske toppolitikere i stigende omfang vender ryggen til det FN, og dermed troen på en ny verdensorden, som blev bygget op i skyggen af Anden Verdenskrig.

Det er ikke alene inhumant, det er først og fremmest ynkeligt i betragtning af, at det drejer sig om 100 flygtninge. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ebbe Wagner Smitt

Du har ret Ulrik.
Ordet "ynkelig " karakteriserer præcist regeringens seneste drejning.

Kristian Rikard

Hvis jeg skal være ærlig, så tvivler jeg på, at der een eneste i hele VLAK-konsortiet,
der har blot den mest residuale viden om den del af Østafrika, som omfatter bl.a.
Somalia, Ethiopien og Sudan (Sydsudan).

Djævlens advokat
Herskaberne i V et al. prøver vel bare at leve op til deres eget valgløfte om – ’at passe på Danmark’ …
Men det er åbenbart kritisabelt at have evidensbaseret viden om den ’faktiske tilstand i jernindustrien’ og så ikke foretage sig noget som helst, selv om –
http://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/somaliere-langt-fra-dansk-kultur
https://www.dr.dk/ligetil/indland/somaliere-har-svaerest-ved-blive-integ...
Det værste er, når ’skiderikkerne’ kan se klarere end mange andre - det tog dem bare henved tredive år at vinde kampen …

David Henriksen

Som et lille land er FN i den grad i vores interesse. Vi kunne jo selvfølgelig også rive alle konventionerne i stykker og så tage chancen for st blive offer for et sultent og aggressivt Rusland.